Založ si blog

Von Leyen nám ukáže alebo Ako vykývať s Európou

 

Vo víre politických udalostí možno trochu zapadol do úzadia problém, ktorý sa onedlho môže týkať miliónov Európanov, ak zavŕšili vek okolo sedemdesiatky. Únia sa hotuje na dôchodcov, ak šoférujú. Už dnes platia aj u nás obmedzenia a povinnosti, napr. pravidelne treba navštevovať lekára, ktorý človeka preklepne odhora až dole, ako sa hovorí.

Horšie vidíš alebo nepočuješ ? Ukážte mi lekára, ktorý v takomto prípade prižmúri jedno alebo obidve oči. Veruže, hrozí mu dokonca spolupáchateľstvo pri trestnom čine, ak by si to chcel ktosi vybaviť a sadal by si za volant aj so spomenutými zdravotnými znevýhodneniami. A čo EÚ a pani von der Leyen, ktorá, mimochodom, emisie – neemisie, jazdí v mohutnom aute s najmenej 450 konskými silami ? A nie na elektriku. Už je takmer na svete nariadenie o povinnom a pravidelnom preskúšavaní starších ľudí, ktorým bez testov odoberú vodičské preukazy.

Odbočme aspoň trochu do žartovnej roviny. My, Slováci, s pani exgynekologičkou a celou Úniou aj tak vykývame, lebo máme zadarmo vlaky, ešte prifariť autobusy a vozte sa, aj my sa budeme !

Lenže, ono to celé nevyzerá ako diskriminácia na základe veku? Pravdaže, dá sa o tom donekonečna debatovať. Stačí jedna nehoda, pri ktorej je  príčinou infarkt vodiča vo vyššom veku a odporcovia starších ľudí za volantom sú na koni. Pobavilo,  keď za spomínanou snahou EÚ vziať bič na starších ľudí sa rázne postavila aj akási nemecká asociácia. Na vlastné oči som videl a zažil na ich diaľnici dobre vyše 80-ročného pána za volantom kabrioleta a ten si to veru šinul najmenej dvestovkou. U nás také dačo nevidieť. A nielen preto, že povolených je iba 130.

Existujú seriózne štatistiky a porovnania ? Počet nehôd ľudí vysokého a nízkeho veku ? Tí prví jazdia opatrnejšie, o tom niet pochýb. Ešte som nevidel starého pána alebo pani, lebo aj dámy šoférujú, aby si natiahli prilbu a silnú mašinu na dvoch kolesách s kubatúrou veľkého auta hnali ostošesť. Aj s upraveným výfukom. Hoci, možné je všetko.

Určite, ako často hovoria hokejisti, tých nehôd na cestách je viac ako dosť a príčiny treba obmedzovať. Avšak vrhnúť sa na starších ľudí a nútiť ich, aby si znova sadali do autoškôl a drvili sa križovatky, predpisy a značky, to pŕŕ. Keď už, tak aj mladých a najmladších. Alebo tvrdšie na tých, ktorí opakovane pijú pred jazdou a podaktorí aj počas jazdy. Alebo čo tak stanoviť limity ? Máš osemdesiat, pôjdeš najviac osemdesiatkou. Máš osemnásť ? Tiež len osemdesiatkou…

A máme ďalší problém, ktorý rozvíri hladinu politických vôd ? Nejde o maličkosti, ani z hľadiska počtu zainteresovaných. Tie rovné uhorky, čo bol jeden z mnohých únijných nezmyslov,  spolu s nepremyslenými zásahmi do suverenity štátov, ako keby boli nesvojprávne, prešiel takmer bez povšimnutia.

Ale šoférovanie  môže viac zamávať aj tak naštrbenou dôverou.  

Aj Šutaj, aj Eštok…alebo Páchatelia, prosím vás

03.10.2024

Prvá časť titulku je pokusom o žart, verme, že pán minister vnútra sa neurazí. Reakcia na jeho dnešnú štvrtkovú tlačovku sa týka schvaľovania trestného činu. Skutková podstata je jasná. Naplnená je vtedy, keď niekto verejne schvaľuje trestný skutok… potresce sa odňatím slobody až na jeden rok. Minister vnútra Šutaj Eštok predostrel verejnosti dva skutky, pričom [...]

Ja som doktor, kto je viac alebo Všetci utekajme…

27.09.2024

Už dávno som s takou nechuťou nepristupoval k napísaniu príspevku ako teraz. Venovať sa lekárom a ich platom vo chvíli, keď máte matku v nemocnici, asi nie je prezieravé. A keď to navyše možno vyznie ako „útok“ na mužov a ženy v bielych plášťoch, asi len ťažko sa to bude doma vysvetľovať. Iba podotýkam, že doktorom a najmä sestričkám nič nezávidím. [...]

Kto si to myslí okrem Plavákovej alebo Huliak sa nebojí ani medveďov

26.09.2024

Nech nasledujúce riadky nik z poslancov veľaváženej Národnej rady SR nevzťahuje na seba. Avšak ak niekto porovnáva zákonodarné procesy u nás s nacistickými Norimberskými zákonmi priamo alebo len marginálne, taký poslanec si kráľovský plat nezaslúži. Mám tentoraz na zreteli poslankyňu NR SR za Progresívne Slovensko Luciu Plavákovú. Nešlo len o toto vyjadrenie. Pozorne a [...]

SR vláda rokovanie 12. BAX

Ku kritike Kotlára sa pridali aj ambulancie: Je to pseudoodborník na pandémiu

07.10.2024 18:08

Kto prevezme zodpovednosť za prípadné následky?, uvádza zväz.

Izrael / Palestína / Hamas /

Od Sydney až po Washington sa konali spomienkové zhromaždenia k výročiu útoku Hamasu na Izrael

07.10.2024 17:58

Ľudia trúchlili za obeťami konfliktu a vyzývali na slobodu pre rukojemníkov, ale aj mier na palestínskych územiach.

Martina Holečková

Holečková upozorňuje na volebný program Huliakovej partaje a apeluje na Hlas

07.10.2024 17:53

Politický subjekt vo svojom volebnom programe žiada vystúpenie Slovenska z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

Hurikán Ian

Hurikán Milton dosiahol kategóriu 4, zrejme ohrozí Yucatán aj Floridu

07.10.2024 16:44

Pri Yucatáne môže dôjsť k zvýšeniu hladiny až o 1,5 metra

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 147
Celková čítanosť: 290047x
Priemerná čítanosť článkov: 1973x

Autor blogu

Kategórie