Založ si blog

Kde zmizlo 25 miliárd alebo To sme naozaj úplne všetci ohlúpli ?

Nevylučujem, že kvôli trochu agresívnejšiemu, ale naliehavému titulku ma administrátor blogu vymaže. Na ospravedlnenie, mám na mysli aj seba, rodinu, priateľov, známych i neznámych, ktorých by som nikdy nechcel uraziť.

Aktualitou, ktorej sa chcem na tomto priestore venovať, je ostatná debata predsedu Slovenskej národnej strany /SNS/ Andreja Danka a podpredsedu Progresívneho Slovenska /PS/ Tomáša Valášeka na jednej zo súkromných televízií. Opäť nám prestal chutiť nedeľný obed ? Pravdaže, komu ako, podľa celkového stavu organizmu a najmä žalúdka.

Pri pozornom počúvaní možno prišlo na um, ako je možné, že Dankova strana údajne má iba okolo troch percent preferencií, kým strana, v ktorej pôsobí Valášek, možno sedemkrát viac.

Keďže o preferenciách si možno myslieť všeličo, dajme to bokom, ale patrí sa pripomenúť, že tentoraz, síce s prižmúrením jedného oka, to malo úroveň. Najmä vďaka Dankovi. Aj keď…Nebudem priveľmi chváliť ani jedného a ani druhého, ale bodoval aj opozičník Valášek, ktorý prekvapil. Potvrdil, že ak koalícia šermuje s 25 miliardami eur, /ktoré vďaka Matovičovi, Hegerovi a Ódorovi/ v posledných troch – štyroch rokoch zmizli, je to pravda !

To je teda novinka. Dajme to do širšieho rámca. Opozícia po novele trestného zákona vytrvalo opakuje, ako sa vďaka tomu zvýšil počet krádeží v obchodných reťazcoch. Inými slovami, ak bezdomovec si strčí do vrecka zopár paradajok a dve uhorky, prípadne trochu hrozna, hrozba postihu je menšia, ide iba o priestupok. Škoda možno nepresahuje ani dva a pol eura. Len v prípade, že by išlo o nesvojprávnu osobu, páchateľ z toho vyviazne bez pohromy.

A teraz sa celé Slovensko z úst dvoch vysokých ústavných činiteľov, poslancov parlamentu, z koalície a opozície, dozvedá, že tých „stratených a zmiznutých“ peňazí je naozaj 25 miliárd. Ide o číslo s deviatimi nulami. Prepočítané na bývalé koruny to je 775 miliárd. Tuším v Amerike a určite v dakedajšom Sovietskom zväze sa báli hovoriť o miliarde, používali slovo bilión.

Pomaly mi nestačí kalkulačka, aby som vyrátal, koľkokrát viac je tých zmiznutých miliárd oproti tým „potiahnutým“ paradajkám, uhorkám a hrozne v obchodnom reťazci. A už ani novelizovaný trestný zákon neplatí rovnako na každého ? Ak by sa prijala takáto filozofia, v obchodoch vypukne komunizmus a každému podľa jeho potrieb!

Bez ďalších úvah, ktoré tak alebo onak k ničomu nevedú, azda toto. To je ako v hlbokej totalite, keď za rozkradnutie majetku v socialistickom vlastníctve v podobe pár vreciek cementu z družstevného kravína sa išlo do basy. Avšak vypustenie pár miliónov litrov vína z toho istého chráneného vlastníctva sa obišlo takmer bez trestu. Neuveriteľné ? Poznám jeden konkrétny príklad.

A možno to súdil sudca, ktorý dnes, keď už nesúdi, trvá na jednoduchom a účinnom riešení problémov konsolidácie. Hovorí, že nič netreba konsolidovať a otravovať ľudí obavami zo zvýšenia výdavkov, keď stačia poctivé audity na ministerstvách a iných úradoch – a nemilosrdné tresty, vrátane náhrady škody z vlastného majetku. To by bolo peňazí…

Asi to je len fantazmagória, ktorá vyvolá úškrn. Veď každý vieme svoje. Lenže, už oveľa vážnejšie vyznie, keď sa opýtame, čo je so zákonom o preukazovaní pôvodu majetku. Asi tiež nestačia kalkulačky, aby to všetko porátali. A aby sa nám podarení fiškusi nesmiali do ksichtu.

