Založ si blog

Nerobme z občanov hlupákov alebo Keď Mária to vidí jednoducho

Hovorí sa, že traja právnici, aspoň štyri názory alebo nejak tak podobne. Chce sa tým naznačiť, že ak jurista, tak človek, ktorý v každej situácii hľadá aj inú možnú odpoveď, hoci sa natíska iba jedna. Inak by sa to podobalo legendárnemu seriálu Jednoducho Mária, ktorý aj na Slovensku zapustil tuhé korene.

Keď Mária, tak trochu sa venujme pani Márii, ktorá bola roky na piedestále „spravodlivosti“ vo viacerých vládach. Vyšla z toho dobre, lebo nebyť ostatných parlamentných volieb, aj po nájdení zaľúbenia v Sulíkovej SAS by naďalej trónila nad súdnictvom, dokresľovala by súdne mapy, a pod.

Ak včera /vo štvrtok/ premiér Fico v rámci kontrolného dňa na ministerstve spravodlivosti vyslovil viaceré závažné výhrady voči jednému sudcovi Najvyššieho súdu SR a jeho senátu, pričom pritakávali ďalší prítomní právnici vrátane ministra spravodlivosti, neprekvapuje, že okamžite reagovala odborne a najmä rétoricky zdatná pani Mária.

Z celého problému vzišla politická aféra, v rámci ktorej sa dali dohromady solidárne s označeným sudcom sudcovia – kolegovia, ktorým dala príslušné noty práve Mária. Na jednej strane má ísť o útok na sudcov, ich šikanovanie, prekračovanie deliacej čiary medzi výkonnou a sudcovskou mocou.

Na strane druhej premiér oznámil svoje zistenie, že Ústavný súd SR, ako niečo, čo je ešte viac ako to „najvyššie“ v systéme, v šiestich prípadoch vydal nález o o porušení práv stíhaných /išlo o väzbu/, čo ústavní sudcovia označili za protiústavné. A vždy sa to týkalo rozhodnutí toho istého sudcu najvyššieho súdu a jeho senátu. V jednom konkrétnom prípade sa to osobne dotklo aj advokáta Paru, ktorý /nezákonne/ okúsil strasti väzobného stíhania.

A teraz, čo s tým ? Tak poďme na to jednoducho, ako by mala postupovať pani Mária, ak nechce právnickými kľučkami a vytáčkami robiť z občanov hlupákov. Skočila jej na to aj propagandistická mainstremová mašinéria, ktorá sa nezmenila ani po voľbách, niekedy to vyzerá, že prská ešte viac.

Ak si totiž obyvateľ tohto štátu otvorí internet a dozvie sa, že Fico tvrdí, že údajne ústavný súd akosi konal, už samotné slovko „tvrdí“ je jasné spochybnenie premiéra a to „údajne“ je dokonalé pohnojenie.

Ak máme brať vážne bývalú ministerku spravodlivosti, mala najprv jednoznačne osloviť hovorkyňu ústavného súdu, či naozaj existuje to, čo je základom výrokov Fica na adresu predmetného sudcu a jeho senátu. Ak to hovorkyňa potvrdí a preukáže aj číslami konaní vrcholnej a ctihodnej košickej ustanovizne, niet o čom debatovať.

Hádam len o tom, či je v poriadku, že jeden sudca a dvaja jeho kolegovia sa dopustili celej série nezákonností v takej citlivej záležitosti, ako je väzobné stíhanie. Asi to tak bude a ak áno, naša Mária /Kolíková/ nemá jednoducho ďaleko od tej novelovej menovkyne.

Lenže, je načase uvažovať o tom /a neberme právo premiérovi dnešnému, či hocijakému budúcemu/, aby verejne deklaroval, že takto to ísť ďalej nemôže. A vôbec, ak kedysi tuším Mečiarova podpredsedníčka vlády prof. Tóthová sa vyslovila, že sudcom treba dať doživotie /pardon, nie trest, ale profesionálnu istotu/ a obrovské platy, aby ich to odrádzalo od korupcie, to nesmie znamenať, že toto má byť absolútne a neotrasiteľné. Vždy a všade.

