Založ si blog

Kam ešte klesne RTVS alebo Kto si myslí, že národ je hlúpy

Je práve 12,26, nedeľa 11. 02. roku Pána 2024. Práve som znechutene vypol televízor pri sledovaní relácie O 5 minút 12. Neviem, kto to ako vidí a hodnotí, možno niekto je dokonca nadšený, ako krásne a umne to inak zvodná moderátorka kočíruje. Roky som si odkrútil v žurnalistike a niečo viem, kam to vedie, ak sa rozhovor nečestne manipuluje.

Ani si nechcem spomenúť, ako sa tá pani moderátorka volá, prichádza mi na um najmä v súvislosti s tým, že pred voľbami nepustila podpredsedu strany SMER-SD do vysielania a pravdepodobne sa dodnes, ani po voľbách, za to nehanbí, nehovoriac o ospravedlnení.

Tá manipulácia moderovania je zjavná aj pre laika. Ako občan sa pýtam, odkiaľ moderátorka nadobudla dojem, že to najdôležitejšie v tejto spoločnosti je znásilnenie. Celú noc sa jej to snívalo ?

Do relácie pozvala ministra poľnohospodárstva a každý by očakával, že hneď v úvode sa ho opýta, či aj nám nehrozí masívna blokáda hlavného mesta obrovskými traktormi, lebo aj také máme, s čím sa trápia vo Francúzsku, Holandsku, Nemecku a kde-kade inde, či naši poľnohospodári sú imúnni voči relevantným problémom.

A teraz budem trochu zlomyseľný. Dať do upútavky plačúcu poslankyňu, je dosť účelové. Keby RTVS chcela opačne zapôsobiť na národ, odvysielala by upútavku zo súdu, kde páchateľ buď úprimne alebo z vypočítavosti srdcervúco a s plačom deklaruje, ako to tak nemyslel, ako ho to žena vyprovokovala, aj tak z toho nič nemal, akú mrchu má doma a veď sa vyspovedal a bolo mu odpustené. A že sa už pomaly na nič nepamätá, lebo to bolo pred 18 rokmi.

Keď moderátorka verejnoprávnej televízie chcela silou mocou tlačiť do kúta ministra od poľnohospodárov, do toho, čo asi nebude jeho parketa, mohla skúsiť mu položiť náležitú otázku, či to znásilňovanie vidí ako naozaj prvoradý problém Slovenska. Podľa opozičnej diskusie v parlamente to tak vyzerá, hoci išlo iba o premlčanie. Či to, čo gniavi západnú Európu a ženie do „vojny“ výrobcov potravín, môže ovplyvniť aj situáciu u nás.

Teraz si ma podaktoré ženy v parlamente podajú, ale nech. Či potencionálnych páchateľov vskutku ohavných činov neprejde chuť, keď nebudeme mať čo jesť, lebo neradno sa zahrávať s tými, od ktorých to závisí.

Ešte k tej manipulácii. Slovenský národ naozaj nie je hlúpy, aj keď nie každý je expert na propagandu a vymetanie mozgov. Prišiel na to aj inak šikovný moderátor Dírer, lebo jeho prístup k objektivite a vyváženosti sa dosť líši od toho, čo bolo predtým. Jeho blíženec Iliev radšej odišiel inde zabávať ľudí. A moderátor Markízy ? Možno sa tiež spamätá.

Súkromné televízie si zrejme budú robiť čo sa im zachce dovtedy, kým budú mať s kým vysielať a pre koho. To je však v nedohľadne. Verejnoprávna RTVS sa musí zmeniť. Ak neprestane používať primitívne triky, o ktorých sú školení a cvičení aj čerství adepti vysielania.

Len jeden príklad – jeden účastník klame, až sa hory zelenajú, vymýšľa si, fabuluje /nebudem konkrétny, načo ? /A čo moderátorka ? Ona nápadne alebo menej nápadne ďalší priebeh rozhovoru usmerní tak, že akoby kodifikovala povedané, lebo tomu druhému ani za svet nedovolí reagovať, ale núti ho hovoriť o inom. To je len drobný fígeľ, tých je habadej. Ide o to, aby v divákovi vo vedomí a podvedomí ostalo to, čo chce dramaturgia alebo moderátorka.

Na záver ešte k opozičnej protistrane. Zástupca kresťanských demokratov povedal, že je správne, ak sa hovorí o znásilnení /ako o ťažiskovom probléme dneška/. Čiže, tiež to vidí ako prvoradú tému. Nemal využiť príležitosť a zastať sa biskupov a ich pastierskeho listu, ktorí hneď v úvode akcentovali nevyhnutnosť rešpektovať výsledky volieb ? Načo a prečo to cudne zamlčiavať ? Prečo predseda KDH Majerský to nevysvetlil v parlamente a ani na mítingu ?

Takže, prológ je znásilňovanie a čo epilóg ? Ťažko predpovedať, čoho sa ešte dočkáme.

Robo Robovi ako človek človeku alebo „Umelci“ do kúta

18.05.2024

Keďže zo záhadného dôvodu sa stále neviem zaregistrovať pre komentovanie príspevkov na blogu Pravda, využívam túto možnosť ako bloger na aktuálnu a dôležitú výpoveď. Na inom mieste som chcel reagovať na tlačovú konferenciu ministra R. Kaliňáka z nemocnice v Banskej Bystrici, pripojiť sa k pozdravom p. premiérovi a niečo sa opýtať. Žiaľ, komentovanie je zakázané. [...]

Chcem Nobelovu cenu alebo Geniálne riešenie – kúzlo jednoduchosti

18.05.2024

Už len dúfať, že sa nenájde niekto, kto nepochopí účelovú preexponovanosť titulku v snahe, aby niečo, ako sa hovorí, naozaj zarezonovalo. Kým sa dostanem k podstate veci, dovoľte, vážení čitatelia, jedno zásadné vyhlásenie, na ktoré mám právo ako svojprávny občan, ako občan, ktorý spolurozhoduje o osudoch nášho štátu v demokratických voľbách. Ak sa po [...]

Pravdu má Šutaj, aj Eštok ? alebo Prečo na sto dní – na furt ! /2/

17.05.2024

Ospravedlňujem sa administrátorovi, ak nedajbože porušujem nejaké pravidlá o počte príspevkov v ten istý deň, rovnako aj čitateľom, ak z toho vzniká dojem, že tvrdohlavo a opakovane vnucujem svoje názory. Istá kolegyňa ma už pred časom obvinila, že asi mi chýba novinárčina a možno sa nudím… Nie je to tak a nie je to podstatné. Pokladám za nevyhnutné sa dnes [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 98
Celková čítanosť: 185591x
Priemerná čítanosť článkov: 1894x

Autor blogu

Kategórie