Založ si blog

A vieme vôbec, čo chceme alebo Odpustí národ politikom ?

Keď nebývate v Bratislave, ani Košiciach, či inom veľkom meste, ale na vidieku, na dedine, občas zablúdite aj do okresného mesta a ste novinár, ktorý rád zhromažďuje poznatky, na niečo prídete. Totiž, že tých respondentov nachádzajúcich sa v ambulanciách, na trhu alebo hoci aj v krčme, je zrejme oveľa viac ako tých v kaviarňach alebo inom tzv. „intelektuálnom“ prostredí.

A začnete si vážiť zdravý sedliacky rozum. Dá sa vypozorovať, čo teda chcú obyčajní ľudia, pravdaže, nemám na mysli tých od Matoviča ? Nepodceňovať ! Bez tých skutočne obyčajných občanov by nebolo ani kaviarenských štamgastov, ani mnohých bohorovných politikov, ani prázdnych celebrít a ťažšie by sa dýchalo všetkým, ktorí by sa asi nedokázali plnohodnotne živiť v potu tváre, ako sa hovorí.

Mimochodom, nikoho som nechcel uraziť. Ak za tých povaľačov označujú pravidelne sedávajúcich pri kávičke, čítajúcich noviny a debatujúcich s priateľmi, rátam sa medzi nich aj ja. Len, je nás menej.

Keď toto niekomu znie priveľmi zjednodušene, ospravedlňujem sa. Niet ani času a ani priestoru na dlhočizné traktáty.

A čo teda ľudia chcú ? Áno, pokoj. Aj zmierenie, lebo rozhádané sú už aj rodiny.

Lenže, ako k tomu dospieť, keď Robert Fico stále trpí, bol ponížený, národ urazený ? A, chvalabohu, to prežil iba zázrakom ? Keď nik ešte záväzne neurčil, či išlo „iba“ o individuálny čin ? Keď k takému záveru sa zjavne uponáhľane uchýlila aj pani prezidentka ?

Alebo to je výsledok nenávisti, zloby a minimálne nepriameho návodu ? Tie až neuveriteľne obnažené videá z demonštrácií a iných príležitostí, ktoré kolujú na internete, sú krutými svedectvami o nepochopiteĺnej zlobe ?To naozaj tak bolo ?

Známy kňaz Buc, ktorý sa pohybuje pri vrcholoch moci, sa včera v televízii vyjadril, že uponáhľanosť nie je od diabla, ale sám diabol. Vyhlásenie výnimočného stavu bolo jedným z možných ústavných riešení, čo by dalo priestor na rýchle pozametanie mnohých problémov. Nestalo sa tak a ľudia, ktorí tomu rozumejú i tí, ktorí o tom len niečo počuli, to oceňujú.

A teraz k úvodu, či sa vôbec vie, čo sa chce. Len sporadicky niekto povie, že treba tvrdo vyšetrovať pôvodcov, iniciátorov a podnecovateľov – a trestať. Bez ohľadu na prípadnú retroaktivitu.

Tvrdím, že veľká väčšina našich občanov si myslí, že treba na to ísť ináč. Vyvodiť politickú zodpovednosť. Tí, ktorí kričali, že do basy, montovali šibenice, urážali až pod čiernu zem, ba dokonca priamo naznačovali fyzickú likvidáciu, by mali niesť následky. Či im dať definitívnu stopku, ukáže čas.

Ak to bolo v dave, ťažko dnes vyťahovať výtržníkov a hnať ich na zodpovednosť. Aj keď by sa to dalo. Jednoduchšie je opýtať sa organizátorov, prečo to nezastavili pristúpením k mikrofónu a oznámením, že dôjde k rozpusteniu zhromaždenia. Vraj to skúšal aspoň kádehák Majerský.

A tak tých politicky zodpovedných by národ mal donútiť aspoň dodatočne sa kajať. Prísť s vyhlásením, že ich to mrzí, ak prípadne aj ich politika viedla k takému vyhroteniu, že iba náhodou nedošlo k nenapraviteľnej aj ľudskej tragédii.

