Založ si blog

Sme na prahu veľkej vojny ? alebo V malej vojne sa už nachádzame

Až ma striasa. Nikdy v doterajšej novinárskej praxi som sa neobával tak, ako je to práve teraz. A to som prežil karibskú krízu, keď Chruščov umiestnil rakety takpovediac v pitvore USA a bratia Kennedyovci sa mohli stať frajermi, keď mohli zrovnať Moskvu so zemou, ale dozvedeli sa, že rovnako pochodí Washington i New York a tak múdro pribrzdili. Veselé to nebolo ani v čase, keď Amerika pod falošnou zámienkou zabila milión Iračanov alebo išlo sa na Belehrad, ale nie ako Švejk, lež najmodernejšími bombardérmi, a pod.

Dnes je to iné a oveľa horšie. Nech si hovorí kto chce, čo chce, ale svetový poriadok sa zrútil presne vo chvíli, keď NATO sa začalo približovať k Rusku, ba dokonca obkľučovať túto jadrovú veľmoc. Ktovie, ako si svet raz spomenie, ak bude mať príležitosť, na Gorbačova a jeho ústupky, či prehnanú dôveru. Rozpad Sovietskeho zväzu, zrušenie Varšavskej zmluvy či zjednotenie Nemecka narušilo to všetko a ďalšie závažné skutočnosti rozniesli pomaly na franforce ťažko budovanú rovnováhu.

Kto tomu nerozumie, nech sa opýta hoci obľúbeného spisovateľa, diplomata a najmä múdreho človeka Banáša, čo znamená narušenie rovnováhy v prírode a aj v politike. Zjednodušene, keď na jednej strane hojdačky sedia bohatí a na druhej chudobní. Tých druhých je síce viac, ale tí prví sú ťažšou váhovou kategóriou. Napokon všetci zistia, že hojdať sa nedá.

Pred rokmi v nezáväznej priateľskej debate som sa vyjadril, že to až bude mela, keď sa do seba pustia Rusi a Ukrajinci. Tvrdil som, že ešteže Rusi majú Putina, lebo keby sa na špičku moci dostali generáli, ani modliť by už nepomohlo. Netušil som, že sa to stane a ani to, k čomu to môže viesť.

A teraz to poviem vzhľadom na šediny a uvedomujúc si, že mladí dvadsaťroční ľudia, ktorí so zbožnou úctou hľadia na Šimečku a jemu podobných, nemajú šancu pochopiť, čo hrozí svetu s narušenou rovnováhou.

Nechcem byť zlým prorokom. Možno stačí jedna raketa omylom alebo zámerne vystrelená na Rusko z jedného z pobaltských štátov a odveta Ruska. Ten inak bezvýznamný štátik bude žiadať aktiváciu článku 5 NATO o práve na kolektívnu obranu. A nezabúdajme na Macrona a jeho napoleonovský syndróm. Ocitne sa svet v jadrovej vojne alebo nie ? Generál bez vojska nejaký Macko by nám to vysvetlil pri svojich každodenných táraniach vo všetkých médiách. Alebo by nestihol ?

A tu sa presúvame domov. To v predchádzajúcom odseku sa týka veľkej vojny. Sme na jej prahu? Skôr áno ako nie. V malej vojne už sme. Tí, ktorí absolvovali vojenčinu, možno sa učili, čo je delostrelecká príprava. Najprv treba rozbiť a čo najviac zničiť územie protivníka a potom hrdinsky zaútočiť. Vojenskí analytici už dávnejšie prišli na to, že načo mrhať muníciou, stačí propaganda. A položme si ruku ruku na srdce. Neocitli sme sa v dezinformačnom guláši ? Pred štyrmi mesiacmi vyhrala súčasná koalícia, ale kto má v rukách médiá ohlupujúce národ ? A to nehovorím len o súkromných televíziách, a pod.

Áno, národ sa dá ohlupovať. Starší už pozabudli, čo to znamená, keď vám do hlavy denno – denne vtĺkajú rafinované, skreslené, neúplné a zavádzajúce správy, keď komentáre sú jednostranné a je jedno, či ide o Ukrajinu alebo pásmo Gazy, zemetrasenie alebo povodeň. Mladým je to jedno. Nahráva tomu aj politický systém, keď povedzme sedem sudcov ústavného súdu je viac ako celý parlament a vláda, keď voľby, ktoré stoja desiatky miliónov sú potom, ako sa hovorí, na srandu králikov.

Čo ešte dodať ? Hádam, len to, že bežný občan sa ocitol v jasnom ofsajde a keď sa ľudia nechytia zdravého rozumu, prehrajú všetko. Mám na zreteli ľudstvo a planétu.

Alebo už sa to stalo ?

Mr. Fico má pravdu a vlastný názor alebo A čo za to ?

19.05.2024

Určite by nebolo dobré, keby v obrovskej záplave informácií, postojov, komentárov a vysvetlení o tragickej udalosti v Handlovej zapadlo to najpodstatnejšie – hrozba nespôsobilosti väčšiny z nás, pravdaže, najmä všetkých politikov, odhaliť úplnú pravdu o príčinách zločinu proti premiérovi, demokracii a Slovensku. A ďalej, je tu reálne nebezpečenstvo [...]

Robo Robovi ako človek človeku alebo „Umelci“ do kúta

18.05.2024

Keďže zo záhadného dôvodu sa stále neviem zaregistrovať pre komentovanie príspevkov na blogu Pravda, využívam túto možnosť ako bloger na aktuálnu a dôležitú výpoveď. Na inom mieste som chcel reagovať na tlačovú konferenciu ministra R. Kaliňáka z nemocnice v Banskej Bystrici, pripojiť sa k pozdravom p. premiérovi a niečo sa opýtať. Žiaľ, komentovanie je zakázané. [...]

Chcem Nobelovu cenu alebo Geniálne riešenie – kúzlo jednoduchosti

18.05.2024

Už len dúfať, že sa nenájde niekto, kto nepochopí účelovú preexponovanosť titulku v snahe, aby niečo, ako sa hovorí, naozaj zarezonovalo. Kým sa dostanem k podstate veci, dovoľte, vážení čitatelia, jedno zásadné vyhlásenie, na ktoré mám právo ako svojprávny občan, ako občan, ktorý spolurozhoduje o osudoch nášho štátu v demokratických voľbách. Ak sa po [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 99
Celková čítanosť: 188995x
Priemerná čítanosť článkov: 1909x

Autor blogu

Kategórie