Čo na toto má povedať povedzme rušňovodič, ktorý nezbadá červenú alebo šofér autobusu, ktorý si akosi nevšimol závory. Za ťažšie následky si odsedia povedzme aj desať rokov. Ale žeby sa im toto stalo päťkrát alebo šesťkrát ? A sudcovi, ktorý má neporovnateľne vyšší plat, sa to bude sériovo tolerovať, hoci tie následky sú často porovnateľné ? Prečo ? Aby neboli „šikanovaní“?

Aj sami sudcovia/a je ich drvivá väčšina/ zrejme pripustia, že treba prestať pozerať sa na nich s akousi bázňou božou. Veď aj ich sa dotýkajú zjavné kiksy nevyplývajúce z oprávneného právneho názoru, ale z iných dôvodov. A nemajme na zreteli len najvyšších sudcov. Čo povedať na to, že na istom okresnom súde sedí sudca, ktorý mal čeliť prísažnému obvineniu dvoch – troch svedkov, že bol vodcom organizovaného zločinu a miliardový majetok nás všetkých je fuč ?

Mimochodom, tie prísažné svedecké výpovede na Okresnom súde Bratislava 1 si vypočul aj prokurátor. Tváril sa, ako keby bol no nočnej šichte, a nereagoval. Nezbystril pozornosť, lebo ak svedkovia klamali, bolo ich treba stíhať. Ak hovorili pravdu, sudca už dávno nemal byť sudcom, lenže on sa medzitým stal dokonca aj predsedom okresného súdu, následne ho pre neschopnosť odvolali z funkcie, neúspešne ašpiroval na to isté na inom súde – a teraz ho „povýšili“ na bratislavský súd.

A ten „pozorný“ a „bdelý“ prokurátor ? Už je na krajskej prokuratúre. Škoda reči, ani ministerka Kolíková nezbystrila pozornosť, možno aby ju nikto neobvinil zo šikanovania ctihodných…

A už len záver. Národ slovenský naozaj nie je hlúpy. Tým sa však nedá vylúčiť, že časť ľudí sa dá ovplyvniť, najmä ak chýbajú životné skúsenosti. Nič v zlom voči mladým ľuďom, ale ak aj na kolobežkách, kedy sa netreba veľmi fyzicky a duševne namáhať, si ešte navyše nasadia slúchadlá…

Zemeguľou možnú pohnú, ale zlým smerom. A tu je priestor pre Márie. Na slušný reparát.

Nie je rúra ako rúra alebo Keby Danko inde trafil

28.04.2024

Už to začína byť televíznym folklórom, keď markizácky moderátor Na telo vytrvalo opakuje, že do svojej nedeľnej relácie tentoraz pozýval Fica, Pellegriniho i Danka, ale ich stolička ostala prázdna, hoci koaličníci sú ako predtým „vždy vítaní„. Nič proti, aj tak sa dá. Lenže, načo je moderátor ? Ak Kovačič dnes debatoval iba s predsedom progresívcov [...]

Nielen pekná, aj múdra alebo Kam siahajú ministerke

23.04.2024

Ak je niečo na Slovensku veľmi záhadné, patrí sem určite hľadanie vysvetlenia, prečo sa niekto takmer okamžite stane predmetom slepej nenávisti. Pravdaže, mám na zreteli verejne činnú osobu. Najmä takú, ktorá si to nezaslúžila skutkami, ani verbálne, keďže na to ešte nemala čas. A je znenávidená, znosená pod čiernu zem. To je aj prípad pani Martiny Šimkovičovej. [...]

Nežný šepot ministra alebo Keď Šimečku lepšie počuť

21.04.2024

O manipulácii verejnej mienky sa toho hodne popísalo a ešte aj popíše. Na programe dňa nie sú náhodné spôsoby, ale výsledky vedeckých poznatkov. Ostaňme pri našej slovenskej realite a zistíme, že niekto sa spolieha na zníženú inteligenciu národa pod Tatrami a stačí málo. Napríklad, už neraz zazneli upozornenia, že moderátori v televíziách si dovoľujú viac ako je [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 83
Celková čítanosť: 162872x
Priemerná čítanosť článkov: 1962x

Autor blogu

Kategórie