Založ si blog

Pravé gentlemanstvo v tenise alebo Nielen politici sa musia učiť

Každý nejako ináč prežíva víkendy, pre mňa osobne včerajšia sobota je príznačná pre Bradlo a to, čo sa tam odohrávalo, ako aj po dlhom čase prítomnosť na tenisovom zápase, kde išlo o veľa.

Na Bradle, kde si koalícia, lebo opozičný politik si tam cestu nenašiel, uctila pamiatku generála Štefánika, som osobne nebol, ale svet videl, že prišli aj skupinky rozbíjačov, podnecovateľov malých vojničiek. Ak raz sa takýmto živlom podarí úplne odstrániť skutočné gentlemanstvo, či nedajbože dovoliť rozpútať skutočnú vojnu, spomenieme si na neblahú históriu, hoci aj z 30-rokov minulého storočia v Nemecku.

Na margo toho musím vyzdvihnúť práve také gentlemanstvo, aké si zaslúži obdiv a je príkladom pre spoločnosť, aj politikov. Zatúlal som sa aj s rodinou do Šale, kde sa práve konala tenisová „bitka“ medzi domácimi a hosťami z Piešťan. Išlo o zotrvanie v extraligovej súťaži a odvrátenie vypadnutia „len“ do prvej ligy.

Poriadne grády tomu dodávala skutočnosť, že do poslednej chvíle nebolo rozhodnuté. Remízu musel rozhodnúť tzv. tiebreak /čítaj tajbrejk/. A Šaľania už vyhrávali 7 : 3, čo znamenalo, že do úspešného konca bolo treba uhrať ešte tri loptičky. Viac šťastia mali Piešťanci, keď vyhrali 10 : 8 a tým aj celý zápas. Šaľania neuspeli zrejme aj preto, že ich skutočné eso Martin Kližan sa na dvorci neobjavil.

Mnohí z nás sledujú špičkové svetové zápasy, či už vo Wimbledone, na Roland Garros alebo v Austrálii. Napriek početným rozhodcom a technike neraz vídať, ako sa miliónoví hráči hádajú, lámu drahé rakety, trhajú siete, najradšej by zbili každého – a majú ďaleko od gentlemanského poňatia tohto športu. A to ešte nezabúdajme na hokejistov, ktorí sa občas bez rukavíc tlčú hlava – nehlava, ako keď ľudstvo žilo v jaskyniach a lovilo mamutov.

A teraz si predstavte, že v Šali vlastne nikto nerozhodoval, hráči si vystačili sami, vlastne ani raz sa nepoškriepili kvôli spornej loptičke, či priebežnému stavu. Správali sa ako praví džentlmeni, aj keď hrali ako o život. Klobúk dole !

Prvý raz som zblízka videl takého Petra Miklušičáka. Pre mňa vzdelaný a skromný človek, športová legenda. Napriek zraneniu exceloval. Kedysi to bol úžasný juniorský talent, ktorý zblízka „ovoňal“ aj wimbledonský trávnik, neskôr ako tréner „priviedol na svet“ hviezdy prvej veľkosti, verejnosť mu držala palce, keď ako funkcionár tenisového zväzu spolu s Kližanom, Babejom a ďalšími čelili naozaj nekorektným praktikám Mečířa a partie okolo neho.

Nuž, čo. Taký je život, nejde len o víťazstvá a prehry, ale najmä o pokoru, ktorá vyplýva najmä z vrodenej slušnosti a dobrej výchovy. Prečo nám toto chýba predovšetkým v politike, keď ako soľ absentujú pozitívne príklady, morálna konzistentnosť, spôsoby uvažovania, sebadisciplína a zdokonaľovaním ducha aj tela. Pravdaže, pozdvihovaním kultúrnej úrovne.

Niekto si povie, čo tento tu vyťahuje nejakú Šaľu a tenis, veď treba ísť na Slovan so Žilinou, kde sa však točia obrovské peniaze a primadony už nevedia, čo so sebou. Lenže, ak som strávil tri hodiny v tenisovom areáli a potom som videl zápas spomínaných futbalových celkov v televízii, jednoznačne vyhrali tí v Šali. Najmä v porovnaní s počtom simulácií, nečestných spôsobov na oklamanie rozhodcov a vyhecovania divákov.

Na jednej strane nula, na strane druhej, no hrôza.

Na jednej strane hrdinovia všedného dňa, na strane druhej tí, ktorí ani netušia, prečo v minulosti muž na chodníku kráčal bližšie k ceste. Chránil dámu, lebo cesta bola plná koňov a stôp po týchto zvieratách ? Nuž hej, ale kone vymizli, vystriedali ich autá. A vymizli gentlemani.

A poučenie ? Každý nemôže hrať tenis, ale nikdy nie je neskoro začať, aby svet okolo nás sa stal lepším.

Zatiaľ aspoň vďaka vám, tenisoví Šaľania a Piešťanci.

Robo Robovi ako človek človeku alebo „Umelci“ do kúta

18.05.2024

Keďže zo záhadného dôvodu sa stále neviem zaregistrovať pre komentovanie príspevkov na blogu Pravda, využívam túto možnosť ako bloger na aktuálnu a dôležitú výpoveď. Na inom mieste som chcel reagovať na tlačovú konferenciu ministra R. Kaliňáka z nemocnice v Banskej Bystrici, pripojiť sa k pozdravom p. premiérovi a niečo sa opýtať. Žiaľ, komentovanie je zakázané. [...]

Chcem Nobelovu cenu alebo Geniálne riešenie – kúzlo jednoduchosti

18.05.2024

Už len dúfať, že sa nenájde niekto, kto nepochopí účelovú preexponovanosť titulku v snahe, aby niečo, ako sa hovorí, naozaj zarezonovalo. Kým sa dostanem k podstate veci, dovoľte, vážení čitatelia, jedno zásadné vyhlásenie, na ktoré mám právo ako svojprávny občan, ako občan, ktorý spolurozhoduje o osudoch nášho štátu v demokratických voľbách. Ak sa po [...]

Pravdu má Šutaj, aj Eštok ? alebo Prečo na sto dní – na furt ! /2/

17.05.2024

Ospravedlňujem sa administrátorovi, ak nedajbože porušujem nejaké pravidlá o počte príspevkov v ten istý deň, rovnako aj čitateľom, ak z toho vzniká dojem, že tvrdohlavo a opakovane vnucujem svoje názory. Istá kolegyňa ma už pred časom obvinila, že asi mi chýba novinárčina a možno sa nudím… Nie je to tak a nie je to podstatné. Pokladám za nevyhnutné sa dnes [...]

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

andrej danko

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

18.05.2024 12:13

SNS nepodporuje okrúhly stôl za účasti lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča.

SR voľby24 prezident kandidáti debata 1. kolo BAX

Matovič v kontexte atentátu na premiéra vyzýva ministra Šutaja Eštoka na odstúpenie

18.05.2024 11:44

Šutaj Eštok by mal podľa Matoviča „vytiahnuť hlavu z piesku", prijať za to zodpovednosť a odstúpiť aj z úcty k samotnému Ficovi.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 98
Celková čítanosť: 185116x
Priemerná čítanosť článkov: 1889x

Autor blogu

Kategórie