Založ si blog

Najväčší sviatok, najväčšie rozpaky alebo Olympiáda v tieni…

Namiesto troch bodiek v titulku sa priam vnucuje niečo, čo by administrátora blogu možno viedlo k úvahám o vymazaní príspevku. Veď patrí sa preferovať krv, neúctu, nevkus, hnus, skazenosť, zvrhlosť ? Takto to označujú mnohí ľudia a aj takí, ktorí Paríž stále pokladajú za jednu z výkladných skríň sveta.

Aj moja dcéra mi viackrát telefonovala, vraj píšeš o hocičom, prečo obchádzaš, že „olympijská“ Posledná večera v dekadentnom a zvrátenom vydaní pred zrakmi obyvateľov planéty si zaslúži jednoznačný odsudzujúci komentár. Aj od pápeža. Akosi chýba. Priznám sa, nemám dosť síl a mudrovať nemá význam. Vrcholné rozpaky zrejme lomcujú každým.

Namiesto troch bodiek v titulku sa azda najviac zo všetkého natíska slovo krv. Tie zabité deti v atmosfére toho, čo sa deje v pásme Gazy, si tiež chceli zašportovať. Nemysleli na obrovské peniaze, ktoré za „športovanie“ spadnú do lona Nadalovi či Djokovičovi a podobným, ale krátko pred dopadom rakety si ozlomkrky chceli zachrániť život. Nestihli a už sú pochované. Tú krv na športovisku vzdialenom od Paríža iba niečo vyše hodinky – dve letu lietadlom, už nik nezmyje, rovnako ako nevinnú krv na iných miestach sveta.

Pôvodná myšlienka olympijských hier, t. j. mier aspoň v čase súťaží, dostáva na frak. Vedia o tom aj športovci ? Nemali by sa jednotne postaviť ako jeden muž a jedna žena a povedať zásadné slovo ? My tu nebudeme poskakovať, utekať, odušu bojovať za nejaké kovy, kým hlavy pomazané nedostanú rozum. Je to ilúzia ? Asi áno, rovnako ako odstránenie pochybnosti, že svet sa kamsi rúti a zdravý rozum je v kúte.

Takže tak. Čo múdre povedať na koniec ? Neviem. Chýbajú myslitelia, ako bol napr. Werich. Ako by ten komentoval to všetko okolo nás ?

Za klobúk by sme si to nedali. Asi by najskôr trefne vyzdvihol : lidskou hloupost:

Aby hlúposť opäť nenadnášala alebo Už nie holubička, ale holubník

14.09.2024

Chcem sa zmieniť o Sobotných dialógoch vysielaných verejnoprávnym rozhlasom. Redaktor Baránek si pozval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a oproti nemu sedel podpredseda parlamentu Michal Šimečka. V blogu nikdy nemám problém sa kriticky vyjadriť bez výnimky ku každému. Svojho času som napr. uverejnil nie celkom lichotivý príspevok s titulkom Keď Šutaj nevie, čo chce [...]

Veronika, preboha, hamujte alebo Keby hlúposť nadnášala

09.09.2024

Hneď na úvod sa patrí naliať čistého vína. Ten titulok sa v prvej časti naozaj týka šéfky aktivitami mohutnej strany Za ľudí a poslankyne NR SR Veroniky Remišovej. Druhá časť rozhodne nie je adresná a len Pánboh vie, prečo pri písaní týchto riadkov prišiel na um geniálny Dietl, keď vložil Kopeckému do úst známu a dosahom všeobjímajúcu myšlienku. O hlúposti a [...]

Mali sme Gudiaka aj Šurana alebo Ešteže máme /dobrého/ prezidenta

08.09.2024

Po ére Jančkárovej a Makaru v nasledovanejšej politickej debatnej relácii O minút 12 sa s napätím čakalo, ako modifikovaná SRTV sa vysporiada s obsadením kresla moderátora. Hneď po prázdninách sa na obrazovke objavil redaktor Gudiak, lenže ohlasy divákov upozorňovali na markizácku minulosť a aj na jeho výkon sa zniesla spŕška kritiky. Túto poslednú nedeľu už Gudiaka [...]

Portugalsko, lesný požiar, hasičské lietadlo, požiar

V Portugalsku zúria rozsiahle požiare, vyžiadali si už najmenej dve obete

16.09.2024 22:00

Úrady informovali, že v dištrikte Aveiro nasadili 12 hasiacich lietadiel a v celej krajine bojujú najmenej s 20 požiarmi.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 137
Celková čítanosť: 265628x
Priemerná čítanosť článkov: 1939x

Autor blogu

Kategórie