Založ si blog

Máme väčšinu múdrych a dobrých ľudí – ale aj hlúpych a zlomyseľných

Väčšina bežných občanov si po sobotných voľbách povedala, že sláva, máme to za sebou. Demokraticky a nespochybniteľne korektne zvolený pán prezident čo nevidieť zasadne do svojho stolca a pôjde už len o to, aby to bola hlava štátu nás všetkých, čo tu žijeme.

Závisí to však nielen od neho, ale aj tých, ktorí tu žijú. Či ho za prezidenta chceli alebo odmietali. Minimálne by človek očakával, že po vášňach príde upokojenie. Ako k tomu prispel ten, ktorý to prehral, radšej nekomentovať.

Včera večer sa dalo natrafiť na reláciu, keď pred kamerami sedeli ľudia, ktorí sa nemusia mať radi, ale dávali najavo, že sa nebudú, obrazne povedané, strieľať. Sedeli tam od Uhríka, cez Poláka až po progresívca s copom, prepáčte, zabudol som meno tohto európskeho poslanca. Debatovali normálne, príjemne prekvapila ďalšia zúčastnená, t. j. manželka predsedu KDH, ktorá od manžela odbieha do Bruselu alebo naopak.

Inak, našlo by sa medzi nami veľa takých a také, čo by to privítali …

Že by sa KDH trochu spamätávalo a možno aj odkláňalo od nepochopiteľného „neohrozeného“ postoja pred voľbami vo veci jednej línie s progresívcami a SAS, či dokonca s Matovičom ? Veď toto dokázal obhajovať najvyšší muž v slovenskej politike, meraný centimetrami od päty až po končeky vlasov, teda predseda Majerský – možno len sám pred sebou.

Poďme k tej relácii. Neviem kto ako, ale môj pocit bol pozitívny. Máme veľa múdrych ľudí a najmä navonok dobrých, veď prečo tomu neveriť ? Ak to nedobre začal Korčok hneď po prehratej voľbe, to je nemilé, ale dá sa to riešiť. Mečiar by v takom prípade zašiel k medveďom, ako sme sa následne dozvedeli. Ivanovi by to tiež neuškodilo, najmä teraz, keď šelmy by bolo treba nejako umravniť. Keď to rozumne naznačovala Lexman /ová/, prečo nie aj Korčok v pozícii osvedčeného vyslanca, tentoraz u medveďov.

Lenže, nič nie je ružové, ako by sa mohlo zdať a ako by sme chceli, aby vyzeralo. Najstarší účastník tej debaty Mihál, ktorý sa vraj najlepšie vyzná v dôchodkoch a dnes je „iba“ náhradník v európskom parlamente, kde – koho sklamal. Vedľa sediacej smeráckej kolegyni Neveďalovej adresoval označenie, že jej politický tábor sú vraj darebáci. Alebo tak nejak. V každom prípade škaredo a hlúpo. Najstarší by mal byť aj najmúdrejším, ale opak je asi pravdou.

Najstarší, najmladší… Na tej druhej časovej osi sa nachádza inak najmladší z rodu Šimečkovcov. Už sa trochu otriasol, keď musel prehltnúť prehru svojho „koňa“ a nemal chuť ani na pripravené prebohaté lukulské „prezidentské“ hody. Stačil ďalší deň a preslávil sa ďalšou, ale prepáčte, hlúposťou. Ak podľa ústavy nový prezident bude nahradený vo funkcii predsedu parlamentu presne tak, ako sa to robí, teda politikom z Hlasu, predstavte si, on si to nevie predstaviť !

Asi v opojení aj z vlastnej prehry zrejme zabudol, že aj koalícia si to len ťažko dokázala predstaviť, keď dávala hlasy pre funkciu podpredsedu parlamentu práve jemu. Ale stalo sa, lebo tak sa to robí.

Práve som v televízii dopozeral akýsi švédsky dokument o krásach prírody. Postarší pán sa rozplýval, čo príroda neskutočne dokáže stvoriť a ako nás ľudí často zahanbuje.

Zahanbením sú aj ľudia, ktorí závidia väčšine a dávajú v sebe bublať zlobe, zlomyseľnostiam, zákernostiam. Čo s nimi, keď sa nasilu štylizujú do role hlupákov ? Nič viac a nič menej, len rešpektovať, že tá demokracia nie je nič ideálne, ale lepšie nemáme. Lenže, nie oni budú určovať pravidlá.

A pravidlo číslo jeden sa týka povinnosti rešpektovať ústavu, zákony. Aj zvyklosti.

A vôľu ľudu. Toho ľudu, bez ktorého by ani raňajky neboli na stole, ani mobily, kolobežky, či teplé mlieko, cesty, mosty, autá, školy, nemocnice. Tí starší a múdrejší to vedia, lebo zažili aj opak a nepredstaviteľné útrapy vojen. Teraz už len naučiť sa spolu žiť, ako tí Švédi a ďalšie šťastné severské národy.

Mladším, vrátane generácii Šimečkovcov, to treba vtĺkať do hláv.

Ešte za to raz poďakujú.

Prečo sa neteším na hokej alebo Keď sa /možno/ hrá s falošnými kartami

03.05.2024

Čo nevidieť tu máme hokejový sviatok. Národný sviatok by to mal byť. Ostrava, kde sa stretneme s inými adeptami na čo najlepšie umiestnenie, bude naša. Veď hokej vždy dokázal vzopnúť masy a odrazu sme boli na jednej lodi. Dokonca aj vtedy, keď sme sa potápali a bolo úspechom, keď sme nevypadli. A čo teraz ? Nemôžem si pomôcť, ale prevláda akoby letargia. Neviem to presne [...]

Nie je rúra ako rúra alebo Keby Danko inde trafil

28.04.2024

Už to začína byť televíznym folklórom, keď markizácky moderátor Na telo vytrvalo opakuje, že do svojej nedeľnej relácie tentoraz pozýval Fica, Pellegriniho i Danka, ale ich stolička ostala prázdna, hoci koaličníci sú ako predtým „vždy vítaní„. Nič proti, aj tak sa dá. Lenže, načo je moderátor ? Ak Kovačič dnes debatoval iba s predsedom progresívcov [...]

Nielen pekná, aj múdra alebo Kam siahajú ministerke

23.04.2024

Ak je niečo na Slovensku veľmi záhadné, patrí sem určite hľadanie vysvetlenia, prečo sa niekto takmer okamžite stane predmetom slepej nenávisti. Pravdaže, mám na zreteli verejne činnú osobu. Najmä takú, ktorá si to nezaslúžila skutkami, ani verbálne, keďže na to ešte nemala čas. A je znenávidená, znosená pod čiernu zem. To je aj prípad pani Martiny Šimkovičovej. [...]

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 84
Celková čítanosť: 163539x
Priemerná čítanosť článkov: 1947x

Autor blogu

Kategórie