Založ si blog

Prečo Fico „útočí“ na novinárov alebo Ako sa nedať vyprovokovať

Začnem modelovou situáciou : Prešibaný advokát – a takých je väčšina – na pojednávaní v snahe zneistiť rozvádzajúcu sa odporkyňu, použije bežný trik. Položí otázku, či je pravda, že /už takmer bývalá manželka jeho mandanta/ asi pred mesiacom sa pokúsila v autobuse ukradnúť peňaženku.

Pridá ešte doplňujúcu otázku, čo s odcudzenými peniazmi urobila. Žena zahabká, zbledne a zozelenie, pošepky povie, že to nie je pravda. „Spravodlivý“ sudca – a takých je tiež väčšina – bez mihnutia oka zapíše, že odporkyňa krádež nepriznáva a na doplňujúcu otázku neodpovedala.

Ak sa súdne spisy archivujú povedzme 50 rokov, ešte po desiatkach rokov sa dá nahliadnuť a zistiť, ahá, to je tá, čo kradla v autobuse.

Odíďme od modelovej situácie a poďme do „žhavé současnosti“, čomu dobre bude rozumieť pražská redaktorka slovenskej verejnoprávnej RTVS pani Vitková. Náš platný Trestný poriadok výslovne zakazuje klásť tzv. kapciózne a sugestívne otázky svedkovi, t. j. také, v ktorých je už zakomponovaná odpoveď a zvádza opýtaného odpovedať žiadúcim spôsobom. Zjednodušene, ani prešibaný advokát sa nemôže pýtať svedkyne pri znásilnení, či páchateľ mal zelenú bundu a čiernu šiltovku, a pod. Otázka musí znieť, ako bol ten muž oblečený.

Netušil som, že do hlúpych fiškálskych finesov skĺznu aj podarení novinárski kolegovia. Slovensko- česká Viteková nie je žiadnou výnimkou v sérii protivládnych výpadov na Slovensku, ale tentoraz sa to nedalo prehliadnuť, lebo išlo o trapas na medzinárodnej úrovni. Nielen premiéra SR Roberta Fica sa milá Kateřina či Katarína snažila nachytať na „léčce“, ako hovorí László v Susedoch, ale smelo zaútočila aj na maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho národ.

A čo sa teda stalo ? Novinárka sa R. Fica s nevinnou tváričkou opýtala, či sa nebojí, že „svojim verejným vyjadrovaním zaženie Slovenskú republiku do rovnakej medzinárodnej izolácie, v akej je Maďarsko“. /Na toto musel ostro regaovať aj Orbán/.

Kto na koho útočil ? Fico na novinárske asi mentálne nedospelé žieňa ? Alebo to bolo naopak ? Keby som nevidel a nepočul, neuverím. Hlúposť od Vitkovej to asi nebola, lebo RTVS určite nefinancuje ľudí s malým IQ. Takže, čo to bolo ? Kto ju platí ?

Nebudem hodnotiť Ficovu odpoveď. Zachoval sa nanajvýš dôstojne, aj keď určite so zaťatými zubami. Len dopoviem, ako sa mohla správať tá „zlodejka“ z autobusu. Čo keby odpovedala zákernému advokátovi kladne, že ahá, niečo si spomínam, kradlo sa tam, a videla som aj vás, keď ste obchytkávali tú slečnu na zadnom sedadle. Absurdné ? Ani nie .

A čo keby premiér Fico zabudol na slušné vychovanie a na zreteľne zlomyseľnú dámu s mikrofónom v slovenskom majetku odpovedal, že ešte pred tým ako naformuluje myšlienku, len podotkne, že škoda, že ste vraj podozrivá z mravnostných deliktov, po slovensky ste sa naučili už takmer bezchybne a aj otázky nečítate z papiera. Alebo nejak podobne.

Preboha, kam sme sa to dostali ? Každý deň nejaká bomba, ktorá musí urážať každého občana. V parlamente takmer bitka dvoch prezidentských kandidátov a pľutie do tváre, z tých dvoch jeden asi nikdy neprestane, z „demokratických“ médií sa valí špina a úskoky často škriekajúcich moderátorov, a ešte nás čakajú predvolebné debaty.

Radšej keby sa ďalej debatovalo o tom znásilňovaní. Aspoň niekto by bol v permanentnom tranze a venoval sa iba tejto bohumilej téme.

Otvorený list generálnemu riaditeľovi O2 alebo Hľadá sa právnik

07.07.2024

Vážený pán generálny riaditeľ spoločnosti O2 Slovakia, Einsteinova ul. 24, Bratislava, vzhľadom na márne pokusy domôcť sa spravodlivosti mimosúdnym spôsobom vyriešenia smutného prípadu poškodzovania zákazníka, dovoľte obrátiť sa na Vás touto formou. Ako vyplýva z listu od Vášho Centra služieb zákazníkom zo dňa 19. 03. 2024, Vaša spoločnosť dňa 12. 11. 2020 [...]

RTVS sa na to ešte „nepozrela“ alebo Opýtajte sa Dlugolinského

22.06.2024

Ak do dnešného dňa som prípadne pochyboval o nevyhnutnosti odchodu generálneho riaditeľa RTVS Machaja, už si nemyslím, že by mal zotrvať na tomto poste. Svoju nespôsobilosť, podľa mňa, nepreukázal len vo vlastnej televízii, ale aktuálne na počudovanie v inej, komerčnej, t. j. TA3. Prečo generálny súhlasil s účasťou v konkurenčnom médiu, keď lúsknutím prsta sa mohol [...]

Zhovadilosť zhovadilých alebo Prečo toľká zloba v mediálnom priestore

18.06.2024

Ak administrátor nedajbože vymaže tento príspevok s ohľadom na neslušný titulok, budem to pokladať za nepriamy súhlas s tým, voči čomu ako bloger vytrvalo už dlho bojujem. Totiž, že o blogeroch, aj keď sa spravidla nepodpisujú občianskym menom a priezviskom, sa dá vystopovať všetko až po čísla topánok, anonymní komentátori pod príspevkami majú neoprávnenú výsadu. [...]

gaza, izrael, palestína

Izraelské nálety zasiahli v Pásme Gazy školu slúžiacu ako úkryt, zahynulo najmenej 30 ľudí

27.07.2024 15:16

Nálety sa udiali v čase, keď sa izraelskí vyjednávači pripravovali na stretnutie s medzinárodnými sprostredkovateľmi, aby prediskutovali navrhované prímerie s Hamasom.

Gare du Nord / Železničná stanica /

Vlaky vo Francúzsku majú stále meškanie, návrat do normálu sa čaká v pondelok

27.07.2024 13:47

Vlakové spojenia medzi Parížom a Nemeckom sa po podpaľačských útokoch podarilo obnoviť.

Orbán

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

27.07.2024 13:20

Maďarský premiér podotkol, že v rusko-ukrajinskej vojne majú obe strany brutálne straty, no napriek tomu sa nechcú dohodnúť.

Boris Susko, minister spravodlivosti

EK dala Suskovi mantinely. Odborníci: Je to štandardný postup, ktorý predchádza žalobe. Pellegrini mohol počkať

27.07.2024 12:00

Či bude nakoniec potrebná ďalšia novela, ukáže až čas. Minister Susko si plánuje výhrady s eurokomisiou vydiskutovať, mimoriadna schôdza podľa neho potrebná nebude.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 117
Celková čítanosť: 228949x
Priemerná čítanosť článkov: 1957x

Autor blogu

Kategórie