V Nových Zámkoch je to iné ? alebo O peniaze ide „až“ na prvom mieste…

Najlepšia je osobná skúsenosť alebo poznatok týkajúci sa blízkych príbuzných. Ak čítame hororové správy o odchode tisícov lekárov a zatváraní nemocníc už od začiatku budúceho roka, zimomriavky majú rodeo. A tá skúsenosť ? Dvakrát po sebe hospitalizovali moju matku v Nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch a aj keď pacientka je vo vysokom veku, lekári a zdravotníci robia všetko v zmysle Hippokratovej prísahy. Ani slovko nespokojnosti.

Určite sa všade nájdu  „klienti“ zdravotníctva, ktorí hľadajú a nachádzajú chyby a nedostatky. Nič sa však nedá oklamať. Ak ste odkázaní na pomoc, lebo strácate zdravie a hrozí vám aj niečo horšie, ste radi, že máte nablízku odbornú starostlivosť, ktorá sa nedá ničím nahradiť.

Lenže, ultimatívne kladené požiadavky lekárskych odborov a akéhosi pána menom Visolajský mnohým pripadajú ako , mierne povedané, prehnané a nenáležité. Škoda, že tie debaty sa zvrhávajú len na platy. Nečudujme sa verejnosti, lebo tomu každý rozumie. Bežný občan, ktorý tiež absolvoval vzdelanie, vstáva každé ráno o pol piatej a živí sa tvrdou prácou, vie porovnať svojich povedzme tisíc eur v hrubom, niekedy  s päťnásobne vyššími  príjmami lekárov. Tiež tvrdo makajúcich v štátnej nemocnici a potom ešte aj v súkromnej ambulancii.  A nečudujme sa nevraživosti. Lebo povedzme si úprimne – medzi fachmanmi sú aj takí, ktorí sa bezstarostne premávajú s rukami vo vreckách bielych či zelených plášťov. Ospravedlňujem sa každému, koho sa toho dotklo.

Chtiac nechtiac sa mi tlačí na jazyk pesnička v češtine z jedného filmu. Áno, z Pyšnej princezny. „Každá práce je nám platná, pracuješ li poctivě… „ Platí to iba v zdravotníctve ? A čo taký pekár, ktorý vždy v noci o tretej sa nemôže vzdialiť od horúcej pece /prepáčte mi neznalosť pojmov/.  Aby aj lekár a ostatní občania mali svoj každodenný chlebík. A 800 eur hrubého ! V časoch hlbokého socializmu štrajkovali hutníci, keď im tuším Zápotockého vláda zrušila prídel piva, lebo bez toho sa pri vysokej peci nedalo vydržať. Ono aj revolúcia sa dá uskutočniť – a nie nežná – keď niet piva, pre pochopenie netreba chodiť ďaleko, pravda ? A čo keby tí pekári si odrazu povedali, tak stop, chlieb nebude za dve eurá, ale za desať ? A pre lekárov s ich platmi za ešte viac ? Absurdné ? Ak vyriešime lekárov, po nás potopa ?

A čo keď rušňovodič na trati kdesi medzi Jatovom a Šaľou zastaví vlak a vyhlási, že tých čosi vyše tisíc eur si kamsi strčte. Keď mu navyše práve pred chvíľou zabránila v ďalšej  jazde akási dievčina, ktorá si sadla medzi koľaje z nešťastnej lásky. A spôsobila mu možno doživotnú traumu. A vezie 600 cestujúcich, za životy ktorých nesie plnú a aj trestnoprávnu zodpovednosť ? Tých pasažierov je viac ako pacientov v stredne veľkej nemocnici.

Pán odborár Visolajský a ďalší okolo vás. Nie všetci lekári sú nadšení reklamou, ktorú im robíte. Napríklad, v spomínanej novozámockej nemocnici  som nenašiel ani jedného, kto sa nevie dočkať tých vašich sto – dvesto eur k viac ako slušným platom. Možno sú aj  iní. Z mojej strany to vyzerá ako negatívny postoj k medicínskemu stavu ?  Hodnotenie je nemilé, ale nepodujať sa na to, je pokrytecké zatváranie očí. Mohol by som uviesť, ako to robia literáti, že tieto riadky sú fikciou, prípadné podobnosti so skutočnosťou sú len náhodné a autor za ne nenesie zodpovednosť. Lenže, bolo by to klamstvo. Nič nie je náhodné, ono sa to všetko stalo a deje  a bodaj by išlo iba  o fikciu. A ak to niekto vidí ako vydieranie zo strany samopašných odborárov, neberme mu to.

