Založ si blog

Palárikovské „rarity“ alebo Do kostola so vstupenkou ?

Palárikovo na juhu Slovenska v Novozámockom okrese je peknou obcou. Svojho času sa jej dostalo aj ocenenia v celoslovenskom meradle. Nečudo, že sa sem sťahujú aj Bratislavčania, lebo cenové relácie sú neporovnateľne priaznivejšie napríklad s takým Sencom a inými lokalitami bližšie k hlavnému mestu.

Začiatok príspevku možno označiť za dobrú správu. A čo tá horšia ? Ešte dnes ráno som netušil, že sa bude týkať miestneho nádherného anglického parku. Spolu s vynoveným kaštieľom v majetku podniku Štátne lesy je atrakciou a príjemným prostredím pre rodinné vychádzky. Nielen miestnych občanov, ale aj ľudí zo širokého okolia.

A kde je negatívum ? Na prvý pohľad sa nič zlé nedeje. Akási súkromná spoločnosť si park /s upravenými chodníkmi a trávnikmi/ prenajala na víkend, aby spolu s koňmi a ďalšími účinkujúcimi návštevníkom aj so zvukovou kulisou predviedla, aké to bolo pred vyše tristo rokmi. Keď Turci dobyli novozámockú pevnosť a okupovali okolie, teda aj Palárikovo, a to veru viac desiatok rokov.

Tá nemenovaná súkromná spoločnosť okupuje len park. Či sa po dvoch dňoch nájazdov koní a ozbrojených ľudí všetko dostane do pôvodného stavu, možno len dúfať. Z veľkých farebných plagátov propagujúcich nezvyčajné divadlo v prírode a chránenom parku sa dozviete všeličo, utajené však ostane, kto uvedený spektakl prevádzkuje, kedy presne, či ráno, na obed alebo večer a čo ľudí zvyčajne zaujíma, aká je cena. Na internete nájdete všeličo, ale uvedené akosi chýba.

Do parku sú dva vchody a východy. Pri oboch pokladniach zistíte, že pre dospelého to je 12 eur na jeden deň, dôchodcovia a mládež zaplatia 8 eur a pokiaľ ide o rodinku, až 35 eur. Kto by si chcel úchvatné predstavenie pozrieť ešte raz, z peňaženky vytiahne dvojnásobné sumy. Mnohých to odradí, ale horšie je niečo iné. Či to predvídal obecný úrad alebo majiteľ parku, nevedno, ale problémom sa stal príchod do rímskokatolíckeho kostola.

Hádky pri pokladniach sa spravidla skončili tak, že komu sa nepáči vstupné, má možnosť skoro dvojkilometrovej obchádzky po Poštovej ulici. Pre väčšinou starších veriacich a veriace to je viac ako nepríjemnosť. Presvedčil sa o tom aj novinár s platnými žurnalistickým preukazom. Údajný hlavný organizátor vyhlásil, že ide o súkromné podujatie a o tlačovom zákone odmietol debatovať. A keď novinár nevycáluje eurá, ďalej ani krok. A z čista jasna sa objavili bodygardi. Zrejme odhodlaní na všetko. Takže naozaj ani krok…

Ostali nezodpovedané otázky. Ak si obec chcela privyrobiť, prečo nie, veď ľudia potrebujú aj zábavu. Avšak sú aj takí obyvatelia, ktorým síce prekáža obrovský hluk ako v časoch tureckých či tatárskych nájazdov iba pár metrov od kostola, kde sa v nedeľu konajú tri sväté omše, ale toto by prežili. Handrkovať sa o vstupné, ak naozaj chcú iba do kostola obvyklou cestou, je už priveľa. Nemohla obec spolu s lesmi a zatiaľ utajeným organizátorom show ponúknuť kyvadlovú dopravu veriacim, veď nie každý má na taxík, ak sa chce na omši oddať Bohu ?

Keby to bol jeden problém alebo miestna rarita Palárikova… Pripravuje sa petičná akcia proti svojvoľnému zneužívaniu širokej Hlavnej ulice od spomínaného kostola až po starý cintorín. Zakukleným motorkárom už namerali aj vyše sto kilometrovú rýchlosť, čo najmä v čase nočného pokoja nepridáva na bezpečnosti a zdravotnom stave. Motorkárov striedajú postpubertálni jedinci istého pôvodu na mercedesoch a bavorákoch. Jeden už zdemoloval dvere garáže vedľa starého cintorína. Vyššie promile alkoholu a ešte čohosi je len nechutnou šľahačkou na pokazenej torte.

Stále sa to týka úvodu, t.j. aj toho kostola a veriacich. Okrem hrajúcich sa maloletých detí sú práve veriaci najviac ohrození tými odvážnymi „pretekármi“. Ešte jedna rarita – už sú v dedine dva obyčajné bicykle s primontovaným motorom. Možno z práčky, bez výfuku. Alebo to je dáky raketový vynález? Rapoce to odušu. Čaká sa len na tragédiu ?

A stačilo by málo. Inšpirovať sa okresným mestom Nové Zámky, kde ustanovili zníženú rýchlosť 20 km za hodinu v obytných zónach.

Uvidíme…

Aby hlúposť opäť nenadnášala alebo Už nie holubička, ale holubník

14.09.2024

Chcem sa zmieniť o Sobotných dialógoch vysielaných verejnoprávnym rozhlasom. Redaktor Baránek si pozval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a oproti nemu sedel podpredseda parlamentu Michal Šimečka. V blogu nikdy nemám problém sa kriticky vyjadriť bez výnimky ku každému. Svojho času som napr. uverejnil nie celkom lichotivý príspevok s titulkom Keď Šutaj nevie, čo chce [...]

Veronika, preboha, hamujte alebo Keby hlúposť nadnášala

09.09.2024

Hneď na úvod sa patrí naliať čistého vína. Ten titulok sa v prvej časti naozaj týka šéfky aktivitami mohutnej strany Za ľudí a poslankyne NR SR Veroniky Remišovej. Druhá časť rozhodne nie je adresná a len Pánboh vie, prečo pri písaní týchto riadkov prišiel na um geniálny Dietl, keď vložil Kopeckému do úst známu a dosahom všeobjímajúcu myšlienku. O hlúposti a [...]

Mali sme Gudiaka aj Šurana alebo Ešteže máme /dobrého/ prezidenta

08.09.2024

Po ére Jančkárovej a Makaru v nasledovanejšej politickej debatnej relácii O minút 12 sa s napätím čakalo, ako modifikovaná SRTV sa vysporiada s obsadením kresla moderátora. Hneď po prázdninách sa na obrazovke objavil redaktor Gudiak, lenže ohlasy divákov upozorňovali na markizácku minulosť a aj na jeho výkon sa zniesla spŕška kritiky. Túto poslednú nedeľu už Gudiaka [...]

Portugalsko, lesný požiar, hasičské lietadlo, požiar

V Portugalsku zúria rozsiahle požiare, vyžiadali si už najmenej dve obete

16.09.2024 22:00

Úrady informovali, že v dištrikte Aveiro nasadili 12 hasiacich lietadiel a v celej krajine bojujú najmenej s 20 požiarmi.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 137
Celková čítanosť: 265608x
Priemerná čítanosť článkov: 1939x

Autor blogu

Kategórie