Založ si blog

Generálny štrajk ako bláznovstvo alebo Kto sa nevie vpratať do kože

Ktosi múdry povedal, že nik nevie, čo je vojna, kým do nej nepošle vlastného syna. S troškou pritiahnutia za vlasy by sa dalo povedať, že nik nevie, čo je štrajk alebo dokonca generálny štrajk, kým nepocíti všetky dôsledky.

Štrajk je spôsob protestu, pri ktorom účastníci prestanú pracovať. Špecifickou formou je hladovka. Ciele štrajku môže byť ekonomické, ale aj politické. Najčastejším cieľom je zvýšenie platov, ale môže ísť aj o zvrhnutie vlády.

Aj v týchto dňoch sa slovo štrajk stáva frekventovaným. Štrajkovať vraj chce verejnoprávna televízia, presnejšie ľudia, ktorým vyhovuje súčasný stav. Nuž, čo ? Vypnú vysielanie ? Jednorazovo alebo generálne ? Nebudú politické debaty, ani belgický detektív Hercules, ani programy pre deti ? Bude to veľmi chýbať ? Alebo sa k štrajku pripojí aj Markíza, Joj ? Ak sa využitiu ústavného práva chopia odbory a nadpolovičná väčšina zamestnancov zúčastnených na hlasovaní súhlasí, televízie môžu úplne alebo čiastočne zastaviť prácu.

Dalo by sa o tom hovoriť podrobnejšie, ale dodať treba aspoň to, že malo by ísť o nástroj na ochranu ekonomických a sociálnych záujmov zamestnancov. Zákonná úprava je podrobná, každý sa s tým môže oboznámiť. Aj pracovníci RTVS.

Generálny štrajk, to je úplne iná káva. Posledným bol v novembri, keď padla vláda KSČ. Redaktorka média, ktorý má blízko k opozícii a progresívcom, sa pred pár dňami zamýšľala, či už nastal čas na generálny štrajk. Vyzeralo to ako výzva na takýto celospoločensky radikálny krok. No, znie to hrozivo. Prinajmenej však musia existovať spoločensky široko akceptované dôvody, čo relatívne krátko po demokratických voľbách ťažko predpokladať. Ak ten príspevok vyzerá dokonca ako výzva na generálny štrajk, je to naozaj povážlivé.

Tá redaktorka v roku 1989, pokiaľ viem, ešte nebola na svete. Či vôbec vie, čo nastane v prípade toho generálneho, možno áno, možno nie. Štát a spoločnosť zamrzne ? Od dovozu rožkov, mlieka, až po autobusy a vlaky ? Aj fabriky budú mať fajront ? I tie so zahraničnými majiteľmi ? A vôbec, to sme naozaj tak hlboko klesli, že ktosi neukojený z pozadia chce ísť na barikády ?

Na záver nevyslovím vlastné myšlienky, ale parafrázujem úvahu istej českej osobnosti, inak aj bývalého veľvyslanca ČR vo Francúzsku. Na margo vývoja na Slovensku sa pýtal, či naozaj tá Ficova vláda je oprávnene na odstrel, keď opozícia frontálne útočí a hecuje aj davy na námestiach. Koľkých ľudí už zavrela súčasná moc, koľkých vytiahli o štvrtej ráno z postelí kukláči aj so samopalmi v rukách ? A boli aj vodné delá a obušky ?

Alebo ináč. Ekonomické a sociálne problémy, ktoré vážne narušujú stabilitu, sú aj v tých najvyspelejších krajinách. Aj v susednom Česku, kde päťkoalícia má historicky najnižšiu dôveru. Aj u nás to nemáme jednoduché, ale vláda pracuje. A štát funguje.

Včera otvárali v Palárikove, veľkej v obci v Novozámockom okrese, veľkopredajňu Tesco. / Mimochodom, prečo to už nie je mesto, keď porovnateľné neďaleké Nesvady sa toho dožili ? / Ľudia si modernú predajňu pochvaľujú. Húfne čakali na slávnostné otvorenie ako kedysi na banány alebo mandarínky. Malú novinársku anketu, koho budú voliť za prezidenta, ani nemožno komentovať. Je až na neuverenie, ako jeden z favoritov totálne valcuje všetko za sebou.

A čo ľudia vravia na možné štrajky ? Skoro rovnaké odpovede – a čo sa tí politici a novinári naozaj zbláznili ? Nech sa radšej poctivo živia.

Nevedia sa vpratať do kože ?

Robo Robovi ako človek človeku alebo „Umelci“ do kúta

18.05.2024

Keďže zo záhadného dôvodu sa stále neviem zaregistrovať pre komentovanie príspevkov na blogu Pravda, využívam túto možnosť ako bloger na aktuálnu a dôležitú výpoveď. Na inom mieste som chcel reagovať na tlačovú konferenciu ministra R. Kaliňáka z nemocnice v Banskej Bystrici, pripojiť sa k pozdravom p. premiérovi a niečo sa opýtať. Žiaľ, komentovanie je zakázané. [...]

Chcem Nobelovu cenu alebo Geniálne riešenie – kúzlo jednoduchosti

18.05.2024

Už len dúfať, že sa nenájde niekto, kto nepochopí účelovú preexponovanosť titulku v snahe, aby niečo, ako sa hovorí, naozaj zarezonovalo. Kým sa dostanem k podstate veci, dovoľte, vážení čitatelia, jedno zásadné vyhlásenie, na ktoré mám právo ako svojprávny občan, ako občan, ktorý spolurozhoduje o osudoch nášho štátu v demokratických voľbách. Ak sa po [...]

Pravdu má Šutaj, aj Eštok ? alebo Prečo na sto dní – na furt ! /2/

17.05.2024

Ospravedlňujem sa administrátorovi, ak nedajbože porušujem nejaké pravidlá o počte príspevkov v ten istý deň, rovnako aj čitateľom, ak z toho vzniká dojem, že tvrdohlavo a opakovane vnucujem svoje názory. Istá kolegyňa ma už pred časom obvinila, že asi mi chýba novinárčina a možno sa nudím… Nie je to tak a nie je to podstatné. Pokladám za nevyhnutné sa dnes [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 98
Celková čítanosť: 186624x
Priemerná čítanosť článkov: 1904x

Autor blogu

Kategórie