Založ si blog

Nielen pápež by mal ísť ďalej alebo Načo je nám Veľká noc

Šediny mi umožňujú porovnávať najväčší kresťanský sviatok a jeho slávenie kedysi a dnes. Ak si vezmem za vzorku päťtisícovú obec, ktorá nie je veľkomestom, ani malou dedinkou, rozdielov je veľa. Najmä tých vonkajších.

Ak v minulosti pred kostolom nestálo ani jedno auto a zopár bicyklov, dnes bolo áut dvadsať a bicyklov tiež asi toľko. Aj keď sa v istých časoch čosi „zakazovalo“, kostol bol plný aj medzi lavicami. A miništrantov najmenej desať.

Dnes v chráme každý sedí a miništranti jeden – dvaja. Inak, na obsahu svätých omší sa nič podstatné nezmenilo. Pokoj a bratská láska, víťazstvo nad smrťou, nádej na večný život. Predovšetkým na Veľkú noc toto znie veľmi naliehavo.

Keď mám možnosť spomínať na kostoly kedysi a dnes, umožňuje to pripomenúť aj vznik Organizácie spojených národov /OSN/ po katarzii z druhej svetovej vojny, keď ľudstvo hľadalo nádej na porozumenie. Aspoň hľadalo… Bola aj kubánska kríza, keď to všetko bolo na „spadnutie“ a svet sa ocitol rovno na hrane neodvratného zničenia. Prišiel aj Berlín, Vietnam, Irak, a pod. , a studená vojna.

A dnes ? Aspoň jeden fakt stojí za zmienku. Ak jedna veľmoc vydáva na zbrojenie b i l i ó n dolárov, to nie je spolu s ostatnými hrozbami niečo, čo by sa malo obchádzať s odovzdanosťou. Víťazstvo nad smrťou v jednom hrobe, čo je veľkonočným symbolom víťazstva nad smrťou, vedie nevyhnutne k zásadnému zamysleniu. Nemalo by ľudstvo zauvažovať, či globálna smrť v jadrovej apokalypse a takáto zaručená cesta do večného života je tým najsprávnejším pochopením odkazu Veľkej noci ? /Pán Boh s nami a zlé preč/.

Keď pripomíname bilión dolárov, čo je nepredstaviteľná suma, človeka musí mátať aj niečo iné. Vieme, čo všetko má v rukách nejaký kapitán jadrovej ponorky ? Keď stlačením gombíka „pozametá“ kontinent ? A takýchto hrozieb je habadej.

Ak v minulosti ľudstvo kreovalo Spojené národy, či Organizáciu spojených národov, čo malo byť všeobjímajúcou a rešpektovanou morálnou autoritou, máme niečo také aj dnes? OSN – škoda reči.

A tu sa vráťme k Veľkej noci. Kristova cirkev nie je len organizáciou s miliardami kresťanov, ale aj morálnou autoritou najmä s pápežom, ktorého kresťania pokladajú za zástupcu Boha na Zemi. Pápež má v sebe niečo, čo obyvatelia planéty možno ešte dokonale neprecítili. Spomeňme si na Jána Pavla II., bez ktorého by možno komunizmus vytrval, aspoň mnohí politológovia to pripúšťajú.

Pápež František dáva najavo, že chápe bezprecedentné nebezpečenstvo nielen z existencie zbraní hromadného ničenia /tento pojem by sa mal viac vysvetľovať/, ale aj z dôvodu rastúcej nenávisti, podlosti, zákernosti, nelásky a nepochopenia. Nielen medzi národmi, ale aj v rodinách.

Ak František sa pustil aj do tzv. tabuizovaných tém, od štekania na hraniciach Ruska, cez bielu zástavu /na Ukrajine/, jasný postoj ku Gaze a iným kritickým miestam na zemeguli, mal by pokračovať. Ešte dôraznejšie. Že nemá divízie, ako sa posmieval Stalin ? Okrem tých miliárd „pod sebou“, ktorým sa určite nechce do večného zatratenia v rozpore s učením, ktorému veria, má aj podriadených spôsobom prísnej hierarchie a poslušnosti. Od kardinálov, cez biskupov, kňazov a diakonov, sú ich státisíce, ale aj ľudí so zdravým rozumom.

