Založ si blog

Nielen pekná, aj múdra alebo Kam siahajú ministerke

Ak je niečo na Slovensku veľmi záhadné, patrí sem určite hľadanie vysvetlenia, prečo sa niekto takmer okamžite stane predmetom slepej nenávisti. Pravdaže, mám na zreteli verejne činnú osobu. Najmä takú, ktorá si to nezaslúžila skutkami, ani verbálne, keďže na to ešte nemala čas. A je znenávidená, znosená pod čiernu zem.

To je aj prípad pani Martiny Šimkovičovej. Bola televíznou moderátorkou. Ak sa vezme do úvahy, že získala televíznu Cenu OTO vo svojej profesii, nie je to na zahodenie. Potom, tuším v roku 2016, sa ocitla v politike. Ako poslankyňa NR SR. Aspoň osobne som nezaregistroval nič, čo by objasňovalo jej neskoršie peripetie. Totiž, peripetie… Nič viac a nič menej, len začala platiť povinnú daň za to, že sa stala ministerkou kultúry za Slovenskú národnú stranu.

A tu je tá záhada. Nesporne Šimkovičová dosiahla životný úspech. Stať sa členkou vlády a naozaj političkou, to sa nestáva každý deň. Najmä medzi mužmi – matadormi, ktorí radi dávajú pocítiť svoju prevahu a domnelú nadradenosť. Vedela by o tom rozprávať taká Vášáryová. Veru tá – Magdaléna si totiž na rozdiel od svojej staršej sestry zmyslela stať sa prezidentkou. A na to nemá každá. Pochopila to až vtedy, keď v televíznej besede ju doslova zmietli Schuster s Mečiarom.

Ale vráťme sa k Martine. Ostáva záhadou, prečo toľko nevraživosti a neúcty, resp. nekultúry voči nej. Nuž áno, nie je to len tak, vojsť do arény k umelcom, aj k takým, ktorí by sa chceli nimi cítiť a preto bojujú aj za cenu tzv. ukradnutých tvárí, na javisku v divadle, ale aj na tribúnach. V tom prvom prípade sú smiešni preto, len tak chcel autor a režisér, v tom druhom preto, lebo jednoducho niečo vyjadriť, dokonca aj napr. to, že som Maďarka, a bez papiera to nejde, býva groteskou, či sa to niekomu páči alebo nie.

Hovorí sa, že pekné ženy to majú v živote ľahšie. Asi to tak celkom nebude. Posudzovať ministerku Šimkovičovú z tohto aspektu je zradné. Niekomu sa páči blond Martinka, inému nie blond Lucia, či Mária. Mám na mysli Plavákovú a Kolíkovú. Nech sa neurazia, ak prestanem s ďalším porovnávaním fyzickej krásy.

Ide skôr o to, že ak niečo treba peknej žene závidieť, tak aj múdrosť. Pri sledovaní dnešnej utorkovej relácie na TA3, kde ministerka Šimkovičová čelila v štúdiu jednému z najobjektívnejších moderátorov Královi/ možno mala šťastie, s takou Jančkárovou by išlo o život/ najmä nezaujatý televízny divák si musel klásť otázku, čo majú proti všetci tí, ktorí by ju najradšej utopili. Ako sa hovorí, aj v lyžičke vody. No mnohí siahajú ministerke možno len po päty. A práve to ich škrie ?

Treba chápať, že v politike to tak je a bude. Možno aj polovica verejnosti môže byť proti a vie to menej alebo viac presvedčivo vyargumentovať. Lenže, politik je na to, aby presadzoval predstavy tej druhej časti, ktorá to vidí opačne. A svoje predstavy, resp. atribúty z programového vyhlásenia vlády. Tej vlády, ktorá vznikla po demokratických voľbách a opäť platí, že aj keď sa to mnohým nepáči, mali by sa vyhnúť podpásovým úderom, obzvlášť, keď ide o ženu.

Aby sa nestalo, že tak ako sa to prihodilo Vášáryovej, keď ju pred kamerami nemilosrdne potopili chlapi, aby nedošlo k opačnému garde a Šimkovičová by kde-koho potopila svojimi prednosťami. Najmä rozumným a logickým zdôvodňovaním toho, čo je podľa nej správne. Podľa mňa to nemalo chybu.

Ak zloba a nenávisť sa v našej spoločnosti dostali na vysokú úroveň, žiaľ, v tom sme pomaly majstri sveta, aj ako bloger čakám, ako sa vyvŕšia rôzni anonymní debatéri pod týmto blogom.

Ak toho bude priveľa, hlavu hore ! Ak totiž aj v nepríjemnej situácii zodvihneme hlavu, dostaví sa iný pocit. Vraj stav mysle ovplyvňuje, okrem iného, aj držanie tela. Aké jednoduché…

To platí pre politikov a vlastne pre každého.

Prečo sa neteším na hokej alebo Keď sa /možno/ hrá s falošnými kartami

03.05.2024

Čo nevidieť tu máme hokejový sviatok. Národný sviatok by to mal byť. Ostrava, kde sa stretneme s inými adeptami na čo najlepšie umiestnenie, bude naša. Veď hokej vždy dokázal vzopnúť masy a odrazu sme boli na jednej lodi. Dokonca aj vtedy, keď sme sa potápali a bolo úspechom, keď sme nevypadli. A čo teraz ? Nemôžem si pomôcť, ale prevláda akoby letargia. Neviem to presne [...]

Nie je rúra ako rúra alebo Keby Danko inde trafil

28.04.2024

Už to začína byť televíznym folklórom, keď markizácky moderátor Na telo vytrvalo opakuje, že do svojej nedeľnej relácie tentoraz pozýval Fica, Pellegriniho i Danka, ale ich stolička ostala prázdna, hoci koaličníci sú ako predtým „vždy vítaní„. Nič proti, aj tak sa dá. Lenže, načo je moderátor ? Ak Kovačič dnes debatoval iba s predsedom progresívcov [...]

Nežný šepot ministra alebo Keď Šimečku lepšie počuť

21.04.2024

O manipulácii verejnej mienky sa toho hodne popísalo a ešte aj popíše. Na programe dňa nie sú náhodné spôsoby, ale výsledky vedeckých poznatkov. Ostaňme pri našej slovenskej realite a zistíme, že niekto sa spolieha na zníženú inteligenciu národa pod Tatrami a stačí málo. Napríklad, už neraz zazneli upozornenia, že moderátori v televíziách si dovoľujú viac ako je [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 21:03

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 84
Celková čítanosť: 164597x
Priemerná čítanosť článkov: 1959x

Autor blogu

Kategórie