Založ si blog

Pravdu má Šutaj, aj Eštok ? alebo Prečo na sto dní – na furt ! /2/

Ospravedlňujem sa administrátorovi, ak nedajbože porušujem nejaké pravidlá o počte príspevkov v ten istý deň, rovnako aj čitateľom, ak z toho vzniká dojem, že tvrdohlavo a opakovane vnucujem svoje názory. Istá kolegyňa ma už pred časom obvinila, že asi mi chýba novinárčina a možno sa nudím… Nie je to tak a nie je to podstatné.

Pokladám za nevyhnutné sa dnes vrátiť k téme anonymity v blogoch. Asi to blogerstvo je závažný aspekt, ak minister vnútra Šutaj Eštok venuje mimoriadnu pozornosť „majstrom sveta“ za klávesnicami. Dokonca sa začínajú represie. Má pravdu, keď má na mysli jeden zo zdrojov problémov súčasnej tragickej situácie, keď, zjednodušene, nenávisť pestovaná v časti spoločnosti vyústila do streľby a pokusu o úkladnú vraždu.

Nie „spodiny“, o ktorej s presvedčením verejne hovorila kedysi chýrna a dnes trápna umelkyňa.

Jeden problém však treba vyjasniť.

Neviem porovnať množstvo príspevkov v printových a elektronických médiách s počtom blogerských počinov v Pravde, Sme, Hospodárskych novinách a pod. Avšak tvrdím, že účinnosť a dosah tých prvých je ďaleko väčší ako v blogoch a diskusiách pod príspevkami. Bez ohľadu na to, akými „majstrami sveta“ disponujú v tom alebo onom prípade.

Ak teda si niekto myslí a osočuje ma, že najradšej by som úplne odstránil anonymitu v blogoch, vidí to zúžene. Citujem kohosi z dneška, „anonymné diskusie majú taký význam, že o svojich zážitkoch môžu písať ľudia anonymne a bez strachu z prenasledovania za to, co napísali“.

A ďalej, „v prvom rade to umožňuje písať ľuďom o všetkom zlom, co zažili. Napríklad, že ich prenasledujú v práci, keď chcú upozorniť na niečo nekalé, na zážitky s právnikmi, súdmi, políciou, na domáce násilie… „

Ale veď nežartujte, keď smelo, ale aj nekontrolovateľne upozorňujete na tých, ktorí vás prenasledujú na pracoviskách, keď bodro odhaľujete niečo nekalé, podľa vás zlých právnikov, súdy, políciu. Anonymne, s „autorským“ podpisom jarný vánok, lomidrevo, kudrlinka, a pod.

Lenže, čo keď s vedomím dobrej zakonšpirovanosti si vymýšľate, kujete pomstu, klamete, urážate ? Ako sa majú proti vám brániť tí zlí, na ktorých „hrdinsky“ a menovite upozorňujete ?

A to je len jeden aspekt. Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, keď počas najmenej 40 rokov novinárčiny som sa pod tisíce článkov podpisoval poctivým menom a priezviskom a ako investigatívny žurnalista som sa venoval aj nekalým témam. A strach z prenasledovania za to, čo som napísal ? S každým sa môžem o tom súkromne porozprávať, ak bude mať čas.

A čo policajt, vyšetrovateľ, sudca, ktorí svojou angažovanosťou naparia niekomu dvadsať rokov basy ? Nemajú sa báť ? V súdnej sieni sa oblečú do skafandrov ? Aby ich nespoznal páchateľ a jeho príbuzenstvo ?

Áno, občianska a profesionálna odvaha nie je lacný špás.

Aby som to skrátil. Nemám nič proti tomu, ak bloger, riadne zaregistrovaný u administrátora, keď sa ľahko vystopuje aj číslo topánok, sa nepodpíše a na rozdiel od Eduarda Chmelára nejde až tak veľmi a otvorene s kožou na trh.

To, čo mňa vie veľmi rozčúliť, sú diskutéri pod blogmi. To je iná kategória. Umením písať solídne články nevládnu, ale zosmoliť pamfletík, to je iné. Toľko zlomyseľností, podlostí, klamstiev, urážok a beztrestného osočovania sa len tak ľahko nevidí.

Neviem, či aj diskutéri pod blogmi sú vystopovateľní a riadne zaregistrovaní. Ak áno, potom maslo na hlave majú administrátori, ktorí si nič nevšimnú, ani zjavné naplnenie niektorej zo skutkových podstát trestného zákona. Aspoň som sa so zablokovaním nestretol, ani po častom namietaní podlosti a spôsoboch urážlivého komentovania pod príspevkami.

Trvám na presvedčení, že väčšina blogerov sú statoční ľudia, ktorí vedia písať a ide im o dobrú vec. Pri výzve, aby sa „odtajnili“, možno by neváhali. Okrem tých, ktorí napr. schvaľujú pokus o vraždu politika a iné zvrhlosti, ale o tých netreba stáť.

Čo s komentármi pod blogmi ? Aj keď mám dve vysoké školy, doteraz sa mi nepodarilo zaregistrovať sa do týchto aktivít. Jednoducho to nejde.

Iným sa to hravo podarilo a len striehnu, aby „zhovadili“ blogera a prezentovali svoju „odvahu“, aj keď už musia rátať aj s hrozbami, ktoré opakovane zdôraznil minister Šutaj Eštok.

Uvidíme.

Aby hlúposť opäť nenadnášala alebo Už nie holubička, ale holubník

14.09.2024

Chcem sa zmieniť o Sobotných dialógoch vysielaných verejnoprávnym rozhlasom. Redaktor Baránek si pozval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a oproti nemu sedel podpredseda parlamentu Michal Šimečka. V blogu nikdy nemám problém sa kriticky vyjadriť bez výnimky ku každému. Svojho času som napr. uverejnil nie celkom lichotivý príspevok s titulkom Keď Šutaj nevie, čo chce [...]

Veronika, preboha, hamujte alebo Keby hlúposť nadnášala

09.09.2024

Hneď na úvod sa patrí naliať čistého vína. Ten titulok sa v prvej časti naozaj týka šéfky aktivitami mohutnej strany Za ľudí a poslankyne NR SR Veroniky Remišovej. Druhá časť rozhodne nie je adresná a len Pánboh vie, prečo pri písaní týchto riadkov prišiel na um geniálny Dietl, keď vložil Kopeckému do úst známu a dosahom všeobjímajúcu myšlienku. O hlúposti a [...]

Mali sme Gudiaka aj Šurana alebo Ešteže máme /dobrého/ prezidenta

08.09.2024

Po ére Jančkárovej a Makaru v nasledovanejšej politickej debatnej relácii O minút 12 sa s napätím čakalo, ako modifikovaná SRTV sa vysporiada s obsadením kresla moderátora. Hneď po prázdninách sa na obrazovke objavil redaktor Gudiak, lenže ohlasy divákov upozorňovali na markizácku minulosť a aj na jeho výkon sa zniesla spŕška kritiky. Túto poslednú nedeľu už Gudiaka [...]

Portugalsko, lesný požiar, hasičské lietadlo, požiar

V Portugalsku zúria rozsiahle požiare, vyžiadali si už najmenej dve obete

16.09.2024 22:00

Úrady informovali, že v dištrikte Aveiro nasadili 12 hasiacich lietadiel a v celej krajine bojujú najmenej s 20 požiarmi.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 137
Celková čítanosť: 265581x
Priemerná čítanosť článkov: 1939x

Autor blogu

Kategórie