Založ si blog

Jančkárovú a bojaschopných do Zuzán alebo Aby sme len nezavadzali

Moja 95-ročná mama pri pozornom sledovaní obľúbeného televízneho Duelu na RTVS si často ťažká, že to nie je spravodlivé, ak dvaja súťažiaci neodpovedajú na rovnaké otázky. Najmä pri tej úvodnej stovke. Technicky by sa to dalo zariadiť. Slúchadlá na uši a hotovo.

Platí moratórium a tak bez mien kandidátov sa vrátim k záverečnému prezidentskému duelu tiež na RTVS. Vraj, prečo moderátorka a moderátor nepoložili rovnaké otázky, aspoň v jednom prípade, obom pánom. S tými slúchadlami by to asi nebolo dôstojné, ale obsahovo to stojí za zamyslenie.

Z celej vyše hodinovej debaty prezidentských kandidátov sa javí ako najdôležitejší bod, s ktorým sa pani Jančkárová obrátila len na jedného kandidáta a druhého sa to „zabudla“ opýtať. Áno, ide o účasť Slovenska vo vojne, kedy by sme sa ako členský štát NATO zapojili do pravdepodobne tretej svetovej vojny, ak by došlo k napadnutiu iného členského štátu.

Podotýkam a moderátorka to jasne naznačila, že by išlo o takú vojnu a našu účasť v nej, kedy by podľa nej Rusko napadlo Poľsko a bola by to vojna medzi Ruskom a NATO. Bolo to síce hlúpe, mohla to zovšeobecniť, ale dobre. Azda sa však nenájde na zemeguli človek, ktorý by vylúčil, že ak je Rusko v konvenčných zbraniach a počtom obyvateľstva slabšie ako NATO, že by si nechalo zakrútiť krkom a nepoužilo všetko, čo má. Vie to Biden, Trump, aj Macron, aj Čína – len Jančkárová to chcela vedieť od svojho favorita – alebo nefavorita ?

Moderátorka sa vzápätí neobrátila s presne tou istou a zásadnou otázkou, ktorá sa týka nielen každého obyvateľa Slovenska, ale vlastne celého sveta, aj na druhého kandidáta. Ten, mimochodom, aj keď sám už nepodlieha brannej povinnosti, má dvoch bojaschopných synov. Ako by odpovedal ?

Ono totiž tá vojna by nebola počítačovou hrou, ale veľmi vážnym až fatálnym zásahom do života planéty, ktorej by hrozilo úplné zničenie. Alebo o tom niekto pochybuje ? Môže, ale skúška správnosti je len jedna.

Ani ešte mladá dáma, akou je Jančkárová, by nemala hovoriť o prípadnom zapojení Slovenska do možnej jadrovej vojny len tak platonicky a nezúčastnene. A nezodpovedne. Sú štáty, kde do armády povolávajú aj ženy a keď niekomu tečie do topánok, ani gentlemani by sa to nerozpakovali urobiť.

Potom by bolo treba hovoriť o materiálnej stránke. Máme dosť Zuzán alebo Zuzanu, do ktorej by sme mohli posadiť bojaschopných alebo bojaschopné, aj keď nevycvičené živé sily ? Alebo by sme išli do toho Poľska peši, či na kolobežkách ?

Slovom, s tou televíziou niečo treba robiť. Pri úspešnom vedomostnom Duele to ešte nehorí, ale ak sa moderátori politických relácií ocitajú až na hranici šírenia poplašných správ, to nie je dobré.

Navyše, keď ani s tým známym článkom 5 NATO to nie je také jednoduché. Ide len o právo na individuálnu alebo kolektívnu obranu, keď nikto nikomu nič nemôže prikázať. Podľa článku 51 Charty OSN ide o pomoc a takú akciu, akú daný štát bude považovať za potrebnú, vrátane použitia ozbrojenej sily – a má do toho následne čo povedať Bezpečnostná rada OSN, to zn. Rusko, USA, Čína, Veľká Británia a Francúzsko, mimochodom, stále platí právo veta.

Tá moderátorka, ktorá sa veru nepreslávila a kolega Makara tiež výraznejšie neasistoval, postupovala nehorázne, neadekvátne a možno nového prezidenta iba detinsky provokovala. Alebo nevdojak dala usmernenie, koho voliť za prezidenta ?

Nezahrávajme sa veru s ohňom, ani s mikrofónom v ruke.

Je to nepatričné. Navyše, keď by sme s tým stavom našej vybrakovanej výzbroje nie pomáhali, ale skôr zavadzali.

Ako /ne/nenaháňať so stoličkou alebo Keď súd /rád/ uverí hlúpostiam

11.05.2024

Mnohí upozorňujú, že okrem reálne hroziacej jadrovej katastrofy veľkým nebezpečenstvom je otupievanie ľudstva. Čo tam po Ukrajine alebo pásme Gazy. Čo tam po desaťtisícoch mŕtvych, kým nás sa to priamo netýka. Čo tam po „drobných“ ľudských tragédiách, ktoré denno-denne prežívame. V porovnaní s globálnymi problémami to nestojí ani za mávnutie rukou. A [...]

Rád mám mužných športov dej alebo Prečo už nechodím na hokej

09.05.2024

Kedysi dávno to bol tuším František Dibarbora, jedna zo skutočných legiend nášho herectva, ktorý spieval, že :rád mám mužných športov dej, preto chodím na hokej,celým telom k mantinelom šiniem sa už o šiestej,myseľ je zúrená, keď zaznie siréna,hostia sa zmocňujú puku,niekomu stískam ruku,zdvihne sa tornádo, sudca je hovado… … a ďalej sa už nepamätám. No nič, [...]

Was ist das schupa alebo Keď šašovia a blázni chcú víťaziť

09.05.2024

Aj keď od skončenia najstrašnejšej vojny v dejinách ľudstva uplynulo už tak veľa desiatok rokov, ešte stále sa traduje, že v Rusku a ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu len ťažko nájdete rodinu, ktorej by sa tak alebo onak, najčastejšie stratou otca a syna, dcéry, či príbuzného a známeho, nehovoriac o obrovských materiálnych škodách, nedotkla druhá [...]

Izrael Palestína Gaza Rafah Evakuácia

Izrael vyzval na ďalšie evakuácie na východe Rafahu, aj na severe Pásma Gazy

11.05.2024 12:23

Podľa odhadov izraelskej armády už oblasť Rafahu opustilo 300 000 Palestínčanov.

polárna žiara, aurora borealis

Nebeské divadlo tancujúceho svetla. Polárnu žiaru videli ľudia aj nad Slovenskom. Zopakuje sa v noci?

11.05.2024 12:00

Slovákom sa naskytol v noci zriedkavý pohľad na polárnu žiaru.

Záchranka / Sanitka / Ambulacia /

Zábava sa skončila tragédiou. V Bratislave sa viacero ľudí zrejme otrávilo drogami, jeden muž neprežil

11.05.2024 10:57

Záchranári prijali v noci viacero volaní zo spoločenskej akcie vo Vlčom hrdle, pri ktorých bolo podozrenie na intoxikáciu drogami.

nehoda autobusu, rakúsko

Vážna nehoda slovenského autobusu v Rakúsku: Zranilo sa desať ľudí, traja ťažko

11.05.2024 10:39

Vodič vo vysokej rýchlosti narazil do betónovej zábrany oddeľujúcej jazdné pruhy v úseku, kde sa uskutočňujú práce na ceste.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 89
Celková čítanosť: 172529x
Priemerná čítanosť článkov: 1939x

Autor blogu

Kategórie