Založ si blog

Žijeme v krajine, či v štáte alebo Ani Chmelára to nevzrušuje ?

Pri všetkej úcte k Slovensku si musíme priznať, že to máme trochu popletené. Hovorí sa, že ide sa na Slovensko, ale už nie na Slovinsko, lež do Slovinska, nie na Írsko, ale do Írska, kdeže do Malty… Vraj týka sa to tradícií. V slovanských jazykoch to je často komplikované, Angličania si s tým ťažkú hlavu nerobia.

Je tu však oveľa vážnejší problém. Onedlho vypukne „korunovácia“ nášho nového prezidenta. Budeme mať prezidenta krajiny alebo štátu ? Kto čítal Jesenského Demokratov vie, kto to bol krajinský prezident. Pri vyslovení pojmu „štátny prezident“ mnohí pocítia zimomriavky.

Takže, ako na to ? Už nejaký čas si robím čiarky na hárku veľkosti A4, a to vždy, keď v politických reláciách počujem slovo „krajina“. Čochvíľa bude treba ďalší hárok. A slovko „štát“ v kontexte so Slovenskom ? Pomaly jedna veľká nula.

Bolo by treba v tom urobiť poriadok. Čudujem sa, že ani všeznalý a uznávaný Eduard Chmelár sa do toho ešte neobul. Asi ho to dosť málo vzrušuje ? Ak som čosi prehliadol, ospravedlňujem sa. V prípade Čaputovej je jasné, že jej srdcu je blízka krajina. Ale že by Peter Pellegrini nevedel, čím bude ? Nebolo by načim chopiť sa príležitosti a vyjasniť to ?

Pomôžem si jednak Krátkym slovníkom slovenského jazyka a následne geniálnym ústavným právnikom profesorom Karolom Lacom /1921-2009./ Vymedzenie pojmu krajina v slovníku je jasné. Ide o politicky vymedzené územie, prípadne súčasť štátu. Štát sa môže definovať viacerými spôsobmi, ale vždy to je systém orgánov a inštitúcií, medzi ktorými existujú presne určené funkcionálne vzťahy.

A tu sa vrátim k prof. Lacovi. Už som o ňom písal na tomto mieste, a to v súvislosti s tzv. Lacovými definíciami. Pravdou totiž je, podobne ako v medicíne, že nikto sa nemohol stať lekárom, ak nezvládol anatómiu. V prípade adeptov na promovaného právnika a neskôr doktora práv, nik nemal nárok absolvovať, ak neprešiel cez doslovnú znalosť /naspamäť/ tých 80 definícií z oblasti štátneho práva, na ktorých bazíroval múdry profesor.

Ja som doktor práv a potvrdzujem, že dodnes, aj po desiatkach rokov viem /aspoň/ odrapotať definíciu základného zákona štátu, t. j. ústavy, a ďalšie desiatky pojmov, ktoré mi natrvalo utkveli v pamäti. Nespomínam si, že by medzi povestnými definíciami sa nachádzal aj právny pojem krajina.

Viem si predstaviť, čo by sa bolo stalo, keby neborák študent v kabinete profesora tvrdil, že štát to je vlastne krajina. Živo si pamätám, ako sa skončila skúška neskôr sudcu, ktorý si „spomenul“, že Slovenská národná rada je dobrovoľný orgán. Letel von a za ním kľúče.

Takže, čo s tým ? Pomôžme si spomínaným základným zákonom štátu. V preambule sa deklaruje pojem „my, národ slovenský“. V článku 1, ods. 1 sa uvádza, že Slovenská republika je „zvrchovaný, demokratický a právny štát“. O prezidentovi sa v ústave hovorí podrobne a takmer vždy dominuje spojenie „prezident Slovenskej republiky“, prípadne „prezident republiky“.

Ale prezident „krajiny“? Ani omylom.

Keď som sa v úvode zmienil o angličtine, pristavím sa pri americkom prezidentovi. Treba byť trochu zhovievavý vzhľadom na jeho šediny, keď sa mu čosi nepríjemné pripletie na jazyk. Má to však jednoduchšie ako Pellegrini. Biden nepovie, že som prezidentom krajiny /the countries/. Ani netvrdí, že je prezidentom štátu /the state/. Načo ? „I am the president of the USA“. A hotovo. V tomto sa nemožno pomýliť.

Tak čo s tou našou krajinou, štátom alebo republikou ? Mimochodom, medici vedia, že v anatómii sa tiež nachádza termín „krajina“. Môže ísť o oblasť /krajinu/ srdca, potom aj žalúdka a dalo by sa pokračovať aj s ďalšími orgánmi. Jeden básnik písal o Slovensku ako o krajine srdca, čím sa priblížil k terajšej prezidentke, ale to stále nerieši náš problém.

Možno dospejeme k definitíve, až keď sa nájde 90 odvážnych poslancov NR SR a odhlasujú znenie príslušného ústavného článku, povedzme, že „Ja, prezident štátu Slovensko…“

A pozadu neostane ani Fico, lebo byť „len“ premiérom krajiny, čo si pomyslia zahraniční partneri ? Že šéfuje len nejakej vymedzenej časti zemského povrchu alebo nebodaj časti štátu ?

Ešteže nám nezabudnuteľný Robo Kazík nádherne naspieval, že „Slovensko naše, moja rodná vlasť… nedám ju za celý svet…“

Neinšpiruje to ?

Prečo sa neteším na hokej alebo Keď sa /možno/ hrá s falošnými kartami

03.05.2024

Čo nevidieť tu máme hokejový sviatok. Národný sviatok by to mal byť. Ostrava, kde sa stretneme s inými adeptami na čo najlepšie umiestnenie, bude naša. Veď hokej vždy dokázal vzopnúť masy a odrazu sme boli na jednej lodi. Dokonca aj vtedy, keď sme sa potápali a bolo úspechom, keď sme nevypadli. A čo teraz ? Nemôžem si pomôcť, ale prevláda akoby letargia. Neviem to presne [...]

Nie je rúra ako rúra alebo Keby Danko inde trafil

28.04.2024

Už to začína byť televíznym folklórom, keď markizácky moderátor Na telo vytrvalo opakuje, že do svojej nedeľnej relácie tentoraz pozýval Fica, Pellegriniho i Danka, ale ich stolička ostala prázdna, hoci koaličníci sú ako predtým „vždy vítaní„. Nič proti, aj tak sa dá. Lenže, načo je moderátor ? Ak Kovačič dnes debatoval iba s predsedom progresívcov [...]

Nielen pekná, aj múdra alebo Kam siahajú ministerke

23.04.2024

Ak je niečo na Slovensku veľmi záhadné, patrí sem určite hľadanie vysvetlenia, prečo sa niekto takmer okamžite stane predmetom slepej nenávisti. Pravdaže, mám na zreteli verejne činnú osobu. Najmä takú, ktorá si to nezaslúžila skutkami, ani verbálne, keďže na to ešte nemala čas. A je znenávidená, znosená pod čiernu zem. To je aj prípad pani Martiny Šimkovičovej. [...]

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 84
Celková čítanosť: 163233x
Priemerná čítanosť článkov: 1943x

Autor blogu

Kategórie