Založ si blog

Nielen pápež by mal ísť ďalej alebo Načo je nám Veľká noc

Šediny mi umožňujú porovnávať najväčší kresťanský sviatok a jeho slávenie kedysi a dnes. Ak si vezmem za vzorku päťtisícovú obec, ktorá nie je veľkomestom, ani malou dedinkou, rozdielov je veľa. Najmä tých vonkajších.

Ak v minulosti pred kostolom nestálo ani jedno auto a zopár bicyklov, dnes bolo áut dvadsať a bicyklov tiež asi toľko. Aj keď sa v istých časoch čosi „zakazovalo“, kostol bol plný aj medzi lavicami. A miništrantov najmenej desať.

Dnes v chráme každý sedí a miništranti jeden – dvaja. Inak, na obsahu svätých omší sa nič podstatné nezmenilo. Pokoj a bratská láska, víťazstvo nad smrťou, nádej na večný život. Predovšetkým na Veľkú noc toto znie veľmi naliehavo.

Keď mám možnosť spomínať na kostoly kedysi a dnes, umožňuje to pripomenúť aj vznik Organizácie spojených národov /OSN/ po katarzii z druhej svetovej vojny, keď ľudstvo hľadalo nádej na porozumenie. Aspoň hľadalo… Bola aj kubánska kríza, keď to všetko bolo na „spadnutie“ a svet sa ocitol rovno na hrane neodvratného zničenia. Prišiel aj Berlín, Vietnam, Irak, a pod. , a studená vojna.

A dnes ? Aspoň jeden fakt stojí za zmienku. Ak jedna veľmoc vydáva na zbrojenie b i l i ó n dolárov, to nie je spolu s ostatnými hrozbami niečo, čo by sa malo obchádzať s odovzdanosťou. Víťazstvo nad smrťou v jednom hrobe, čo je veľkonočným symbolom víťazstva nad smrťou, vedie nevyhnutne k zásadnému zamysleniu. Nemalo by ľudstvo zauvažovať, či globálna smrť v jadrovej apokalypse a takáto zaručená cesta do večného života je tým najsprávnejším pochopením odkazu Veľkej noci ? /Pán Boh s nami a zlé preč/.

Keď pripomíname bilión dolárov, čo je nepredstaviteľná suma, človeka musí mátať aj niečo iné. Vieme, čo všetko má v rukách nejaký kapitán jadrovej ponorky ? Keď stlačením gombíka „pozametá“ kontinent ? A takýchto hrozieb je habadej.

Ak v minulosti ľudstvo kreovalo Spojené národy, či Organizáciu spojených národov, čo malo byť všeobjímajúcou a rešpektovanou morálnou autoritou, máme niečo také aj dnes? OSN – škoda reči.

A tu sa vráťme k Veľkej noci. Kristova cirkev nie je len organizáciou s miliardami kresťanov, ale aj morálnou autoritou najmä s pápežom, ktorého kresťania pokladajú za zástupcu Boha na Zemi. Pápež má v sebe niečo, čo obyvatelia planéty možno ešte dokonale neprecítili. Spomeňme si na Jána Pavla II., bez ktorého by možno komunizmus vytrval, aspoň mnohí politológovia to pripúšťajú.

Pápež František dáva najavo, že chápe bezprecedentné nebezpečenstvo nielen z existencie zbraní hromadného ničenia /tento pojem by sa mal viac vysvetľovať/, ale aj z dôvodu rastúcej nenávisti, podlosti, zákernosti, nelásky a nepochopenia. Nielen medzi národmi, ale aj v rodinách.

Ak František sa pustil aj do tzv. tabuizovaných tém, od štekania na hraniciach Ruska, cez bielu zástavu /na Ukrajine/, jasný postoj ku Gaze a iným kritickým miestam na zemeguli, mal by pokračovať. Ešte dôraznejšie. Že nemá divízie, ako sa posmieval Stalin ? Okrem tých miliárd „pod sebou“, ktorým sa určite nechce do večného zatratenia v rozpore s učením, ktorému veria, má aj podriadených spôsobom prísnej hierarchie a poslušnosti. Od kardinálov, cez biskupov, kňazov a diakonov, sú ich státisíce, ale aj ľudí so zdravým rozumom.

To je obrovská sila. Máme aj nieco iné? Nie je práve Veľká noc, Vianoce a iné sviatky práve tými príležitosťami, kedy by sa malo ozvať jasné a energické slovo z Ríma a každého kostola rovnako nahlas, ako keď počujeme státisíce kostolných zvonov ? Aspoň tak ako dnes od pápeža, zoslabnutého fyzicky, ale stále“ generála“ najpočetnejšej „armády“ sveta.

Zapovedal som sa, že dnes nezabŕdnem do politiky. Nie je to celkom možné, veď ak chceme mať na čele štátu takých, ktorí nás povedú rozumnou cestou a nie spolu s inými dobrodruhmi možno do nebezpečenstva záhuby, pýtajme sa pred vhodením hlasu do urny jednoznačne každého kandidáta, si za mier, prímerie, rokovanie pri zastavení paľby ? Aspoň na začiatok by to pomohlo.

Alebo si myslíš, že sa to vyrieši zabíjaním a dodávkami zbraní až – ako sa hovorí – do Aleluja ?

Ak sa nevieš rozhodnúť, zatelefonuj pápežovi. Odpustia ti to aj ateisti…

Mr. Fico má pravdu a vlastný názor alebo A čo za to ?

19.05.2024

Určite by nebolo dobré, keby v obrovskej záplave informácií, postojov, komentárov a vysvetlení o tragickej udalosti v Handlovej zapadlo to najpodstatnejšie – hrozba nespôsobilosti väčšiny z nás, pravdaže, najmä všetkých politikov, odhaliť úplnú pravdu o príčinách zločinu proti premiérovi, demokracii a Slovensku. A ďalej, je tu reálne nebezpečenstvo [...]

Robo Robovi ako človek človeku alebo „Umelci“ do kúta

18.05.2024

Keďže zo záhadného dôvodu sa stále neviem zaregistrovať pre komentovanie príspevkov na blogu Pravda, využívam túto možnosť ako bloger na aktuálnu a dôležitú výpoveď. Na inom mieste som chcel reagovať na tlačovú konferenciu ministra R. Kaliňáka z nemocnice v Banskej Bystrici, pripojiť sa k pozdravom p. premiérovi a niečo sa opýtať. Žiaľ, komentovanie je zakázané. [...]

Chcem Nobelovu cenu alebo Geniálne riešenie – kúzlo jednoduchosti

18.05.2024

Už len dúfať, že sa nenájde niekto, kto nepochopí účelovú preexponovanosť titulku v snahe, aby niečo, ako sa hovorí, naozaj zarezonovalo. Kým sa dostanem k podstate veci, dovoľte, vážení čitatelia, jedno zásadné vyhlásenie, na ktoré mám právo ako svojprávny občan, ako občan, ktorý spolurozhoduje o osudoch nášho štátu v demokratických voľbách. Ak sa po [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 99
Celková čítanosť: 188961x
Priemerná čítanosť článkov: 1909x

Autor blogu

Kategórie