Založ si blog

Len najlepší a najmúdrejší alebo Čo ľahšie zmeniť – ústavu, či ústavný súd ?

Pre menšie a „čerstvejšie“ demokratické štáty, kam možno zaradiť aj naše Slovensko, vzorom je Francúzsko, jeho stabilný a prepracovaný ústavný systém, vrátane ústavného súdu, resp. ústavnej rady. A čoho sa týka moja neodbytná chiméra alebo sen ? Fixnej idey, že členom vrcholnej inštitúcie v krajine galského kohúta môžu byť iba dve kategórie občanov – bývalí prezidenti a univerzitní profesori.

Nech mi je odpustené, že pred napísaním týchto riadkov som nešiel gúgliť, aby som našiel možno minulý a súčasný spôsob kreovania najvyššieho ústavného orgánu. Nie žeby sa mi nechcelo, ale zámer bol vyhnúť sa sklamaniu, že ani v Paríži nemajú istotu, že iba tí najlepší a najmúdrejší majú dvere otvorené na rozhodovanie, ktoré môže zmeniť iba niekto tam celkom hore. Áno, v nebi.

Poďme k nám. Bolo by opovážlivosťou vysloviť myšlienku, že advokát, notár alebo príslušník inej profesie zaoberajúci sa iba aplikačnou praxou, bez hlbokého vedeckého poznania, nemôže byť dobrým ústavným sudcom. Kto je schopný posudzovať túto otázku a dávať záväzné odpovede ?

Niečo však nesedí. Ak slovutný košický Ústavný súd SR prijal podnet na ďalšie konanie a zároveň pozastavil účinnosť novely trestných kódexov, ale zároveň ponechal bez zmeny zrušenie špeciálnej prokuratúry, to už nie je chiméra alebo sen. To je fakt, ktorý ma ako občana a absolventa jednej z najstarších a a najväčších právnických škôl v Európe, mám na mysli fakultu v rámci Univerzity Karlovej v Prahe, irituje ako málo kedy.

Pozriem sa na to ako laik. Nuž, predstavme si, že okresný súd na prvom stupni rozhoduje o tom, či 95-ročná matka má zaplatiť dvom dcéram nájomné za bývanie vo svojom dome alebo uhradiť podľa žaloby bezdôvodné obohatenie, keď dom jej údajne nepatrí – lenže, o vlastníctve toho domu ešte nerozhodol odvolací súd.

Čo sa môže stať ? Okresný súd určí, že matka musí dcéram uhradiť tisíce za to bezdôvodné obohatenie, tento rozsudok nadobudne právoplatnosť, ale odvolací súd v inom konaní, o vlastníctve, po roku – dvoch vynesie rozsudok, že tá matka je vlastníčka a dcéry si môžu, ako sa hovorí, utrieť nos. Výsledkom je minimálne chaos.

Dá sa tomu rozumieť aj bez mudrovania ústavných a iných právnikov ? Nájde sa okresný súd, ktorý nepočká na meritórne rozhodnutie vyššieho súdu, od ktorého závisí jeho rozhodovanie ?

A čo sa stalo na ústavnom súde ?

Došlo k zvláštnemu právnemu precedensu, keď vrcholový etalón spravodlivosti na Slovensku pozastavil časť novely zákona, ktorá ešte de iure nejestvuje, lebo nebola publikovaná v Zbierke zákonov ! Je analógia s tým okresným súdom a jeho ponáhľaním sa ? Samozrejme, vyroja sa odborníci, ktorí budú veci vykladať aj tak, aj onak, ale nakoniec to ostane zrejme pri tom povestnom, že i tak še da…

Prisahám, že ani v najmenšom nemienim spochybňovať kvalitu ústavného súdnictva u nás. Určite to v tých Košiciach nemajú ľahké. Ak je niekde zádrheľ, treba to napraviť. Aj keď sa to nezdá, jednoduchšie je to s tou ústavou, aj keď treba 90 hlasov v parlamente. Ctihodnosti v metropole Košíc máme a ešte budeme mať. Aj keď treba doslova a do písmena rešpektovať ich nález, to neznamená, že sa nemožno zamýšľať a porovnávať, ako to je inde. Najmä v krajinách, kde sú ďalej ako my.

Alebo je to len ilúzia ?

Šurany a Bánov príkladom alebo Ako na Rely Monte Meder

07.09.2024

Niekto si povie, načo sa venovať lokálnym problémom, keď tých celospoločenských je nadostač. Jedna z najväčších investícií, ktorou má byť fabrika na výrobu elektrobatérií v blízkosti mesta Šurany a obce Bánov, sa dá chápať lokálne či regionálne, ale v skutočnosti to má oveľa širšie dimenzie. Ide totiž o to, čo s tým, ak miestne záujmy sa „bijú“ s [...]

Treba vypnúť internet a emaily alebo Pokoj s tebou, aj v parlamente

06.09.2024

Po správach z dnešného rána, že školy sú opäť v „bombovej“ pohotovosti a dokonca kresťanské heslo o pokoji a bratskej láske tiež dostalo na frak, keď policajti so psami prehľadávali z toho istého dôvodu košickú katedrálu, každému človeku muselo zatrnúť. A do toho vzápätí prišlo tak trochu /pochopiteľne/ bezradné vyjadrenie premiéra Roberta Fica po [...]

Škaredé jahody na torte alebo Treba to zastaviť

03.09.2024

Nebudem veľmi mudrovať. Jednak v tejto nebývalej horúčave sa človeku akosi nechce rozmýšľať a okrem toho možno na to ani nemám. Ak školení sudcovia majú problém pochopiť, prečo rozvod a svet nevie, prečo dva národy neďaleko od nás sa nevedia zmieriť, čo povedať o našej rozpoltenej spoločnosti, v ktorej žijeme, ak nemám sociologické vzdelanie ? A ani to by nestačilo. [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 133
Celková čítanosť: 257164x
Priemerná čítanosť článkov: 1934x

Autor blogu

Kategórie