Založ si blog

Nežný šepot ministra alebo Keď Šimečku lepšie počuť

O manipulácii verejnej mienky sa toho hodne popísalo a ešte aj popíše. Na programe dňa nie sú náhodné spôsoby, ale výsledky vedeckých poznatkov. Ostaňme pri našej slovenskej realite a zistíme, že niekto sa spolieha na zníženú inteligenciu národa pod Tatrami a stačí málo.

Napríklad, už neraz zazneli upozornenia, že moderátori v televíziách si dovoľujú viac ako je zdravé. Všímajme si tie slávne prológy. Kto to vymyslel a kto dovoľuje redaktorovi sa niekedy aj hlúpo a dôležito predvádzať ešte pred politickou diskusiou s ľuďmi, ktorí sedia pred obrazovkami preto, lebo v demokratických voľbách získali státisíce preferenčných hlasov. A musia mlčať, lebo chcú byť slušní a nekonfrontační, a spravidla ani nereagujú na to prológové Písmo sväté podľa Dírera v TA3 a ďalších jemu podobných.

Ono to potom vyzerá tak, ako aj počas dnešnej nedele, že moderátor, ktorý si mýli svoju úlohu, udáva tón nielen ďalšej diskusii, ale vlastne „usmerňuje“ myslenie a chápanie divákov. Podľa toho, ako sa vyspal. Ako sa mu to páči alebo ako mu to ktosi nadirigoval. Nebolo by načase to zastaviť ?

Ide najmä o to, že naše televízie, vrátane tzv. verejnoprávnej, viac alebo menej okato nadŕžajú jednej strane politického spektra. O tom azda už nepochybuje ani len náhodný divák, ktorý si zapne televízor, lebo mu nechutí nedeľná polievka. A hoci len letmo vníma to, čo vidí a počuje. A už ho to rýchle prestane baviť.

A ozaj, teraz možno nasmerujem na seba kopu rozhorčených blogerov, ktorí budú tvrdiť, že zle počujem. Nemám takýto poznatok o svojom sluchu, ale nikomu neberiem právo si to myslieť.

A preto sa pýtam, či sa mi to len zdalo, že v dnešnej Dérerovej relácii V politike na TA3 nefungovali mikrofóny rovnako v prípade ministra vnútra Šutaja Eštoka a oponenta, t. j. predsedu progresívcov Šimečku ml. Som presvedčený, že obaja disponujú rovnako zvučným hlasom. Keď hovoril jeden, bolo ho počuť bez problémov. To isté platí, keď hovoril druhý.

Lenže, ako to v tých debatách často býva, súperi si skáču do reči. Nemalo by sa to, ale emócie niekedy prevládnu, najmä keď z úst oponenta zaznievajú – mierne povedané – nepravdy. Napr., keď Šimečka tvrdil, že Ódorová úradnícka vláda /podľa Šutaja Eštoka progresívna/, vykonala viac /dobrého/ ako Ficov kabinet počas šiestich mesiacov.

Niečo na tom nesedí a ani politický analfabet neuverí, ak porovná počet opatrení od tých jedných i druhých. Minister to už nevládal v pokoji vnímať a čosi hovoril. Lenže, nebolo ho takmer počuť. Žeby len nežne šepkal ? Kde sa podel ten jeho inak naozaj zvučný hlas ? Podozrenie, že mu len stíšili mikrofón, hoci Jančkárová v RTVS to Blahovi rovno vypla, aby bolo po vtákoch, sa tu asi konalo, alebo niečo na ten spôsob.

Pravdaže, toto je okrajová záležitosť, dôležitejší je obsah, hoci čert nespí a možno sa ešte všeličoho dožijeme.

Ak by naozaj nastali časy aj iných bezočivostí, ľudia to prestanú sledovať a naozaj uprednostnia nedeľné obedy a nie skrytú alebo otvorenú manipuláciu.

Pánboh s nami a zlé preč, možno si už povedali kádeháci…

Nech Slavín ostane Slavínom alebo Deň mediálnej hanby

08.05.2024

Začnem na pohľad od veci. Istý priateľ mal kedysi večernú službu v najväčšom denníku a keďže sa oslavoval Deň víťazstva nad fašizmom, vtedy to bol 9. máj, v Moskve sa rozhovoril Brežnev. A nevedel, kedy prestať. Lenže, v branži sa hovorilo, že všeličo sa dá rozťahovať, ale novinové strany majú neprekonateľné obmedzenie. Jednoducho, text bolo treba krátiť. Z troch [...]

Pravé gentlemanstvo v tenise alebo Nielen politici sa musia učiť

05.05.2024

Každý nejako ináč prežíva víkendy, pre mňa osobne včerajšia sobota je príznačná pre Bradlo a to, čo sa tam odohrávalo, ako aj po dlhom čase prítomnosť na tenisovom zápase, kde išlo o veľa. Na Bradle, kde si koalícia, lebo opozičný politik si tam cestu nenašiel, uctila pamiatku generála Štefánika, som osobne nebol, ale svet videl, že prišli aj skupinky rozbíjačov, [...]

Prečo sa neteším na hokej alebo Keď sa /možno/ hrá s falošnými kartami

03.05.2024

Čo nevidieť tu máme hokejový sviatok. Národný sviatok by to mal byť. Ostrava, kde sa stretneme s inými adeptami na čo najlepšie umiestnenie, bude naša. Veď hokej vždy dokázal vzopnúť masy a odrazu sme boli na jednej lodi. Dokonca aj vtedy, keď sme sa potápali a bolo úspechom, keď sme nevypadli. A čo teraz ? Nemôžem si pomôcť, ale prevláda akoby letargia. Neviem to presne [...]

vojna na Ukrajine

Prispelo už 65-tisíc darcov. Zo zbierky suplujúcej štát sa nakúpi žiadaná delostrelecká munícia

08.05.2024 15:57

Za 22 dní sa iniciatíve Mier Ukrajine podarilo vyzbierať celkovo 4 165 309 eur.

vojna na Ukrajine, Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina do vojny posiela väzňov. Po vzore Ruska však nejde

08.05.2024 15:14

Norma by mala pomôcť doplniť ukrajinské jednotky a striedať vojakov vyčerpaných po dvoch rokoch bojov.

Kybernetické útoky - autá

Bombové hrozby na školách boli pravdepodobne kybernetickým útokom, uviedla polícia

08.05.2024 15:03, aktualizované: 15:20

Po páchateľovi polícia pátra.

Belarus Election

Lukašenko ulovil poľského sudcu. Platil ho ako špióna? Vo Varšave sú v šoku, hovoria o darebákovi a zradcovi

08.05.2024 15:00

Sudca z Varšavy, ktorý utiekol do Minsku, už slúži propagande Lukašenkovho režimu. Zdúchol napriek tomu, že ho sledovala poľská kontrarozviedka?

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 168196x
Priemerná čítanosť článkov: 1956x

Autor blogu

Kategórie