To je obrovská sila. Máme aj nieco iné? Nie je práve Veľká noc, Vianoce a iné sviatky práve tými príležitosťami, kedy by sa malo ozvať jasné a energické slovo z Ríma a každého kostola rovnako nahlas, ako keď počujeme státisíce kostolných zvonov ? Aspoň tak ako dnes od pápeža, zoslabnutého fyzicky, ale stále“ generála“ najpočetnejšej „armády“ sveta.

Zapovedal som sa, že dnes nezabŕdnem do politiky. Nie je to celkom možné, veď ak chceme mať na čele štátu takých, ktorí nás povedú rozumnou cestou a nie spolu s inými dobrodruhmi možno do nebezpečenstva záhuby, pýtajme sa pred vhodením hlasu do urny jednoznačne každého kandidáta, si za mier, prímerie, rokovanie pri zastavení paľby ? Aspoň na začiatok by to pomohlo.

Alebo si myslíš, že sa to vyrieši zabíjaním a dodávkami zbraní až – ako sa hovorí – do Aleluja ?

Ak sa nevieš rozhodnúť, zatelefonuj pápežovi. Odpustia ti to aj ateisti…

Nech Slavín ostane Slavínom alebo Deň mediálnej hanby

08.05.2024

Začnem na pohľad od veci. Istý priateľ mal kedysi večernú službu v najväčšom denníku a keďže sa oslavoval Deň víťazstva nad fašizmom, vtedy to bol 9. máj, v Moskve sa rozhovoril Brežnev. A nevedel, kedy prestať. Lenže, v branži sa hovorilo, že všeličo sa dá rozťahovať, ale novinové strany majú neprekonateľné obmedzenie. Jednoducho, text bolo treba krátiť. Z troch [...]

Pravé gentlemanstvo v tenise alebo Nielen politici sa musia učiť

05.05.2024

Každý nejako ináč prežíva víkendy, pre mňa osobne včerajšia sobota je príznačná pre Bradlo a to, čo sa tam odohrávalo, ako aj po dlhom čase prítomnosť na tenisovom zápase, kde išlo o veľa. Na Bradle, kde si koalícia, lebo opozičný politik si tam cestu nenašiel, uctila pamiatku generála Štefánika, som osobne nebol, ale svet videl, že prišli aj skupinky rozbíjačov, [...]

Prečo sa neteším na hokej alebo Keď sa /možno/ hrá s falošnými kartami

03.05.2024

Čo nevidieť tu máme hokejový sviatok. Národný sviatok by to mal byť. Ostrava, kde sa stretneme s inými adeptami na čo najlepšie umiestnenie, bude naša. Veď hokej vždy dokázal vzopnúť masy a odrazu sme boli na jednej lodi. Dokonca aj vtedy, keď sme sa potápali a bolo úspechom, keď sme nevypadli. A čo teraz ? Nemôžem si pomôcť, ale prevláda akoby letargia. Neviem to presne [...]

Bundestag v Berlíne, Spolkový snem

Berlín verzus Bonn. Druhé „hlavné mesto" stojí Nemcov milióny

08.05.2024 14:15

Aj keď sa Nemecko zjednotilo už v októbri 1990, spolková vláda má stále dve pracoviská. V Bonne dodnes sídli šesť zo 14 ministerstiev, druhé sídlo tam má i spolkový kancelár.

okresny sud, Bratislava II, Ba II, Drienova 5

Bombovú hrozbu bratislavským súdom poslal 25-ročný Myjavčan

08.05.2024 14:11

Zadržaný Nikolas H. sa ku skutku priznal.

keketi

Keketiho ministerstvo má po mesiacoch sídlo. Na 10 rokov si ho prenajme od J&T

08.05.2024 12:57, aktualizované: 13:57

Žiadne vyhovujúce priestory patriace štátu sa nájsť nepodarilo.

Evakuácia školy Senica

Vrátia sa deti vo štvrtok do škôl? Odpovedá štátna tajomníčka Kurilovská i rezort školstva

08.05.2024 12:29, aktualizované: 12:39

Podľa predbežných zistení polície išlo o kybernetický útok, respektíve indikátor hybridnej hrozby.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 167602x
Priemerná čítanosť článkov: 1949x

Autor blogu

Kategórie