A už len drobná zmienka o debate Danka s Valášekom. /Možno Valáškom? Nech mi odpustí/. Všetko to vyzerá tak, že obetným baránkom sa asi stane ministerka zdravotníctva Dolinková. Nuž čo, vetché chúďa to nemusí ustáť. Veď ľahšie je zmeniť jednu ministerku ako myslenie.

To myslenie, ktoré by od podlahy zamietlo a vymietlo každú nespratnosť, každý neporiadok, a to celkom zdola, od obcí, samospráv, ministerstvá až po všetkých tých, ktorých často aj kráľovsky platíme. Aby sa netvárili ako svätí za dedinou.

Máme málo policajtov a vyšetrovateľov ? Tuším v porovnateľnom Fínsku /na počet obyvateľov/ mužov zákona majú oveľa menej a stačia.

V čom to asi bude ?

Ako zefektívniť Svätoplukove prúty alebo Nájdu sa aspoň traja múdri „synovia“ ?

24.09.2024

Dosť pochybujem, že súčasná mladá generácia so slúchadlami na ušiach, mobilmi a perspektívou umelej inteligencie vôbec vie alebo aspoň čosi tuší o Svätoplukovi a jeho povestných prútoch. Podľa povesti staručký kráľ z čias Veľkej Moravy mal troch synov a názorne ich poučil, kedy budú neporaziteľní. Zväzok prútov nepolámali, po jednom to išlo hravo. Tí synovia sa [...]

Po konsolidačnej smršti aj mediálna alebo Načo nám treba novinárov

23.09.2024

Často sa aj na tomto blogu píše prešpekulovane, debaty v televízii sú neraz akademické a iba obmedzene zrozumiteľné značnej časti verejnosti. Preto nasledovné riadky budem koncipovať zjednodušene, na pohľad až detinsky. Lenže, položím hneď na úvod otázku – keby sa robil seriózny prieskum, koľko opýtaných by vedelo o novinárskej obci na Slovensku možno to [...]

Ľahko oklamať, ťažko presvedčiť alebo Aby sme sa nesprávali davovo

20.09.2024

V tomto skromnom príspevku sa chcem odraziť od myšlienky Marka Twaina, že „je veľmi ľahké oklamať ľudí, ale veľmi ťažké ich presvedčiť, že boli oklamaní“. U nás na Slovensku pravdepodobne ide práve o toto. Poctivé zamýšľanie nad uvedeným aspektom zrejme by mohlo byť predmetom /slušných/ polemík. Je totiž jasné, že národ už veľakrát bol oklamaný. A nebolo [...]

Kamala Harrisová

Harrisová má podľa najnovších prieskumov náskok pred Trumpom

24.09.2024 22:47

Rozhodujúce budú zrejme výsledky v siedmich štátoch, ktoré nie sú voličsky vyhranené. Trump vedie v troch.

Michelko

Michelko pripustil, že činnosť Dolinkovej na rezorte zdravotníctva musí zhodnotiť Hlas a premiér

24.09.2024 20:20

Poslanec z SNS vyjadril nespokojnosť so súčasným stavom ministerstva zdravotníctva pod vedením ministerky Dolinkovej.

Libanon, Izrael, raketový útok

Libanon nesmie byť ďalšia Gaza, varujú politici

24.09.2024 19:30

Izrael zatiaľ nerozhodol o pozemnej ofenzíve proti Libanonu, útočí len zo vzduchu. Znamená to šancu na mier?

šimkovičová

Ministerka kultúry Šimkovičová možno porušila zákon, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu

24.09.2024 19:28

Šimkovičová vystupovala ako štatutárka Slovenského národného divadla. Nadácia má v úmysle obrátiť sa na prokuratúru.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 144
Celková čítanosť: 280408x
Priemerná čítanosť článkov: 1947x

Autor blogu

Kategórie