Založ si blog

Pravdu má Šutaj, aj Eštok ? alebo Prečo na sto dní – na furt ! /2/

Ospravedlňujem sa administrátorovi, ak nedajbože porušujem nejaké pravidlá o počte príspevkov v ten istý deň, rovnako aj čitateľom, ak z toho vzniká dojem, že tvrdohlavo a opakovane vnucujem svoje názory. Istá kolegyňa ma už pred časom obvinila, že asi mi chýba novinárčina a možno sa nudím… Nie je to tak a nie je to podstatné.

Pokladám za nevyhnutné sa dnes vrátiť k téme anonymity v blogoch. Asi to blogerstvo je závažný aspekt, ak minister vnútra Šutaj Eštok venuje mimoriadnu pozornosť „majstrom sveta“ za klávesnicami. Dokonca sa začínajú represie. Má pravdu, keď má na mysli jeden zo zdrojov problémov súčasnej tragickej situácie, keď, zjednodušene, nenávisť pestovaná v časti spoločnosti vyústila do streľby a pokusu o úkladnú vraždu.

Nie „spodiny“, o ktorej s presvedčením verejne hovorila kedysi chýrna a dnes trápna umelkyňa.

Jeden problém však treba vyjasniť.

Neviem porovnať množstvo príspevkov v printových a elektronických médiách s počtom blogerských počinov v Pravde, Sme, Hospodárskych novinách a pod. Avšak tvrdím, že účinnosť a dosah tých prvých je ďaleko väčší ako v blogoch a diskusiách pod príspevkami. Bez ohľadu na to, akými „majstrami sveta“ disponujú v tom alebo onom prípade.

Ak teda si niekto myslí a osočuje ma, že najradšej by som úplne odstránil anonymitu v blogoch, vidí to zúžene. Citujem kohosi z dneška, „anonymné diskusie majú taký význam, že o svojich zážitkoch môžu písať ľudia anonymne a bez strachu z prenasledovania za to, co napísali“.

A ďalej, „v prvom rade to umožňuje písať ľuďom o všetkom zlom, co zažili. Napríklad, že ich prenasledujú v práci, keď chcú upozorniť na niečo nekalé, na zážitky s právnikmi, súdmi, políciou, na domáce násilie… „

Ale veď nežartujte, keď smelo, ale aj nekontrolovateľne upozorňujete na tých, ktorí vás prenasledujú na pracoviskách, keď bodro odhaľujete niečo nekalé, podľa vás zlých právnikov, súdy, políciu. Anonymne, s „autorským“ podpisom jarný vánok, lomidrevo, kudrlinka, a pod.

Lenže, čo keď s vedomím dobrej zakonšpirovanosti si vymýšľate, kujete pomstu, klamete, urážate ? Ako sa majú proti vám brániť tí zlí, na ktorých „hrdinsky“ a menovite upozorňujete ?

A to je len jeden aspekt. Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, keď počas najmenej 40 rokov novinárčiny som sa pod tisíce článkov podpisoval poctivým menom a priezviskom a ako investigatívny žurnalista som sa venoval aj nekalým témam. A strach z prenasledovania za to, čo som napísal ? S každým sa môžem o tom súkromne porozprávať, ak bude mať čas.

A čo policajt, vyšetrovateľ, sudca, ktorí svojou angažovanosťou naparia niekomu dvadsať rokov basy ? Nemajú sa báť ? V súdnej sieni sa oblečú do skafandrov ? Aby ich nespoznal páchateľ a jeho príbuzenstvo ?

Áno, občianska a profesionálna odvaha nie je lacný špás.

Aby som to skrátil. Nemám nič proti tomu, ak bloger, riadne zaregistrovaný u administrátora, keď sa ľahko vystopuje aj číslo topánok, sa nepodpíše a na rozdiel od Eduarda Chmelára nejde až tak veľmi a otvorene s kožou na trh.

To, čo mňa vie veľmi rozčúliť, sú diskutéri pod blogmi. To je iná kategória. Umením písať solídne články nevládnu, ale zosmoliť pamfletík, to je iné. Toľko zlomyseľností, podlostí, klamstiev, urážok a beztrestného osočovania sa len tak ľahko nevidí.

Neviem, či aj diskutéri pod blogmi sú vystopovateľní a riadne zaregistrovaní. Ak áno, potom maslo na hlave majú administrátori, ktorí si nič nevšimnú, ani zjavné naplnenie niektorej zo skutkových podstát trestného zákona. Aspoň som sa so zablokovaním nestretol, ani po častom namietaní podlosti a spôsoboch urážlivého komentovania pod príspevkami.

Trvám na presvedčení, že väčšina blogerov sú statoční ľudia, ktorí vedia písať a ide im o dobrú vec. Pri výzve, aby sa „odtajnili“, možno by neváhali. Okrem tých, ktorí napr. schvaľujú pokus o vraždu politika a iné zvrhlosti, ale o tých netreba stáť.

Čo s komentármi pod blogmi ? Aj keď mám dve vysoké školy, doteraz sa mi nepodarilo zaregistrovať sa do týchto aktivít. Jednoducho to nejde.

Iným sa to hravo podarilo a len striehnu, aby „zhovadili“ blogera a prezentovali svoju „odvahu“, aj keď už musia rátať aj s hrozbami, ktoré opakovane zdôraznil minister Šutaj Eštok.

Uvidíme.

Šurany a Bánov príkladom alebo Ako na Rely Monte Meder

07.09.2024

Niekto si povie, načo sa venovať lokálnym problémom, keď tých celospoločenských je nadostač. Jedna z najväčších investícií, ktorou má byť fabrika na výrobu elektrobatérií v blízkosti mesta Šurany a obce Bánov, sa dá chápať lokálne či regionálne, ale v skutočnosti to má oveľa širšie dimenzie. Ide totiž o to, čo s tým, ak miestne záujmy sa „bijú“ s [...]

Treba vypnúť internet a emaily alebo Pokoj s tebou, aj v parlamente

06.09.2024

Po správach z dnešného rána, že školy sú opäť v „bombovej“ pohotovosti a dokonca kresťanské heslo o pokoji a bratskej láske tiež dostalo na frak, keď policajti so psami prehľadávali z toho istého dôvodu košickú katedrálu, každému človeku muselo zatrnúť. A do toho vzápätí prišlo tak trochu /pochopiteľne/ bezradné vyjadrenie premiéra Roberta Fica po [...]

Škaredé jahody na torte alebo Treba to zastaviť

03.09.2024

Nebudem veľmi mudrovať. Jednak v tejto nebývalej horúčave sa človeku akosi nechce rozmýšľať a okrem toho možno na to ani nemám. Ak školení sudcovia majú problém pochopiť, prečo rozvod a svet nevie, prečo dva národy neďaleko od nás sa nevedia zmieriť, čo povedať o našej rozpoltenej spoločnosti, v ktorej žijeme, ak nemám sociologické vzdelanie ? A ani to by nestačilo. [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 133
Celková čítanosť: 257175x
Priemerná čítanosť článkov: 1934x

Autor blogu

Kategórie