Založ si blog

Jedného zbožne počúvala, druhého hodne zahriakovala alebo Kandidáti ako žiačikovia ?

Keďže nás ešte zrejme čakajú tri tzv. superdebaty dvoch finalistov v boji o prezidentský stolec, nedá mi nevrátiť sa k prvému z rozhlasovo-televízneho súboja v RTVS. Pre istotu som si reláciu ešte raz prehral, aby neprevládol prvý dojem, často podmienený emóciami alebo sympatiami či antipatiami. A utvrdil som sa, že moderátorka jedného z kandidátov viac-menej zbožne počúvala a druhého hodne zahriakovala.

V každom prípade toto stojí za pozornosť. Ťažko niekomu vstupovať do svedomia, najmä na pohľad mladej dievčine, Karolíne Lacovej, ktorú poznáme skôr z éteru a nie obrazovky. Neľahko je rozoznať úmysel alebo iba nevedomosť a nezvládnutie náročnej situácie. Mať oproti sebe dvoch politických matadorov… Ono to zamáva aj oveľa skúsenejšími a navyknutými na ovládanie seba a iných.

Spomeňme si na mladšiu Vašáryovú, keď chcela byť prezidentkou a v debate stála medzi Mečiarom a Schusterom. Pohorela ako fakľa a dodnes sa jej o tom musí snívať. Aj o obave, či sa už zbavila podozrenia, že je nemúdra, aby som to slušne povedal. Rozhlasová Karolína sa ešte možno doučí.

A prečo predvolebné debaty na najvyššej úrovni stoja za pozornosť ? Je jasné, že celé toto podujatie smerujúce k vhodeniu lístka do urny stojí národ veľa miliónov. To znamená, že keby išlo len o toto, nedovoľme pochybenia. Ide najmä o to, aby sa miliónom voličom, od človeka na úrovni takmer zbavenia svojprávnosti, lebo aj takí sú, až po najmúdrejších a najvzdelanejších, viac pootvorili oči. Veď nie každý chodí spávať a vstáva s politikou.

Ibaže, ak v minulosti boli často len zglajšaltované noviny, rozhlas a televízia, dnes tu máme aj sociálne siete. Blogy sú zahltené blogermi, ktorí si píšu, čo sa im len zachce. Napr. dnes v blogu, nebudem menovať denník, ktorý zaň zodpovedá, sa dočítame o našom štáte ako o Ficílii, o parlamente ako o Somárskom vŕšku nad Dunajom, o parlamentných voľbách ako voľbách do cirkusu, o psychopatovi a masovom vrahovi z búdy – a nemá význam ďalej pokračovať.

Neovplyvňuje toto a podobné mentálne excesy aj voličov ? Dokonca prichádza na um myšlienka, že keby len sociálne siete s takýmto zameraním mali rozhodovať, dnes by sme nevolili Petra alebo Ivana, ale Ďuriho, Gejzu, Pištu a hoci aj Araňu.

O to viac by malo záležať, aby aspoň verejnoprávne médiá, aj pri súčasnom definovaní, držali úroveň. Určite by sa prispôsobovali aj súkromné médiá, aspoň sa dá dúfať. A o čo by malo ísť ? Je načase, aby si sadla skupina ľudí od fachu a urýchlene vymyslela pravidlá nielen pravidelných nedeľných debát, ale najmä tých predvolebných, keď ide o vrcholný verejný záujem.

Nie je to až také zložité. Ale, svet je veru ďaleko pred nami. Moderátor má byť na to, aby privítal, popýtal sa na zdravie, náladu, prípadne ešte dostatok síl – a určil prvú tému. Následne aby položil na stôl hodinky ako advokát, keď povie, že 15 minút je 30 eur. A načúval, prípadne múdro prikyvoval, ale neskákal zbytočne do reči. A zastavil, keď prejde čas. A nie nechať napr. Korčoka ešte najmenej desať sekúnd rozprávať, hoci stopky vidí aj slepý. Keby to bolo v hokeji, diváci zbúrajú halu. To je len malý detail.

Ak to celé skĺzava do stavu, že dvaja veľmi inteligentní a ostrieľaní politici sú v pozícii, že sú ako žiačikovia, ktorých vyvolávajú, karhajú, chvália alebo dokonca hrozia trstenicou, je to všetko zlé. Občan, ktorý má právo voliť, predsa nepotrebuje často nepochopiteľné usmerňovanie a komentáre vekovo nezrelých ľudí, ktorí možno majú napísané „noty“. Ale bezpodmienečne slobodné názory, predstavy a spôsoby realizácie. Od politikov, ale aj tie štyri milióny voličov, majú plné právo na slobodné názory, predstavy a spôsoby realizácie.

A to si ich majú utvárať v závislosti od nejakého Kovačiča, Krescanko, Dérera a ďalších, nech mi menovaní prepáčia, ale veľa iných nemáme ? Potom by bolo škoda tých peňazí na voľby.

Na záver už len bodka.

Vyhrá jeden. Možno vyhráme všetci ? A možno opačne. Vyhrá druhý a prehráme všetci ? Ak sa tak stane, nenadávajme na demokraciu. Nič lepšieho sa ešte nevymyslelo.

Nech to však nezávisí od fígľov. Každý vie, akých „figliarov“ mám na mysli. A nie sú to len médiá a moderátori. Však, vaša ctihodnosť…

Nielen pekná, aj múdra alebo Kam siahajú ministerke

23.04.2024

Ak je niečo na Slovensku veľmi záhadné, patrí sem určite hľadanie vysvetlenia, prečo sa niekto takmer okamžite stane predmetom slepej nenávisti. Pravdaže, mám na zreteli verejne činnú osobu. Najmä takú, ktorá si to nezaslúžila skutkami, ani verbálne, keďže na to ešte nemala čas. A je znenávidená, znosená pod čiernu zem. To je aj prípad pani Martiny Šimkovičovej. [...]

Nežný šepot ministra alebo Keď Šimečku lepšie počuť

21.04.2024

O manipulácii verejnej mienky sa toho hodne popísalo a ešte aj popíše. Na programe dňa nie sú náhodné spôsoby, ale výsledky vedeckých poznatkov. Ostaňme pri našej slovenskej realite a zistíme, že niekto sa spolieha na zníženú inteligenciu národa pod Tatrami a stačí málo. Napríklad, už neraz zazneli upozornenia, že moderátori v televíziách si dovoľujú viac ako je [...]

Žijeme v krajine, či v štáte alebo Ani Chmelára to nevzrušuje ?

20.04.2024

Pri všetkej úcte k Slovensku si musíme priznať, že to máme trochu popletené. Hovorí sa, že ide sa na Slovensko, ale už nie na Slovinsko, lež do Slovinska, nie na Írsko, ale do Írska, kdeže do Malty… Vraj týka sa to tradícií. V slovanských jazykoch to je často komplikované, Angličania si s tým ťažkú hlavu nerobia. Je tu však oveľa vážnejší problém. Onedlho [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 160560x
Priemerná čítanosť článkov: 1958x

Autor blogu

Kategórie