Lekárska profesia  je ohodnotená na vysokej úrovni, v rámci možností štátu, čo je už na hrane. Keby v rámci nevyhnutnej konsolidácie sa povedalo, že znížime vám prudko príjmy, lebo treba byť solidárnymi,  chápal by som Visolajského a ďalších. Ak má byť dôvodom, že od začiatku roku 2025 ostanú nemocnice prázdne po výpovediach tisícov lekárov, lebo je strašné, ak sa ich konsolidácia dotkne o. i. stovkou alebo dvoma, padám zo stoličky a chce sa mi povedať, „ať táhnou“, ako to občas povedia naši brata.

Pán Visolajský a ďalší okolo vás. Stiahnite svoje ultimáta. Čo možno ihneď.  Urážate nás, občanov a pacientov. Nesvedčia vám a tým, ktorých vraj reprezentujete. Je to nedôstojné a môže sa vám to vypomstiť.

Čo múdre povedať  záver ? Iba to, že niečo sa mi na tom naozaj  veľmi nepáči až tak, že to trochu čímsi smrdí. Možno aj politikou.  Národ si to nezaslúži. Veď tie eurá nepadajú z neba… Ak sú „až“ na prvom mieste.

Administrátor blogu Pravda – a kde sú moje eurá ?

24.10.2024

Hneď v úvode tohto nanajvýš seriózneho príspevku, ktorý na vyváženie a oživenie v sále vhodne zapadne do príliš vážnych a ponurých tém, sa alibisticky vyhováram. To nie ja, to manželka. Chce vedieť, kde a v ktorej ponožke potuteľne skrývam tie veľké počty eur vyplácaných za aktivity v tomto blogu. Pod predchádzajúcim označením exnovinár to bolo tisíce [...]

Keď príde čas zúčtovania alebo Zaplatíme to my všetci

21.10.2024

Prezidentský kandidát Donald Trump v Pensylvánii štyridsať minút tancoval, potom varil, prezidentská kandidátka Kamala Harrisová sa čudovala a potom slávila svoje šesťdesiatiny. Aj takto to vyzerá v predvolebnej show kampani v USA. Keď sa niekto opýta, či je na to dosť finančných prostriedkov, nuž ako pliev. Trump je oveľa bohatší, ale ani [...]

Radšej pučče ako zbrane alebo Kde máme /niekedy/ rozum ?

17.10.2024

To pozoruhodné slovo v titulku je napísané vo fonetickej podobe, správne má byť pucce, čo sú pagáče z riedkeho kysnutého cesta, do ktorého sa zamiešajú rôzne druhy restovanej zeleniny. Viem to vďaka mojej dobrej známej Deniske, inak šéfredaktorke výborného časopisu Jednota a jej úvodníka s titulkom Namiesto predjedla. Pozorný čitateľ zrejme už uhádol, že sa hovorí o [...]

gaza

Hizballáh vyzval vyše 20 izraelských osád na evakuáciu. WAFA: Pri útoku v Gaze bolo zabitých najmenej 30 ľudí

26.10.2024 21:49

Izrael naopak uvoľnil niektoré bezpečnostné obmedzenia pre obyvateľov oblastí na severe Izraela.

Gruzínsko, voľby, Európa, EÚ, Ukrajina

V Gruzínsku je sčítaná veľká časť okrskov: Vyhrala vládnuca strana, opozícia neuznáva výsledky

26.10.2024 18:36, aktualizované: 23:10

Predstaviteľ opozičnej strany Koalície za zmenu označil výsledky za ústavný puč.

únos

Tragédia v Mexiku: Pri nehode autobusu zomrelo najmenej 24 ľudí

26.10.2024 18:21

Pri nehode autobusu v centrálnom Mexiku zahynulo najmenej 24 ľudí a ďalších päť ľudí bolo zranených.

Policajný potápač

Dráma na Dunaji: Polícia vytiahla muža, ktorý skočil do rieky. Napriek snahe sa ho nepodarilo oživiť

26.10.2024 17:45, aktualizované: 18:29

Polícia prehľadávala nábrežie a hladinu rieky, záchranným zložkám sa osobu podarilo vytiahnuť z vody a začali ju oživovať.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 154
Celková čítanosť: 303266x
Priemerná čítanosť článkov: 1969x

Autor blogu

Kategórie