Radšej pučče ako zbrane alebo Kde máme /niekedy/ rozum ?

To pozoruhodné slovo v titulku je napísané vo fonetickej podobe, správne má byť pucce, čo sú pagáče z riedkeho kysnutého cesta, do ktorého sa zamiešajú rôzne druhy restovanej zeleniny. Viem to vďaka mojej dobrej známej Deniske, inak šéfredaktorke výborného časopisu Jednota a jej úvodníka s titulkom Namiesto predjedla. Pozorný čitateľ zrejme už uhádol, že sa hovorí o talianskej gastronómii.

Niekto úzkoprsý sa možno pozastaví nad nenápadnou reklamou, lenže nerobíme príliš veľa reklamy a nezaslúženej propagandy a agitácii zbraniam, zbraňovým systémom ? A vôbec, nie je veľa politiky aj na tomto blogovom priestore ? O čo viac si zaslúži pozornosť taká bruschetta, čo je vlastne stvrdnutý chlieb, ktorý u nás často vyhadzujeme, ale ono stačí ho opiecť a zjesť ako skutočnú delikatesu s mozzarellou, paradajkami a s cesnakom. Nech sa kdesi strčí leopard alebo iný podobný stroj na zabíjanie.

A čo panzerotto ? Polmesiacovité pečivo, ktoré sa plní rôznymi náplňami a potom sa vypráža na oleji ? Spomedzi plniek si môžete vybrať aj špenát so syrom alebo tuniak. A čo hovorí slovenskému občanovi cuccina povera, teda jedlo chudoby ? V minulosti to bolo prísnejšie, ale aj dnes si treba brať príklad od Talianov, ktorí odmietajú mrhanie jedlom. Toto môže potvrdiť každý návštevník miest, ktoré počas letnej dovolenky navštívila Deniska. Región Apúlia na juhovýchode Talianska sa honosí krásou, históriou, dobrou náladou a radosťou zo života, a to aj vďaka spomínaným a ďalším gastronomickým podnetom.

A vrátime sa domov, poéziu vystrieda tvrdá próza v podobe politicky rozbúreného mora, kde nechýbajú podrazy, nadávky, urážky, potom sa v rámci valiacich sa informácií prenesieme do zahraničia a ohúri nás „mierový a víťazný“ plán na porážku jadrovej veľmoci, ďalšie a ďalšie bombardovanie a zabíjanie v oblasti Gazy, rozhorievajúce sa plamienky a plamene konfliktov na iných miestach zemegule.

O čo ľahšie by sa ľudstvu žilo, keby malo rozum, dbalo o spravodlivé usporiadanie sveta bez džungľových a hyenistických spôsobov, keby viac uprednostňovalo krásu a ľudskosť, žičlivosť a pochopenie tých druhých, pravdaže, najlepšie s nasýteným žalúdkom.

Nemusíme chodiť kdesi ďaleko na Apeninský poloostrov, u nás máme zemiakové placky, bryndzové halušky, pirohy a nezaškodilo by si pochutnať aj na boršči. Takže, dobrú chuť a veru dolu so zbraňami.

Sú aj takí, čo nesúhlasia ?

Jeden len postrelený – no a čo… alebo Ukrajinci ho netrápia

16.10.2024

Až do tejto chvíle som si dával veľký pozor a v blogoch sa vyhýbam akémukoľvek nadŕžaniu. Či už koalícii alebo opozícii, pravici alebo ľavici, a pod. Novinár alebo aj ten, čo iba občas píše, podľa môjho presvedčenia by nemal ťažiť z toho, že niekomu nadbieha, kamsi sa mu strká a opačne, nedá dýchať protistrane, s ktorou nesympatizuje alebo rovno ju neznáša. O [...]

Ako napadnúť zboku alebo Viac pokory by nezaškodilo

15.10.2024

V USA sú populárne voľby pred voľbami. Hovoria im aj predčasné. Odvolilo už vyše päť miliónov voličov, ktorým sa nechcelo čakať do 5. novembra, kedy sa v prezidentských voľbách už pôjde naostro. V hľadáčiku pozornosti je najmä štát Pensylvánia, kde všetkých 19 voliteľov lákajú do svojho košiara obaja kandidáti. Ocitnú sa len v jednom a to môže [...]

Stretnúť sa v jaskyni alebo Nejaký premiér, nejaká vláda ?

12.10.2024

Ospravedlňujem sa, že trochu zneužijem tento verejný priestor na súkromný účel. Súvisí to s tým, že nie celkom viem pochopiť lekárov a zdravotníkov, ak v zložitej situácii takmer zvalia vládu, ak im príjmy nestúpnu o deväť, ale len o tri percentá. Hovorím to zjednodušene, existujú aj iné kontexty a vôbec nemienim vyvolávať nevraživosť. Takže, trochu [...]

Belgicko, Zelenskyj, Fico, summit

Zelenskyj Ficovi: Podporujte Kyjev, lebo Putin sa na Ukrajine nezastaví

17.10.2024 19:41

Bolo to prvé stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským od začiatku veľkej ruskej invázie vo februári 2022.

Jaroslav Haščák

Európsky súd pre ľudské práva zamietol Haščákovu sťažnosť v súvislosti so zásahom v sídle Penty

17.10.2024 17:57

K zásahu ozbrojených policajtov došlo 1. decembra 2020 v bratislavskom Digital Parku.

Mestský úrad Michalovce.

Napojení na sektu? Poslankyňa hovorí, že AllatRa prenikla aj na úrad v Michalovciach a na jarmoku mala stánok

17.10.2024 17:51

Sekta môže mať na Slovensku odhadom tisícky priaznivcov.

bager, Rajecká dolina, vodozádržné opatrenia

Pri výkopových prácach v priemyselnom parku v Záborskom zasypalo človeka

17.10.2024 17:29

"Osobu zasypalo pri výkopových prácach počas výstavby výrobnej haly."

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 151
Celková čítanosť: 297452x
Priemerná čítanosť článkov: 1970x

Autor blogu

Kategórie