Založ si blog

Jed do hláv po kvapkách alebo Keď sa útočí zboku na tie /svine/

Budem veľmi zvedavý, či pozorný administrátor zasiahne a kvôli ošípanej v titulku nevymaže celý príspevok. Nemal by minimálne z dvoch dôvodov – či sa niekomu páči alebo nepáči označené zviera, v našich zemepisných šírkach sa bravčový rezeň veselo a s chuťou konzumuje a bude konzumovať.

A po ďalšie, to napadnutie „zboku“ rozhodne nevymyslel autor týchto riadkov, ide o známy a už bradatý vtip o dvoch slovenských pĺtnikoch kdesi na potulkách v Rumunsku. Keď sa dozvedeli, že ich rodná krajina vyhlásila vojnu veľmoci na druhej strane oceánu, telegrafovali domov, či sa majú vrátiť alebo napadnúť tie svine zboku.

Takto to je, čosi to napovedá o malosti národa a rozličných formách hrdinských prejavov, keď blcha sedí na slonovi, on mohutne dupe a blcha tvrdí, že dupeme spolu. Alebo tak nejak, nie je podstatná presnosť, skôr odvaha verejnoprávnej televízie. Tá dnes na svojom 2. programe opäť nechutne útočila „zboku“ na jadrovú veľmoc a jej predstaviteľov, samozrejme na prvom mieste na prezidenta Putina.

Pred kamerami sa pod taktovkou smutne presláveného Havrana, ktorý pri večeri starostlivo a vždy jednostranne vyberá hostí, veru, nedbá na to, že sa kvapká jed do hláv, ba dokonca už vylievajú celé vedrá. Tentoraz, naposledy, išlo aj o úroveň sympatií. Oživila to dáma, ktorá sa predstavila ako Češka pôvodom Ruska a aby z tých sympatií nič nestratila, hneď v druhej vete sa netajila odporom a nenávisťou k rodnému národu.

O ďalšom sympaťákovi „Gríšovi“ Mesežnikovi nik nepochybuje ako rozmýšľa a kam patrí. Kameňom úrazu sa stalo predstavovanie tohto ďalšieho hosťa, lebo potreboval upresniť svoj pôvod a poopraviť spolubesedujúcich. Po kratšom zaváhaní, napokon smelo a s viditeľným pátosom vyhlásil, že je „slovenský politológ rusko-židovského pôvodu“.

Nuž, kto to nevedel, už vie. Tretí debatujúci, profesor Abrahám, o svojom pôvode a postojoch bližšie neinformoval, len nezatajil, že vyštudoval ruské a sovietske dejiny a že sa cíti byť slovenským politológom. Bez prívlastkov.

Ide však o iné. Práve o to napádanie zboku. Nik neberie právo, ani verejnoprávnemu médiu, aby vybraní jednotlivci objasňovali ruskú realitu aj z hľadiska nadchádzajúcich prezidentských volieb. Je dokonca prejavom demokracie, ak sa prítomná zostava nevie zhodnúť, či tie voľby treba dať do úvodzoviek alebo nie.

Čo však povedať na to, že najmä jeden z hostí, ten najvýraznejší sympaťák s nezameniteľným výzorom, trikrát môžete hádať, ktorý to je, nuž áno, oslovovaný zdrobnelinou Gríša, sa doslova utrhol z reťaze. Keby pred kamerami sedel povedzme prezidentský kandidát Harabín, pracovali by päste. Nejde o to, že ten Gríša ani slovom nespomenul, že ruská agresia, podľa Harabína údajná, má aj nejaké príčiny, o. i. v bombardovaní Donbasu v roku 2014, neplnení minských dohôd, zákaze ruského jazyka a všetkého ruského na Ukrajine.

Slovom, pri následku treba hľadať aj príčinu, povedal by Harabín.

