Založ si blog

Len najlepší a najmúdrejší alebo Čo ľahšie zmeniť – ústavu, či ústavný súd ?

Pre menšie a „čerstvejšie“ demokratické štáty, kam možno zaradiť aj naše Slovensko, vzorom je Francúzsko, jeho stabilný a prepracovaný ústavný systém, vrátane ústavného súdu, resp. ústavnej rady. A čoho sa týka moja neodbytná chiméra alebo sen ? Fixnej idey, že členom vrcholnej inštitúcie v krajine galského kohúta môžu byť iba dve kategórie občanov – bývalí prezidenti a univerzitní profesori.

Nech mi je odpustené, že pred napísaním týchto riadkov som nešiel gúgliť, aby som našiel možno minulý a súčasný spôsob kreovania najvyššieho ústavného orgánu. Nie žeby sa mi nechcelo, ale zámer bol vyhnúť sa sklamaniu, že ani v Paríži nemajú istotu, že iba tí najlepší a najmúdrejší majú dvere otvorené na rozhodovanie, ktoré môže zmeniť iba niekto tam celkom hore. Áno, v nebi.

Poďme k nám. Bolo by opovážlivosťou vysloviť myšlienku, že advokát, notár alebo príslušník inej profesie zaoberajúci sa iba aplikačnou praxou, bez hlbokého vedeckého poznania, nemôže byť dobrým ústavným sudcom. Kto je schopný posudzovať túto otázku a dávať záväzné odpovede ?

Niečo však nesedí. Ak slovutný košický Ústavný súd SR prijal podnet na ďalšie konanie a zároveň pozastavil účinnosť novely trestných kódexov, ale zároveň ponechal bez zmeny zrušenie špeciálnej prokuratúry, to už nie je chiméra alebo sen. To je fakt, ktorý ma ako občana a absolventa jednej z najstarších a a najväčších právnických škôl v Európe, mám na mysli fakultu v rámci Univerzity Karlovej v Prahe, irituje ako málo kedy.

Pozriem sa na to ako laik. Nuž, predstavme si, že okresný súd na prvom stupni rozhoduje o tom, či 95-ročná matka má zaplatiť dvom dcéram nájomné za bývanie vo svojom dome alebo uhradiť podľa žaloby bezdôvodné obohatenie, keď dom jej údajne nepatrí – lenže, o vlastníctve toho domu ešte nerozhodol odvolací súd.

Čo sa môže stať ? Okresný súd určí, že matka musí dcéram uhradiť tisíce za to bezdôvodné obohatenie, tento rozsudok nadobudne právoplatnosť, ale odvolací súd v inom konaní, o vlastníctve, po roku – dvoch vynesie rozsudok, že tá matka je vlastníčka a dcéry si môžu, ako sa hovorí, utrieť nos. Výsledkom je minimálne chaos.

Dá sa tomu rozumieť aj bez mudrovania ústavných a iných právnikov ? Nájde sa okresný súd, ktorý nepočká na meritórne rozhodnutie vyššieho súdu, od ktorého závisí jeho rozhodovanie ?

A čo sa stalo na ústavnom súde ?

Došlo k zvláštnemu právnemu precedensu, keď vrcholový etalón spravodlivosti na Slovensku pozastavil časť novely zákona, ktorá ešte de iure nejestvuje, lebo nebola publikovaná v Zbierke zákonov ! Je analógia s tým okresným súdom a jeho ponáhľaním sa ? Samozrejme, vyroja sa odborníci, ktorí budú veci vykladať aj tak, aj onak, ale nakoniec to ostane zrejme pri tom povestnom, že i tak še da…

Prisahám, že ani v najmenšom nemienim spochybňovať kvalitu ústavného súdnictva u nás. Určite to v tých Košiciach nemajú ľahké. Ak je niekde zádrheľ, treba to napraviť. Aj keď sa to nezdá, jednoduchšie je to s tou ústavou, aj keď treba 90 hlasov v parlamente. Ctihodnosti v metropole Košíc máme a ešte budeme mať. Aj keď treba doslova a do písmena rešpektovať ich nález, to neznamená, že sa nemožno zamýšľať a porovnávať, ako to je inde. Najmä v krajinách, kde sú ďalej ako my.

Alebo je to len ilúzia ?

Otvorený list generálnemu riaditeľovi O2 alebo Hľadá sa právnik

07.07.2024

Vážený pán generálny riaditeľ spoločnosti O2 Slovakia, Einsteinova ul. 24, Bratislava, vzhľadom na márne pokusy domôcť sa spravodlivosti mimosúdnym spôsobom vyriešenia smutného prípadu poškodzovania zákazníka, dovoľte obrátiť sa na Vás touto formou. Ako vyplýva z listu od Vášho Centra služieb zákazníkom zo dňa 19. 03. 2024, Vaša spoločnosť dňa 12. 11. 2020 [...]

RTVS sa na to ešte „nepozrela“ alebo Opýtajte sa Dlugolinského

22.06.2024

Ak do dnešného dňa som prípadne pochyboval o nevyhnutnosti odchodu generálneho riaditeľa RTVS Machaja, už si nemyslím, že by mal zotrvať na tomto poste. Svoju nespôsobilosť, podľa mňa, nepreukázal len vo vlastnej televízii, ale aktuálne na počudovanie v inej, komerčnej, t. j. TA3. Prečo generálny súhlasil s účasťou v konkurenčnom médiu, keď lúsknutím prsta sa mohol [...]

Zhovadilosť zhovadilých alebo Prečo toľká zloba v mediálnom priestore

18.06.2024

Ak administrátor nedajbože vymaže tento príspevok s ohľadom na neslušný titulok, budem to pokladať za nepriamy súhlas s tým, voči čomu ako bloger vytrvalo už dlho bojujem. Totiž, že o blogeroch, aj keď sa spravidla nepodpisujú občianskym menom a priezviskom, sa dá vystopovať všetko až po čísla topánok, anonymní komentátori pod príspevkami majú neoprávnenú výsadu. [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 117
Celková čítanosť: 228890x
Priemerná čítanosť článkov: 1956x

Autor blogu

Kategórie