Založ si blog

Hľadá sa ten tretí alebo /Prezident/ Kubiš ako Gulliver

Priatelia ma upozornili, že nepíšem až tak zle, napokon čitateľnosť blogu je vysoká, ale som dlhý. Dlhší býva už len Eduard Chmelár, ale to je ospravedlniteľné, lebo na naše slovenské pomery ide o geniálneho pozorovateľa a mysliteľa. Neviem ako kto, ale ja si vždy prečítam všetky jeho príspevky až do konca. Stojí to za to.

Pár týždňov pred prezidentskými voľbami sa odvážim povedať, že bolo by načim zrušiť alebo obmedziť prieskumy. Agentúram neverím, podobne ako keď v už zaniknutej televíznej relácii nám tvrdili, že vraj „Opýtali sme sa sto Slovákov…“. Máš ho vidieť. Živo si viem predstaviť, ako stovky spolupracovníkov agentúr naháňali každý deň stovky a tisíce Slovákov od Dunajskej Stredy až po Medzilaborce.

Volič by si mal urobiť prieskum vo vlastnej duševnej sfére, rozhodovať by sa mal podľa vlastného poznania a nie podľa toho, koho mu predostrie od začiatku pochybný prieskum, niekoho dá na prvé a druhé miesto, iného až na koniec zoznamu. Pravdaže, aj prieskum je podnikanie, ak nie zrušiť, aspoň zakázať ovplyvňovať /možno aj zavádzať/ verejnú mienku aspoň mesiac – dva pred voľbami.

Rovnako to platí aj o médiách, najmä o televízii a rozhlase. V tomto prípade ťažko hovoriť o podobných zákazoch alebo obmedzeniach, ale príslušné regulačné orgány, t. j. najmä Rada pre mediálne služby by to mala vziať od podlahy a zamedziť zjavným manipuláciám, čo platí dokonca aj o verejnoprávnych médiách.

K voľbám – prieskumy preferujú dvoch kandidátov. Nemyslím si, že vec je, ako sa hovorí, hotová. Pellegrini má výhodu, že je vo vysokej funkcii, mohol aj určiť vyhovujúci termín. Na druhej strane disponuje slabinou, lebo musí rozhodovať o nepopulárnych opatreniach, ako naposledy pri rokovaní parlamentu o novele trestného zákona.

A Korčok ? Nič a nik ho nenúti sa pretŕčať, ale ten jeho pozabučkový štýl mi nekonvenuje. Je jasné, že sa spolieha na progresívcov, liberálov, ale skrývať sa za mítingovou tribúnou, dokonca s tmavými slnečnými okuliarmi, aby vyzeral nenápadne ako Sherllock Holmes, mi pripadá nedôstojné. Mal vybehnúť na tribúnu, zmocniť sa mikrofónu, kým by bol Šimečka prekvapený, paralyzovaný a ľudí sa jasne opýtať, či ho chcú.

V každom prípade, ak sa potvrdia predpovede, že boj o kreslo v paláci zvedú dvaja spomínaní súperi, Slovensko ostane rozdelené na dve takmer rovnaké /bojujúce/ časti. Pellegrini hlása pokoj, lenže asi nikdy neuspokojí hoci len tie progresívne dračice podopierané liberálnou krikľúnkou. Korčok chce vyvažovať a byť dokonca akýmsi protipólom vláde, lenže to sa pomýlil. Keď sa to zmení na prezidentský režim, prosím, ale dovtedy?

Národ je múdry. Čo keď ho prestane baviť ten stav nenávisti, zloby, zákernosti, čo nemá ďaleko od fyzických útokov a malej alebo väčšej vnútropolitickej vojny ? Ľudia začnú spomínať na Sagana. Čo je lepšie, hnať sa k cieľovej páske v jednej línii so súperom alebo vyrútiť sa spoza chrbáta a tým dvom vyfúknuť prvenstvo ? Aj takúto skúsenosť už máme, keď kocúra dvom silnejším vytrel Gašparovič.

Máme dnes takého tretieho v pozadí ? Nech preberám zoznam kandidátov sprava i zľava, spredu i zozadu, vychádza mi jediný, a to svetoznámy diplomat Ján Kubiš. Okrem vynikajúcich predpokladov na tomto poli má na to aj postavu. Je to poriadny chlap. Nie je to dôležité ? Veru, je. V roku 1960 v USA sa postavil proti politickému matadorovi Nixonovi ako 43- ročný fešák John Kennedy. Na jednej strany prefajčený a unavený Nixon, oproti pred kamerami zjav, keď ženy nadšením až pišťali a muži závideli.