Ale to napádanie zboku. Kto dal komu právo v slovenskom mediálnom, vraj verejnom priestore, šíriť podpásové a doslova, s prepáčením, svinské urážky hlavy iného štátu. A nie hocijaké. Možno až xenofóbne a rasistické. „Putin je najničotnejšia osoba“, prezradil Gríša. Keby to niekomu nestačilo, ak to celkom nepochopil, „Putin je človek mdlých kvalít“, a podľa mierumilovne vyzerajúceho Gríšu „nejnebezpečnejší človek v ľudských dejinách““.

Nuž, podľa Gríšu zrejme sa kdesi v kúte v pekle od hanby krčí taký, čo ja viem, Džingischán, v objatí s Hitlerom, a našli by sme aj iné kvalitami zaostávajúce obludy. Lenže, ono sa to ľahko takto kádruje, keď niekto je ďaleko od Moskvy, v bezpečí, dokonca istený aj nárazníkovou zónou, t. j. Ukrajinou.

Vývoj vo svete ešte môže priniesť všelijaké prekvapenia. Ponechajme si svoje názory. Napokon, až história dá odpovede na mnohé otázky. Mudrujme, ale neurážajme. To nikdy nie je dobrá cesta k porozumeniu. A, preboha, neodporúčajme hrdinom, aby sa pokúšali tie, s veľkým prepáčením už viackrát spomínané nevinné “ svine“, napádať zboku.

To radšej nech prejavia smelosť a vrátia sa domov.

Chcem Nobelovu cenu alebo Geniálne riešenie – kúzlo jednoduchosti

18.05.2024

Už len dúfať, že sa nenájde niekto, kto nepochopí účelovú preexponovanosť titulku v snahe, aby niečo, ako sa hovorí, naozaj zarezonovalo. Kým sa dostanem k podstate veci, dovoľte, vážení čitatelia, jedno zásadné vyhlásenie, na ktoré mám právo ako svojprávny občan, ako občan, ktorý spolurozhoduje o osudoch nášho štátu v demokratických voľbách. Ak sa po [...]

Pravdu má Šutaj, aj Eštok ? alebo Prečo na sto dní – na furt ! /2/

17.05.2024

Ospravedlňujem sa administrátorovi, ak nedajbože porušujem nejaké pravidlá o počte príspevkov v ten istý deň, rovnako aj čitateľom, ak z toho vzniká dojem, že tvrdohlavo a opakovane vnucujem svoje názory. Istá kolegyňa ma už pred časom obvinila, že asi mi chýba novinárčina a možno sa nudím… Nie je to tak a nie je to podstatné. Pokladám za nevyhnutné sa dnes [...]

Pravdu má Šutaj, aj Eštok ? alebo Prečo na sto dní – na furt !

17.05.2024

Prvá časť titulku pred „alebo“ je možno iba nepodarený pokus o žart, aj keď priznávam, že v tejto situácii a čase dávať priestor žartovaniu nie je celkom namieste. Na vážnosti druhej časti titulku trvám a v ďalšom to zdôvodním. Ešte predtým vyslovujem zásadné stanovisko, že nič iné, ako odhalenie úplnej pravdy Slovensku nepomôže, aj keď to môže [...]

súd, fico, atentát, cintula, šts

Fica zasiahol viackrát: Atentátnik stojí pred súdom, prokurátor žiada väzbu

18.05.2024 10:00, aktualizované: 11:08

Súd sprevádzajú prísne opatrenia, zasadnutie je neverejné, novinári sa nedostanú ani do areálu. Situáciu sledujeme priamo v Pezinku.

Germany Russia Ukraine

Utečenci strácajú kontakt s Ukrajinou. Čo ukázal prieskum v Poľsku, Nemecku a Česku?

18.05.2024 10:00

Minimálne polovica Ukrajincov, ktorí sú v Poľsku, Nemecku a Česku, sa na Ukrajinu zrejme nevráti. Vyplýva to z čerstvého prieskumu.

nemecko letisko lietadlo mníchov aktivisti klíma

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

18.05.2024 08:30

Aktivisti sa prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská.

Houston, texas, búrky

Z Houstonu po ničivých búrkach hlásia sedem obetí

18.05.2024 08:25

Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 97
Celková čítanosť: 184057x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie