Založ si blog

Prečo Fico „útočí“ na novinárov alebo Ako sa nedať vyprovokovať

Začnem modelovou situáciou : Prešibaný advokát – a takých je väčšina – na pojednávaní v snahe zneistiť rozvádzajúcu sa odporkyňu, použije bežný trik. Položí otázku, či je pravda, že /už takmer bývalá manželka jeho mandanta/ asi pred mesiacom sa pokúsila v autobuse ukradnúť peňaženku.

Pridá ešte doplňujúcu otázku, čo s odcudzenými peniazmi urobila. Žena zahabká, zbledne a zozelenie, pošepky povie, že to nie je pravda. „Spravodlivý“ sudca – a takých je tiež väčšina – bez mihnutia oka zapíše, že odporkyňa krádež nepriznáva a na doplňujúcu otázku neodpovedala.

Ak sa súdne spisy archivujú povedzme 50 rokov, ešte po desiatkach rokov sa dá nahliadnuť a zistiť, ahá, to je tá, čo kradla v autobuse.

Odíďme od modelovej situácie a poďme do „žhavé současnosti“, čomu dobre bude rozumieť pražská redaktorka slovenskej verejnoprávnej RTVS pani Vitková. Náš platný Trestný poriadok výslovne zakazuje klásť tzv. kapciózne a sugestívne otázky svedkovi, t. j. také, v ktorých je už zakomponovaná odpoveď a zvádza opýtaného odpovedať žiadúcim spôsobom. Zjednodušene, ani prešibaný advokát sa nemôže pýtať svedkyne pri znásilnení, či páchateľ mal zelenú bundu a čiernu šiltovku, a pod. Otázka musí znieť, ako bol ten muž oblečený.

Netušil som, že do hlúpych fiškálskych finesov skĺznu aj podarení novinárski kolegovia. Slovensko- česká Viteková nie je žiadnou výnimkou v sérii protivládnych výpadov na Slovensku, ale tentoraz sa to nedalo prehliadnuť, lebo išlo o trapas na medzinárodnej úrovni. Nielen premiéra SR Roberta Fica sa milá Kateřina či Katarína snažila nachytať na „léčce“, ako hovorí László v Susedoch, ale smelo zaútočila aj na maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho národ.

A čo sa teda stalo ? Novinárka sa R. Fica s nevinnou tváričkou opýtala, či sa nebojí, že „svojim verejným vyjadrovaním zaženie Slovenskú republiku do rovnakej medzinárodnej izolácie, v akej je Maďarsko“. /Na toto musel ostro regaovať aj Orbán/.

Kto na koho útočil ? Fico na novinárske asi mentálne nedospelé žieňa ? Alebo to bolo naopak ? Keby som nevidel a nepočul, neuverím. Hlúposť od Vitkovej to asi nebola, lebo RTVS určite nefinancuje ľudí s malým IQ. Takže, čo to bolo ? Kto ju platí ?

Nebudem hodnotiť Ficovu odpoveď. Zachoval sa nanajvýš dôstojne, aj keď určite so zaťatými zubami. Len dopoviem, ako sa mohla správať tá „zlodejka“ z autobusu. Čo keby odpovedala zákernému advokátovi kladne, že ahá, niečo si spomínam, kradlo sa tam, a videla som aj vás, keď ste obchytkávali tú slečnu na zadnom sedadle. Absurdné ? Ani nie .

A čo keby premiér Fico zabudol na slušné vychovanie a na zreteľne zlomyseľnú dámu s mikrofónom v slovenskom majetku odpovedal, že ešte pred tým ako naformuluje myšlienku, len podotkne, že škoda, že ste vraj podozrivá z mravnostných deliktov, po slovensky ste sa naučili už takmer bezchybne a aj otázky nečítate z papiera. Alebo nejak podobne.

Preboha, kam sme sa to dostali ? Každý deň nejaká bomba, ktorá musí urážať každého občana. V parlamente takmer bitka dvoch prezidentských kandidátov a pľutie do tváre, z tých dvoch jeden asi nikdy neprestane, z „demokratických“ médií sa valí špina a úskoky často škriekajúcich moderátorov, a ešte nás čakajú predvolebné debaty.

Radšej keby sa ďalej debatovalo o tom znásilňovaní. Aspoň niekto by bol v permanentnom tranze a venoval sa iba tejto bohumilej téme.

Robo Robovi ako človek človeku alebo „Umelci“ do kúta

18.05.2024

Keďže zo záhadného dôvodu sa stále neviem zaregistrovať pre komentovanie príspevkov na blogu Pravda, využívam túto možnosť ako bloger na aktuálnu a dôležitú výpoveď. Na inom mieste som chcel reagovať na tlačovú konferenciu ministra R. Kaliňáka z nemocnice v Banskej Bystrici, pripojiť sa k pozdravom p. premiérovi a niečo sa opýtať. Žiaľ, komentovanie je zakázané. [...]

Chcem Nobelovu cenu alebo Geniálne riešenie – kúzlo jednoduchosti

18.05.2024

Už len dúfať, že sa nenájde niekto, kto nepochopí účelovú preexponovanosť titulku v snahe, aby niečo, ako sa hovorí, naozaj zarezonovalo. Kým sa dostanem k podstate veci, dovoľte, vážení čitatelia, jedno zásadné vyhlásenie, na ktoré mám právo ako svojprávny občan, ako občan, ktorý spolurozhoduje o osudoch nášho štátu v demokratických voľbách. Ak sa po [...]

Pravdu má Šutaj, aj Eštok ? alebo Prečo na sto dní – na furt ! /2/

17.05.2024

Ospravedlňujem sa administrátorovi, ak nedajbože porušujem nejaké pravidlá o počte príspevkov v ten istý deň, rovnako aj čitateľom, ak z toho vzniká dojem, že tvrdohlavo a opakovane vnucujem svoje názory. Istá kolegyňa ma už pred časom obvinila, že asi mi chýba novinárčina a možno sa nudím… Nie je to tak a nie je to podstatné. Pokladám za nevyhnutné sa dnes [...]

vojna na Ukrajine, Petrohrad, Rusko

ONLINE: Útok na Charkov vyšetrujú na Ukrajine ako vojnový zločin

19.05.2024 07:35

Ukrajina obvinila Rusko, že zámerne cieli na civilistov v Charkovskej oblasti a preto raketové útoky vyšetruje ako vojnový zločin.

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Vyšetrovanie atentátu na Fica by mali dokončiť o pár mesiacov, hovorí odborník. Akýkoľvek trest môže byť pre strelca doživotný

19.05.2024 07:00

Bývalý elitný vyšetrovateľ vysvetlil, ako by mali vyzerať kroky organov činných v trestnom konaní v najbližších dňoch

India, hory, Himaláje, Dharmsala

Telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu zniesli zo Šiša Pangmy

19.05.2024 06:12

Tím horolezcov zniesol telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu, ktorí vlani zahynuli v lavíne na hore Šiša Pangma v Tibete.

ŠTS, Kaliňák

Prísne opatrenia a sľub atentátnika. Súd ho poslal do väzby: Fica čakajú kľúčové hodiny, politici sa hádajú

19.05.2024 06:00

Premiér je pri vedomí a Kaliňák od neho dostal inštrukcie, vláda funguje ďalej. Atentátnika poslal súd do väzby, no rozhodnutie nie je právoplatné.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 98
Celková čítanosť: 186924x
Priemerná čítanosť článkov: 1907x

Autor blogu

Kategórie