Založ si blog

Škaredé jahody na torte alebo Treba to zastaviť

Nebudem veľmi mudrovať. Jednak v tejto nebývalej horúčave sa človeku akosi nechce rozmýšľať a okrem toho možno na to ani nemám. Ak školení sudcovia majú problém pochopiť, prečo rozvod a svet nevie, prečo dva národy neďaleko od nás sa nevedia zmieriť, čo povedať o našej rozpoltenej spoločnosti, v ktorej žijeme, ak nemám sociologické vzdelanie ? A ani to by nestačilo.

Nech sa tým zaoberajú múdrejší a podkutejší. Jedno je isté, ak nezastavíme tie stále väčšie lavíny nenávisti, zle skončíme. Kto ponesie zodpovednosť ? Vláda, ktorá by mala uplatniť zákonné postupy v záujme poriadku a podľa mnohých to nerobí alebo opozícia, ktorá je schopná to hnať do krajnosti ?

Takže, bez mudrovania a filozofovania. Dnes sa na internete objavilo vyjadrenie istého herca. A najmenej tristo príspevkov komentujúcich jeho „opovážlivosť“ vysloviť názor. Medzi týmito stovkami ohlasov som nenašiel vlastne ani jeden, ktorý by herca pochválil. Naopak, neuveriteľné nadávky adresované na osobu umelca. Hádam najjemnejší a najpočetnejší výraz je slovko zmrd.

Slovenčina je naozaj bohatá na podobné výrazy. V akomsi slovníku som sa dočítal, že zmrd je typ bezcharakternej osobnosti. Inde sa tak označuje príliš sebavedomý človek posadnutý po kariérnom úspechu, ktorý rád tliacha, dáva zákerné údery zozadu, a pod.

Hoci toho nemenovaného herca nepoznám, pripúšťam, že niečo z uvedenej charakteristiky môže platiť. Ale zmrd ? To je jednoznačne urážka bez bližšieho zdôvodnenia a niet pochýb, že ak každá akcia vyvoláva reakciu, aj v tomto prípade postihnutý „zmrd“ to pravdepodobne nezabudne a tým „druhým“, ktorí si to myslia, to spočíta. A koleso sa bude ďalej krútiť.

V čom je problém ? Ak niekto trpezlivo dočítal tých spomenutých tristo ešte oveľa horších urážok, mohlo mu prísť na um, že v stredoveku by takého „zmrda“ upálili, v najhorších totalitných rokoch, keď prokurátoroval Urválek, by skončil na šibenici. A čo je horšie, tak ako vtedy, keď celá súdna sieň skandovala, že smrť zradcom, aj dnes pri prešpekulovanejšej propagande nie je potrebná podrobná charakteristika, stačí „zmrd“ a hotovo.

Ak má takto označený človek deti, čo si majú pomyslieť o svojom otcovi ? A čo si majú myslieť deti poslanca Blahu, ktorého vraj dnes takmer fyzicky napadli /podľa neho progresívci/ pri kočíkovaní najmladšieho potomka ? Dvom starším deťom nemožno závidieť ich zážitok. Toto chceme ?

A takto by sa dalo pokračovať. Súhlasím so zamyslením istého múdrejšieho pána, že dnešnú situáciu na Slovensku možno porovnávať s tým, ako to bolo v časoch nástupu Hitlera v moci. Ani nebolo treba až tak veľa námahy, aby sa inak vyspelý nemecký národ sfanatizoval až do krajnosti. A to ešte neboli sociálne siete.

Treba to zastaviť. Naozaj a možno za každú cenu. Údajné bomby v školách sú len škaredou a zosmradnutou jahodou na torte. Nemyslím si, že to nemá širšie súvislosti s tým, o čom sa hovorí v predchádzajúcich riadkoch. Jeden atentát sme ako tak prežili. Niečo podobné by mohlo byť zápalnou šnúrou s nedoziernymi následkami.

Páchateľa treba tvrdo potrestať. A detičkám, najmä prváčikom, sa treba ospravedlniť.

Kde sa podel „ten“ Edo Chmelár alebo Nebodaj od mantinelu k mantinelu ?

18.09.2024

Z dávnejších čias, keď som paberkoval, teda zbieral skúsenosti ako mladý začínajúci novinár, mi utkvelo v pamäti poučenie, že neradno sa doťahovať s pomocou „svojich“novín s inými novinármi v iných novinách alebo redakciách. Hoci sa to občas stalo, platila akási gentlemanská dohoda. Či aj v dnešných časoch, nie som si istý a tak mi zaťažko padlo [...]

Kto koho odvolal alebo Prečo médiá ohlupujú

17.09.2024

A máme za sebou odvolávanie podpredsedu parlamentu. Zatiaľ to nevyzerá tak, že by sa zatriasla zem, stačí veľká voda, ale to azda spolu nesúvisí. Skôr ide o to, čo sa o tom dozvedá verejnosť, ako o tom informujú médiá. Pri tej potope ťažko krivo obviňovať vládu, veď rovnaké, ba aj väčšie problémy majú susedné štáty. Moji mladší kolegovia v žurnalistickej [...]

Aby hlúposť opäť nenadnášala alebo Už nie holubička, ale holubník

14.09.2024

Chcem sa zmieniť o Sobotných dialógoch vysielaných verejnoprávnym rozhlasom. Redaktor Baránek si pozval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a oproti nemu sedel podpredseda parlamentu Michal Šimečka. V blogu nikdy nemám problém sa kriticky vyjadriť bez výnimky ku každému. Svojho času som napr. uverejnil nie celkom lichotivý príspevok s titulkom Keď Šutaj nevie, čo chce [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 139
Celková čítanosť: 269940x
Priemerná čítanosť článkov: 1942x

Autor blogu

Kategórie