Takže, ku Kubišovi. Nemám v úmysle robiť reklamu jednému z kandidátov o Grasalkovičov palác. Má na to určite kvalifikovaný štáb. A že spomínam poriadneho chlapa ? Aj taký Putin by sa musel pozerať do očí svojmu partnerovi pekne odspodu, aby dovidel, a Biden ? Poľahky by odniesol na pleciach aj dvoch amerických vládcov a na dôvažok ešte aj čínskeho.

Prepáčte, že trochu žartujem, veď neuškodí, aj tak sa všetci mračíme a sme mrzutí. Ján Kubiš my mohol zohrať úlohu Gullivera podľa vynikajúceho románu spisovateľa Jonathana Sfifta. O čom je ten román a prečo sa stal jedným z najznámejších diel svetovej literatúry a prečo to dávam do súvislosti s Kubišom ? Ťažko to objasniť pár riadkami. Treba sa do toho zahĺbiť a popremýšľať.

Tak hurá, už aby tie voľby boli, palác potrebuje pevnú mužnú ruku.

Prečo je mi ľúto moderátora Bielika alebo Trpezlivo hľadajme pravdu

21.05.2024

Pred tuším 150 rokmi Mark Twain vyslovil múdrosť, že vraj čo je ťažšie, ľudí oklamať alebo ich presvedčiť, že boli oklamaní. Nedopátral som sa odpovede, aj keď svoj pohľad mám. Včera sa nedalo zaspať pri premýšľaní o Bielikovej relácii na TA3 a výsledkom je moja múdrosť. T. j. čo je ľahšie, implementovať ľuďom pravdu alebo ich presvedčiť o pravde. Dosť bolo [...]

Keď aj Král prestáva byť kráľom alebo Hlupákov z nás nerobte

20.05.2024

Keď sa šíria výzvy, aby v tejto ťažkej dobe každý začínal od seba, možno je správny aj spôsob, aby aj ten, kto má zmierlivú povahu, sa neokúňal vysloviť pravdu, ak cíti, že v opačnom prípade ostane on sám aj značná časť spoločnosti v nemilej pozícii hlupákov. Podľa mňa pravda je to, že v tom jančkárovsko-makarovsko-dírerovsko a kovačičovskom televíznom [...]

Ako začať od seba alebo Byť premiérom – ani za nič na svete !

20.05.2024

Vo svojom najbližšom okolí sa stretávam s myšlienkou, že pri posudzovaní a komentovaní javov, napríklad aj zločinného atentátu na premiéra vlády Slovenskej republiky, najprv treba začať od seba. Inými slovami, ak niekomu hovorím o tom, aby nebolo tak, ako už bolo a ťažko nás to poznačilo, a ako treba všeličo zmeniť, mal by som v rámci toho začínania od seba zmeniť sa [...]

trump

Trump v newyorskom procese ako svedok obhajoby nevypovedal, súd sa blíži ku koncu

21.05.2024 23:42

Exprezident čelí obžalobe, že sfalšoval tri desiatky finančných dokumentov s cieľom zakryť platbu pornoherečke. Ide o jednu zo štyroch obžalôb.

alkohol, metanolová kauza

Distribútor z metanolovej kauzy je na slobode, odpykal si väčšinu trestu

21.05.2024 23:13

Jiří Vacula v roku 2012 v Česku distribuoval smrtiaci metanol.

Maďarsko Dunaj čln

Po nezvestných po zrážke lodí na Dunaji pátra 95 ľudí s 25 plavidlami

21.05.2024 21:07

Tragická zrážka motorového člna s loďou si v sobotu vyžiadala najmenej dve obete.

SR NRSR 12. schôdza zasadnutie BAX

Upokojiť atmosféru a neeskalovať! Aká je cesta k zmiereniu po atentáte?

21.05.2024 19:00

Zhodne odsudzujeme tých, ktorí cez atentát mobilizujú proti druhému táboru, či tých, ktorí ho ticho schvaľujú. Nájdeme (ďalšie) riešenia? Zapojte sa do pokračovania diskusie!

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 102
Celková čítanosť: 195556x
Priemerná čítanosť článkov: 1917x

Autor blogu

Kategórie