Založ si blog

Chmelár ako správny slovenský junák alebo Aj v jame levovej sa dá obstáť

Až dnes mi pristál v počítači link s českou televíznou reláciou s moderátorkou Jílkovou za účasti Eduarda Chmelára, nášho popredného slovenského historika, publicistu, poradcu premiéra a predovšetkým, ako sa ukázalo, veľmi zdatného zástancu našej vlasti – aj keď bolo treba čeliť viacnásobnej presile na cudzom ihrisku. Nie je to už aktuálne ? Ale je, veď aj výsledok prezidentských volieb možno chápať v istom kontexte.

Keď sme pri tom ihrisku – najmä futbaloví priaznivci si dobre pamätajú tú eufóriu reportéra Merčiaka, keď tuším reprezentant Šesták dal rozhodujúci gól alebo góly v závere zápasu. Výzva na stavanie sôch sa síce minula účinkom, ale je pravdou, že najmä malé národy si často viac ako iné cenia svojich velikánov aj takýmto zvečnením. Vedia o tom rozprávať napr. Fíni v spojitosti s legendárnym atlétom Paavom Nurmim, a pod.

Ak sa chcem zmieniť o účinkovaní pána Chmelára v relácii, ktorá vzbudila značnú pozornosť na oboch stranách rieky Moravy, je to z viacerých dôvodov. Aj preto, že v televíznom kotli s dominanciu hrmotnej dámy Jílkovej, ktorá nemá problém poriadne uzemniť každého, možno si to vyskúša, ak tak už neučinila, aj na generálovi – prezidentovi, sa ocitol jediný Slovák. Vo „federálnom“ pomere, nie jeden ku trom, ale asi jeden ku dvadsiatim. Celkom to však pravdou nie je, lebo moderátorka sa nečakane priznala, že jej babka pochádza zo Slovenska. Trochu tej našej krvi tam teda bolo viac.

Popravde treba povedať aj to, že nášmu Chmelárovi z druhého brehu pekne asistoval aj bývalý minister zahraničných vecí Zaorálek a tak ten pobyt Chmelára v jame levovej /len prosím, žiadne asociácie vzhľadom na ten symbol pre Čechov/ napokon nebol ani zďaleka beznádejný. Naopak, Eduard sa správal a vyznel ako správny a nebojácny slovenský junák. Bojoval za nás tak statočne a presvedčivo, že Merčiak by sa ani tentoraz nerozpakoval stavať sochy.

Ale vážne – išlo o údajný signál, ako to prezradil prítomný český minister Dvořák, keď česká vláda dočasne /?/ odložila pravidelné spoločné konzultácie s našou vládou. Kvôli Ukrajine. Ono ten signál nebol jediný, Chmelár to jasne deklaroval. Ak teda sa posudzuje „signalizácia“ s dopadom na bratské vzťahy, je dôvod sa znepokojovať, aj keď treba vidieť rozdiely vo sfére medziľudských vzťahov a politiky. V tom prvom prípade tieňov niet, v druhom si netreba nič zakrývať.

Dve veci ma zaujali a priznám sa, že som to doteraz nepostrehol. Podobné medzivládne konzultácie, aké Fialovej vláde zatiaľ nechýbajú, sa konajú aj medzi Nemcami a Číňanmi. A bisťubohu, to Berlínu ani trochu neprekážajú niektoré ani nie slová, ale činy zo strany Pekingu, hádam netreba vyratúvať, ktoré ? A tam od bratov majú ďaleko.

A to druhé, ak sa českej štafáži pred kamerami pod egidou Jílkovej nepáčil náš pohľad o protektorstve a staršom bratovi, ako chápať fakt, že pri stretnutí V4 český prezident prijal iba jedného premiéra, t. j. Poliaka Tuska, ale za dverami nechal márne čakať nášho Roberta Fica a Viktora Orbána ?

Petr Pavel si hádam mohol spomenúť, že ono sa už niečo podobné stalo, v Mníchove, keď československý minister musel prežuť, že sa rokovalo o nás bez nás. My Slováci určite nikdy nenecháme Pavla, Fialu alebo hocikoho neslušne čakať vonku, lebo je to o. i. nediplomatické. Alebo naopak, aj to je signál ?

A už len na záver, minister českej vlády Dvořák si zo znalostí slovenského jazyka zapamätal, že „tárať“ je po česky „kecat“. Ono to Chmelárovi uletelo, keď počul od zrejme nejakého študentíka v štúdiu naozaj „kecy“ o notách z Moskvy a podobných hlúpostiach. Ako by reagoval taký atómový fyzik, keby mal debatovať so mnou ? Zhovievavo ? Alebo by nevydržal s nervami? Lenže, odkiaľ to ten mladík a ešte aj ďalší v štúdiu majú ? Kde chodia na nezmysly alebo kto ich importuje až do matičky ?

A tu sa už dostávame k aktualizačnému momentu. Po prvom kole prezidentských volieb nielen Šimečka frčal do Prahy, ale aj prezidentka. To bolo nadšenia z „víťazstva“ ich „koňa“. Po kole druhom ani predseda najsilnejšej opozičnej strany, ani už odchádzajúca hlava štátu sa neunúvala urobiť pár sto krokov z paláca. Ten prvý, aby férovo sklonil hlavu, Čaputová, aby svojmu nástupcovi zagratulovala a dala tak najavo, že chce spájať, takpovediac, do posledného dychu.

Aj preto treba takých, ako je docent Eduard Chmelár. S faktami, ktorými výlučne operuje.

Nie je rúra ako rúra alebo Keby Danko inde trafil

28.04.2024

Už to začína byť televíznym folklórom, keď markizácky moderátor Na telo vytrvalo opakuje, že do svojej nedeľnej relácie tentoraz pozýval Fica, Pellegriniho i Danka, ale ich stolička ostala prázdna, hoci koaličníci sú ako predtým „vždy vítaní„. Nič proti, aj tak sa dá. Lenže, načo je moderátor ? Ak Kovačič dnes debatoval iba s predsedom progresívcov [...]

Nielen pekná, aj múdra alebo Kam siahajú ministerke

23.04.2024

Ak je niečo na Slovensku veľmi záhadné, patrí sem určite hľadanie vysvetlenia, prečo sa niekto takmer okamžite stane predmetom slepej nenávisti. Pravdaže, mám na zreteli verejne činnú osobu. Najmä takú, ktorá si to nezaslúžila skutkami, ani verbálne, keďže na to ešte nemala čas. A je znenávidená, znosená pod čiernu zem. To je aj prípad pani Martiny Šimkovičovej. [...]

Nežný šepot ministra alebo Keď Šimečku lepšie počuť

21.04.2024

O manipulácii verejnej mienky sa toho hodne popísalo a ešte aj popíše. Na programe dňa nie sú náhodné spôsoby, ale výsledky vedeckých poznatkov. Ostaňme pri našej slovenskej realite a zistíme, že niekto sa spolieha na zníženú inteligenciu národa pod Tatrami a stačí málo. Napríklad, už neraz zazneli upozornenia, že moderátori v televíziách si dovoľujú viac ako je [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 83
Celková čítanosť: 162854x
Priemerná čítanosť článkov: 1962x

Autor blogu

Kategórie