Toto by zaväzovalo aj dnešnú koaličnú moc. Mohli by reagovať tak, že ak nebudú podpásové údery, pokoj a porozumenie nastane, nik nebude odoberať právo opozícii prichádzať s vlastnými návrhmi a riešeniami, resp. sťažovať im opozičnú politiku. Ak si to opozícia doteraz myslela.

Toto je dôležité aj preto, že plne súhlasím s názorom istej političky z koaličného tábora, ktorá vyslovila myšlienku, či národ odpustí politikom.

Toto nebudem ďalej analyzovať, nech každý sám rozmýšľa. Lebo, každý a vlastne celý národ to máme v rukách. My neovplyvníme fakt, že Rusi kdesi na juhu cvičia s taktickými jadrovými zbraňami, americký prezident je krajne nevypočítateľný, Čína krúži okolo Taiwanu, pričom málokto plne chápe, že tento ostrov je hádam najdôležitejší strategický bod, významnejší ako Ukrajina, že Ukrajina už nemá prezidenta, lebo mu skončil mandát a nového nezvolili, že izraelského premiéra sa usilujú dostať za mreže, a pod.

To všetko a ešte viac ohrozuje aj nás, naše Slovensko, ale držme sa pri zemi. Kým sa to dá, buďme k sebe lepší, žičlivejší, rešpektujme demokratické pravidlá a nesnažme sa prípadne aj úlisne sa vymotať z malérov.

Želajme pánovi Ficovi zdravie a Slovensku úspech ! Keď nebude v hokeji, prežijeme to. Aspoň sme sa pokúsili. A možno napokon vyhráme. Všetci.

Hoci len v tom sa úprimne zhodnime.

…a máme prezidenta alebo Kedy aj kardinála

15.06.2024

Pi príležitosti inaugurácie prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho mnohým občanom prišla na um myšlienka, prečo tak dlho po voľbách bolo treba čakať na výmenu v prezidentskom paláci. Viacerí komentátori to vysvetlili a zdá sa, že to viactýždňové obdobie je naozaj opodstatnené. Bez potreby ísť do podrobného zdôvodňovania azda si stačí suvedomiť, že nejde [...]

Osobnosti európskeho formátu alebo Poďme bojovať, porážať ?

10.06.2024

Novinári to majú dnes ťažké. Sú, ako sa hovorí, chudáci s mašľou. Mali by písať a hovoriť pravdu a nič nezatajovať. Nie je to ľahké. Bez potrebnej istoty sú aj na pohľad pevne zakotvení matadori ako Dibáková, Dírer či Kovačič, lenže ani ostatní. Ak majú pracovný pomer. Ono sa už nechodí každý pondelok na jeden ústredný výbor, kde dostávali [...]

Smer uspel aj bez Fica a kampane alebo S Ficom ešte silnejší

10.06.2024

Ako sa dalo očakávať, po voľbách sa vyrojilo množstvo analytikov, najmä tých, ktorí sa už dlho pred voľbami jasne zaradili na jednu stranu vnútropolitického súboja. Tých druhých je menej, dominuje politológ Chmelár a zopár jednotlivcov na sociálnych sieťach. Aký je hlavný poznatok ? Smer SSD uspel aj bez premiéra a kampane, čo bolo ovplyvnené tragickou udalosťou v [...]

vojna na Ukrajine, Rusko

BBC: Ruská armáda má kavalériu 21. storočia. Z motoriek

16.06.2024 08:55

Ruská armáda na ukrajinskom bojisku čoraz častejšie používa ľahkú techniku - motocykle a terénne vozidlá rôznej konštrukcie.

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

USA sa nás snažia vyprovokovať k útoku na Taiwan, povedal podľa FT čínsky prezident von der Leyenovej

16.06.2024 07:35

Washington sa snaží Čínu vyprovokovať dodávkami zbraní na Taiwan aj inými krokmi, sú presvedčení viacerí v Číne.

Taliansko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rishi Sunak, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj je odhodlaný vzdorovať roky, podľa New York Times to povedal európskemu kolegovi

16.06.2024 07:00, aktualizované: 08:32

Ak nepostúpime teraz, tak to skúsime o rok, aj ďalší a ďalší. Podľa The New York Times to povedal Zelenskyj súkromne európskemu politikovi.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 214826x
Priemerná čítanosť článkov: 1901x

Autor blogu

Kategórie