Založ si blog

Len najlepší a najmúdrejší alebo Čo ľahšie zmeniť – ústavu, či ústavný súd ?

Pre menšie a „čerstvejšie“ demokratické štáty, kam možno zaradiť aj naše Slovensko, vzorom je Francúzsko, jeho stabilný a prepracovaný ústavný systém, vrátane ústavného súdu, resp. ústavnej rady. A čoho sa týka moja neodbytná chiméra alebo sen ? Fixnej idey, že členom vrcholnej inštitúcie v krajine galského kohúta môžu byť iba dve kategórie občanov – bývalí prezidenti a univerzitní profesori.

Nech mi je odpustené, že pred napísaním týchto riadkov som nešiel gúgliť, aby som našiel možno minulý a súčasný spôsob kreovania najvyššieho ústavného orgánu. Nie žeby sa mi nechcelo, ale zámer bol vyhnúť sa sklamaniu, že ani v Paríži nemajú istotu, že iba tí najlepší a najmúdrejší majú dvere otvorené na rozhodovanie, ktoré môže zmeniť iba niekto tam celkom hore. Áno, v nebi.

Poďme k nám. Bolo by opovážlivosťou vysloviť myšlienku, že advokát, notár alebo príslušník inej profesie zaoberajúci sa iba aplikačnou praxou, bez hlbokého vedeckého poznania, nemôže byť dobrým ústavným sudcom. Kto je schopný posudzovať túto otázku a dávať záväzné odpovede ?

Niečo však nesedí. Ak slovutný košický Ústavný súd SR prijal podnet na ďalšie konanie a zároveň pozastavil účinnosť novely trestných kódexov, ale zároveň ponechal bez zmeny zrušenie špeciálnej prokuratúry, to už nie je chiméra alebo sen. To je fakt, ktorý ma ako občana a absolventa jednej z najstarších a a najväčších právnických škôl v Európe, mám na mysli fakultu v rámci Univerzity Karlovej v Prahe, irituje ako málo kedy.

Pozriem sa na to ako laik. Nuž, predstavme si, že okresný súd na prvom stupni rozhoduje o tom, či 95-ročná matka má zaplatiť dvom dcéram nájomné za bývanie vo svojom dome alebo uhradiť podľa žaloby bezdôvodné obohatenie, keď dom jej údajne nepatrí – lenže, o vlastníctve toho domu ešte nerozhodol odvolací súd.

Čo sa môže stať ? Okresný súd určí, že matka musí dcéram uhradiť tisíce za to bezdôvodné obohatenie, tento rozsudok nadobudne právoplatnosť, ale odvolací súd v inom konaní, o vlastníctve, po roku – dvoch vynesie rozsudok, že tá matka je vlastníčka a dcéry si môžu, ako sa hovorí, utrieť nos. Výsledkom je minimálne chaos.

Dá sa tomu rozumieť aj bez mudrovania ústavných a iných právnikov ? Nájde sa okresný súd, ktorý nepočká na meritórne rozhodnutie vyššieho súdu, od ktorého závisí jeho rozhodovanie ?

A čo sa stalo na ústavnom súde ?

Došlo k zvláštnemu právnemu precedensu, keď vrcholový etalón spravodlivosti na Slovensku pozastavil časť novely zákona, ktorá ešte de iure nejestvuje, lebo nebola publikovaná v Zbierke zákonov ! Je analógia s tým okresným súdom a jeho ponáhľaním sa ? Samozrejme, vyroja sa odborníci, ktorí budú veci vykladať aj tak, aj onak, ale nakoniec to ostane zrejme pri tom povestnom, že i tak še da…

Prisahám, že ani v najmenšom nemienim spochybňovať kvalitu ústavného súdnictva u nás. Určite to v tých Košiciach nemajú ľahké. Ak je niekde zádrheľ, treba to napraviť. Aj keď sa to nezdá, jednoduchšie je to s tou ústavou, aj keď treba 90 hlasov v parlamente. Ctihodnosti v metropole Košíc máme a ešte budeme mať. Aj keď treba doslova a do písmena rešpektovať ich nález, to neznamená, že sa nemožno zamýšľať a porovnávať, ako to je inde. Najmä v krajinách, kde sú ďalej ako my.

Alebo je to len ilúzia ?

Robo Robovi ako človek človeku alebo „Umelci“ do kúta

18.05.2024

Keďže zo záhadného dôvodu sa stále neviem zaregistrovať pre komentovanie príspevkov na blogu Pravda, využívam túto možnosť ako bloger na aktuálnu a dôležitú výpoveď. Na inom mieste som chcel reagovať na tlačovú konferenciu ministra R. Kaliňáka z nemocnice v Banskej Bystrici, pripojiť sa k pozdravom p. premiérovi a niečo sa opýtať. Žiaľ, komentovanie je zakázané. [...]

Chcem Nobelovu cenu alebo Geniálne riešenie – kúzlo jednoduchosti

18.05.2024

Už len dúfať, že sa nenájde niekto, kto nepochopí účelovú preexponovanosť titulku v snahe, aby niečo, ako sa hovorí, naozaj zarezonovalo. Kým sa dostanem k podstate veci, dovoľte, vážení čitatelia, jedno zásadné vyhlásenie, na ktoré mám právo ako svojprávny občan, ako občan, ktorý spolurozhoduje o osudoch nášho štátu v demokratických voľbách. Ak sa po [...]

Pravdu má Šutaj, aj Eštok ? alebo Prečo na sto dní – na furt ! /2/

17.05.2024

Ospravedlňujem sa administrátorovi, ak nedajbože porušujem nejaké pravidlá o počte príspevkov v ten istý deň, rovnako aj čitateľom, ak z toho vzniká dojem, že tvrdohlavo a opakovane vnucujem svoje názory. Istá kolegyňa ma už pred časom obvinila, že asi mi chýba novinárčina a možno sa nudím… Nie je to tak a nie je to podstatné. Pokladám za nevyhnutné sa dnes [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 98
Celková čítanosť: 186781x
Priemerná čítanosť článkov: 1906x

Autor blogu

Kategórie