Založ si blog

V Palárikove to vedia aj bez elektriny alebo Okrem politiky aj „postih“ kultúry

Pri písaní blogu o absencii elektriny v domácnostiach práve počas nedeľných politických debát, v známej obci Palárikovo neďaleko od Nových Zámkov, sa nedalo tušiť, že okrem veľkej politiky v ten deň podobný „postih“ čaká aj malú kultúru. A veruže sa tak stalo.

Pod tou „malou“ kultúrou sa myslí odvážny počin miestnych ochotníkov, ktorí sa tentoraz pustili do hry Sluha dvoch šéfov, čo je vraj bláznivé a drzé spracovanie slávnej Goldoniho hry Sluha dvoch pánov. A veľmi úspešne, pričom tie tri hodiny dali poriadne zabrať. Opakované ďakovačky mali byť skvelým finále, nebyť ďalšej „drzosti“. Elektrárne obrali obec nielen od dramatickej politiky v čase nedeľného obeda, ale aj o elektrický prúd pre divadelníkov a preplnenú sálu kultúrneho domu.

Nevedno, ako by v podobnom prípade postupovali v takom národnom divadle, ale miestni herci sa nedali vykoľajiť. Ani v tme. Odkiaľsi sa objavili ručné svietidlá. A viackrát si takto vypomohli počas dramatického deja i na samom konci.

Pravdaže, čitatelia blogu sa pozastavia, prečo o Palárikove a nejakých ochotníkoch… Áno, v takom povedzme Trnkove či Okružnej na východnom Slovensku obyvatelia nemusia mať poňatie o nejakej dedine na západnom Slovensku. Dôležité je to, že na Slovensku je veľa menších alebo väčších sídel, kde rastú vynikajúci ľudia, len sa o nich málo vie alebo rýchle upadajú do zabudnutia. V Okružnej mali nedávno zosnulú Milku Zimkovú, v Palárikove výborných futbalistov a zanietených divadelníkov. Režisérka spomínaného predstavenia Danka Kucharová úspešne už roky nesie režijnú štafetu po svojom otcovi. A takto by sa dalo dlho porovnávať.

Ale nie o tom som chcel. Na palárikovskej fare je niekoľko pamätných tabúľ. Treba vidieť. Potom si pozrieť nádherný a rozľahlý anglický park s renovovaným kaštieľom. Bol využívaný za čias prezidentovania Gašparoviča a keďže kaštieľ v v Rusovciach je taký aký je, možno by si to mohli všimnúť v kancelárii nového prezidenta. Keby v sebe prípadne objavil poľovnícke sklony, kedysi najväčšia bažantnica v Československu by sa možno obnovila. Nie, medvede nehrozia, ale toľko srnčej zvere vo voľnej prírode nemajú ani v zoologických záhradách.

Ale k tej pamätnej tabuli. Ľudia dlho nezabudnú na miestneho pána farára, žiaľ, už nebohého Miloša Číža. Aj ako „herca“. V gazdovských čižmách a kroji exceloval na javisku a pieseň v jeho podaní o tom, ako po chlapsky „zatočiť“ s nespratnými ženami, bola naozaj výnimočná a dôkaz, že aj kňaz je len človek a ľudia ho aj preto majú radi.

A prečo by si zaslúžil pamätnú tabuľu ? Svojho času to bolo v dedine na „nože“, lebo tzv. milionárska ulica spísala petíciu proti hospicu v blízkosti ulice. Organizoval to sudca a bola to blamáž, o čom písali v Slovenke a hovorilo sa v rozhlase.

A kňaz Miloš Číž pochopil, že ľudí treba zjednotiť a vyhnúť sa nepríjemným súvislostiam. Za farou je veľký pozemok, kde sa pestovala kukurica. Skrátim to, pán Číž v spolupráci s rodákom-novinárom smelo zabojoval, list Arcibiskupskému úradu v Trnave doputoval až k arcibiskupovi Sokolovi, ten okamžite poveril podriadeného biskupa a hospic sa mohol stavať. Dnes to je parádna budova so širším ako obecným dosahom. Kde-kto si privlastňoval zásluhy, len pán farár sa nedožil vďaky.

