Založ si blog

Ako zefektívniť Svätoplukove prúty alebo Nájdu sa aspoň traja múdri „synovia“ ?

Dosť pochybujem, že súčasná mladá generácia so slúchadlami na ušiach, mobilmi a perspektívou umelej inteligencie vôbec vie alebo aspoň čosi tuší o Svätoplukovi a jeho povestných prútoch. Podľa povesti staručký kráľ z čias Veľkej Moravy mal troch synov a názorne ich poučil, kedy budú neporaziteľní. Zväzok prútov nepolámali, po jednom to išlo hravo.

Tí synovia sa volali Mojmír, Svätopluk a Predslav. Ak by sme chceli analógiu preniesť z 10. storočia na dnešok, máme tiež troch „synov“. Teda Petra, Roberta a Andreja. Spoločného otca nemali, ale aj ich moc pochádza od kráľa – t. j. ľudu, ktorý ich poveril vládnuť na základe výsledkov demokratických volieb.

Možno by sme vedeli k posledne menovaným priradiť aj Matúša, Erika, aspoň dvoch Tomášov, Michala a Branislava, keď sa dovolá k Richardovi. Kvantitatívne by sme mali byť ako národ silnejší. Naopak, ten demokratický ľud to ešte poriadne neprecítil, ale Svätoplukovi je určite na zaplakanie.

Veď sa zamyslime. Včera bol pondelok, už bude len jeden a prehupneme sa do októbra. Nevieme ani to, čo nás čaká dnes v utorok, keď k jednému protagonistovi Robertovi prišli na pozvanie Michal s pobočníkmi a aj Milan, ktorý možno dobehol z Východu z omší v podaní sedemnástich biskupov, dvoch vikárov a najvyššieho Františka.

Čo z toho vzíde, nevedno, to ukáže najbližší čas.

Ak by sme hodnotili iba včerajší pondelok, dosiaľ vyššie všetci menovaní, od následníkov múdreho Svätopluka až po dnešok, mali by spolu pouvažovať o inom účele spomínaných prútov. Nie skúšať ich lámaním po jednom, ale či by neboli užitočnejšie po holom zadku a chrbátoch. Pravdaže, česť výnimkám, to platí vždy.

Ak si niekto teraz myslí, že preháňam a čo si to dovoľujem voči cteným zadkom, chrbátom a ich majiteľom, tu, hľa, je naporúdzi pár citátov. “ Podlo a zbabelo klamal v priamom prenose“. Či to ohúrenej verejnosti z obrazovky oznámil Erik alebo Andrej, je vlastne jedno, lebo neostalo to bez „patričnej“ reakcie. „Andrej spolu so svojou partiou vám chcú zobrať dôchodky“. A do kelu, toto ma zaujíma, že by naozaj ? Ak dokonca sa vydlážďuje cesta k moci progresívcom, čo je ďalšie „priateľské“ konštatovanie.

Keby to bol v manželstve, už lietajú najmenej stoličky a taniere. V lepšom prípade.

„Fico má urobiť poriadok“, akoby zúfalo volá Erik. Ten Erik, ktorý Fica opustil a prešiel do iného tábora. Teraz má robiť poriadky… Nie je na to trochu prineskoro?

A už len citát spoza oceánu. Od prezidenta, ktorý síce v Amerike už bol, ale až teraz ako hlava štátu. A čo nám odkázal ? Teda ani nie priamo nám, ale Andrejovi, ktorý sa zjavne núka na jeho uvoľnené predsednícke miesto. A nie sám. Ešte stále má za sebou aj Roberta ?

Vráťme sa k hlave štátu a k tomu, ako to on vidí spoza veľkej mláky. Nuž, pozoruhodne. Vraj ten neposlušný Andrej „nemá na udávanie tónu slovenskej politiky mandát“. Ejha, má to znamenať, že Andrej patrí kdesi do kúta ? Ak „strana, ktorú vedie, patrí k tým s najnižšími preferenciami a dôveryhodnosť samotného Andreja je jedna z najnižších“.

Tak a čože z toho všetkého vyplýva ? Posilnenie súdržnosti a jednoty vládnej moci ani náhodou. Možný rozpad vlády, ak to občas nepredvídateľnému Andrejovi „rupne“ a tentoraz nepôjde iba o zvalenie semaforu ? Alebo v takom prípade Robert má záchranný pás ? Aby sme sa nečudovali.

Teraz by sa patrilo povedať čosi múdre a úderné. Neviem. Stále mi chodia po rozume tie prúty…

Po konsolidačnej smršti aj mediálna alebo Načo nám treba novinárov

23.09.2024

Často sa aj na tomto blogu píše prešpekulovane, debaty v televízii sú neraz akademické a iba obmedzene zrozumiteľné značnej časti verejnosti. Preto nasledovné riadky budem koncipovať zjednodušene, na pohľad až detinsky. Lenže, položím hneď na úvod otázku – keby sa robil seriózny prieskum, koľko opýtaných by vedelo o novinárskej obci na Slovensku možno to [...]

Kde zmizlo 25 miliárd alebo To sme naozaj úplne všetci ohlúpli ?

22.09.2024

Nevylučujem, že kvôli trochu agresívnejšiemu, ale naliehavému titulku ma administrátor blogu vymaže. Na ospravedlnenie, mám na mysli aj seba, rodinu, priateľov, známych i neznámych, ktorých by som nikdy nechcel uraziť. Aktualitou, ktorej sa chcem na tomto priestore venovať, je ostatná debata predsedu Slovenskej národnej strany /SNS/ Andreja Danka a podpredsedu Progresívneho [...]

Ľahko oklamať, ťažko presvedčiť alebo Aby sme sa nesprávali davovo

20.09.2024

V tomto skromnom príspevku sa chcem odraziť od myšlienky Marka Twaina, že „je veľmi ľahké oklamať ľudí, ale veľmi ťažké ich presvedčiť, že boli oklamaní“. U nás na Slovensku pravdepodobne ide práve o toto. Poctivé zamýšľanie nad uvedeným aspektom zrejme by mohlo byť predmetom /slušných/ polemík. Je totiž jasné, že národ už veľakrát bol oklamaný. A nebolo [...]

Kamala Harrisová

Harrisová má podľa najnovších prieskumov náskok pred Trumpom

24.09.2024 22:47

Rozhodujúce budú zrejme výsledky v siedmich štátoch, ktoré nie sú voličsky vyhranené. Trump vedie v troch.

Michelko

Michelko pripustil, že činnosť Dolinkovej na rezorte zdravotníctva musí zhodnotiť Hlas a premiér

24.09.2024 20:20

Poslanec z SNS vyjadril nespokojnosť so súčasným stavom ministerstva zdravotníctva pod vedením ministerky Dolinkovej.

Libanon, Izrael, raketový útok

Libanon nesmie byť ďalšia Gaza, varujú politici

24.09.2024 19:30

Izrael zatiaľ nerozhodol o pozemnej ofenzíve proti Libanonu, útočí len zo vzduchu. Znamená to šancu na mier?

šimkovičová

Ministerka kultúry Šimkovičová možno porušila zákon, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu

24.09.2024 19:28

Šimkovičová vystupovala ako štatutárka Slovenského národného divadla. Nadácia má v úmysle obrátiť sa na prokuratúru.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 144
Celková čítanosť: 280407x
Priemerná čítanosť článkov: 1947x

Autor blogu

Kategórie