A perička na záver ? O arcibiskupovi Sokolovi bolo známe, že bol „veselou kopou“. Keď mu na novinárskej schôdzi Slovenskej asociácie novinárov pripomenuli, ako sú v Palárikove vďační za pomoc, zamyslel sa a riekol : „Áno, ten dedko /biskup/ by len tak rozdával naše cirkevné majetky…“ Šibalský úsmev prezrádzal, ako to myslel.

Takže, Palárikovo. Vývojovo trochu ospalá obec, popri kladoch na obecnom úrade a zastupiteľstve určite dobre nespávajú napr. pri pomyslení na predošlú slávu miestneho futbalu. Boli v tretej lige, úspešne si merali sily aj s veľkými mestami, ktoré teraz hrajú v extralige.

A dnes ? Vypadli do ligy ôsmej a aj tú s hanbou opustili. Na krásnom štadióne pobehujú iba žiačikovia, takže nádej sa rysuje.

Podobných pozitívnych i negatívnych príbehov sa dá nájsť všelikde, len treba mať chuť to mapovať. Inak nás zaplavia len celebrity a celebritky.

Pravdu má Šutaj, aj Eštok ? alebo Prečo na sto dní – na furt ! /2/

17.05.2024

Ospravedlňujem sa administrátorovi, ak nedajbože porušujem nejaké pravidlá o počte príspevkov v ten istý deň, rovnako aj čitateľom, ak z toho vzniká dojem, že tvrdohlavo a opakovane vnucujem svoje názory. Istá kolegyňa ma už pred časom obvinila, že asi mi chýba novinárčina a možno sa nudím… Nie je to tak a nie je to podstatné. Pokladám za nevyhnutné sa dnes [...]

Pravdu má Šutaj, aj Eštok ? alebo Prečo na sto dní – na furt !

17.05.2024

Prvá časť titulku pred „alebo“ je možno iba nepodarený pokus o žart, aj keď priznávam, že v tejto situácii a čase dávať priestor žartovaniu nie je celkom namieste. Na vážnosti druhej časti titulku trvám a v ďalšom to zdôvodním. Ešte predtým vyslovujem zásadné stanovisko, že nič iné, ako odhalenie úplnej pravdy Slovensku nepomôže, aj keď to môže [...]

Hurá, premiér prežil, páchateľa sme „chytili“ alebo Čo ďalej, tak ako doteraz ?

16.05.2024

Úctyhodný kolega Eduard Chmelár v dnešnom statuse sa priznal, parafrázujem, že po správe o atentáte na predsedu vlády Roberta Fica sa ho zmocnilo veľké znechutenie a nemal chuť písať. Aj ja som sa tak rozhodol. Chmelár napokon zmenil názor a ako vždy, chvalabohu. Po takmer hodinovej ceste autobusom z Hurbanova do Nových Zámkov som aj zmenil postoj. Vzrušené debaty prostých [...]

Robert Kaliňák, odkaz

Kaliňák: Vykreslili ste Fica ako zlo, takto to dopadlo. Očakávame jedno úprimné prepáčte

17.05.2024 19:11

Spoločenský zmier sa nedá postaviť na falošnej politickej korektnosti, uviedol Robert Kaliňák. Žiada od tých, ktorí vykreslili Fica ako zlo, jedno úprimné prepáčte.

kosovo nato

Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy. Srbsko v takom prípade hrozí odchodom

17.05.2024 18:25

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala lídrov Kosova, aby čo najskoršie splnili podmienky na prijatie do Rady Európy.

Izrael, Haag

Izrael v Haagu: Vojna v Gaze je tragická, nejde však o genocídu

17.05.2024 16:44

Izrael tak reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky, ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

Zuzana Dolinková

Ministerstvo zdravotníctva odmieta tvrdenia o diskriminácii všeobecných lekárov pre dospelých

17.05.2024 16:06

Asociácia súkromných lekárov tento týždeň vyzvala na riešenie situácie týkajúcej sa všeobecných lekárov pre dospelých.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 96
Celková čítanosť: 183457x
Priemerná čítanosť článkov: 1911x

Autor blogu

Kategórie