Založ si blog

Po konsolidačnej smršti aj mediálna alebo Načo nám treba novinárov

Často sa aj na tomto blogu píše prešpekulovane, debaty v televízii sú neraz akademické a iba obmedzene zrozumiteľné značnej časti verejnosti. Preto nasledovné riadky budem koncipovať zjednodušene, na pohľad až detinsky. Lenže, položím hneď na úvod otázku – keby sa robil seriózny prieskum, koľko opýtaných by vedelo o novinárskej obci na Slovensku možno to najpodstatnejšie ? Totiž, či majú organizáciu na stavovský spôsob.

Veru vždy mali. Do zmien v novembri 1989 to bol Zväz slovenských novinárov. Následne vznikol Slovenský syndikát novinárov spriaznený s aktuálnou mocou. Ten sa nerozpakoval štylizovať do následníctva a odsunúť na úplne vedľajšiu koľaj prípadných konkurentov, najmä Slovenskú asociáciu novinárov /SAN/. Keby len odsunúť – všetok majetok si uchmatol syndikát. Nie ako Mečiar, keď pri delení štátu dbal o slovenský aspoň tretinový podiel.

A čo ďalej ? Neradno ísť do podrobností, verejnosť to až tak veľmi nemusí zaujímať. Možno len tých, ktorí chodili na pivko na prízemí budovy na Župnom námestí. Na priečelí sa skvel nápis Dom novinárov. Či ten nápis sa zachoval, nie je podstatné. Ak dom vlastnili novinári, už len nostalgicky sa naň pozerajú a vedia, že nový majiteľ odkiaľsi z Kanady možno ani nevie, čo má a z čoho to pochádza. Svojou šikovnosťou alebo prefíkanosťou a vďaka babráctvu tých druhých si pripísal viacmiliónovú lukratívnu budovu, ktorú v „revolučných“ rokoch štát daroval žurnalistom.

A už roky veľká časť z nich, vyše 800 členov SAN sa nemá kde schádzať. To, že ide aj o postarších ctených novinárov je dôležité pripomenúť, lebo natriasať sa ako niekto sa nevedia alebo nevládzu a preto sa im štát neovďačil nejakým tým centom z dotácií. A čo často povýšeneckí syndikátnici ? Fungujú vôbec ? To asi vedia len sami.

V decembri SAN chystá významnú schôdzu. Popri zriadení Etickej komisie pôjde aj o to, ako lepšie využiť naakumulovanú energiu tých stoviek úctyhodných členov, ktorí roky trpia tým, že k printovým médiám nemajú prístup a rozhlas alebo televízia ? To je ešte smutnejšie. Keď nás čaká konsolidačná smršť, nemala by nasledovať aj mediálna ? Ešteže začína dobre fungovať webová stránka.

A už len na záver tohto zamyslenia. Naozaj nám vládne Fico ? Nie náhodou médiá a tí, ktorí ich vlastnia ? Sú u nás aj ľudia, ktorí možno oprávnene nevedia prísť na chuť žurnalistom. Ibaže, povedzme si otvorene – keby „zmizli“ zo sveta všetky médiá, nedozvedeli by sme sa ani o povodni na Dunaji, ak nebývame v hlavnom meste.

Pravdaže, tých ktorí by aj v takom prípade a ešte usilovnejšie pôsobili na myslenie, by sa našlo ešte oveľa viac. Nie je náhoda, že na masovom rodinnom pochode v Košiciach slúžili sväté omše až sedemnásti biskupi a dva vikári. Aj pápežov list prečítali. Vedia, že ovečky chcú niečo počuť. Nič v zlom, bohu vďaka aj za to.

Takže, aj novinárov nám treba. Niečo by bolo treba vedieť aj o príprave týchto „kádrov“. Tak ako sa z človeka, ktorý sa záhadne dostal na medicínu a nemá zabudovaný empatický vzťah k inému človeku sa nikdy nestane dobrý lekár, ani dobrý novinár nespadol z neba. Navyše, keď ho držia pod krkom bohzná akí vlastníci a odkiaľ sú.

Napriek tomu je na čom stavať. Dôveru si treba získavať. Aj to je jeden z veľkých cieľov Slovenskej asociácie novinárov /SAN/.

Už je načase, aby na spomínané podujatie si našla cestu aj kamera STVR.

Ako zefektívniť Svätoplukove prúty alebo Nájdu sa aspoň traja múdri „synovia“ ?

24.09.2024

Dosť pochybujem, že súčasná mladá generácia so slúchadlami na ušiach, mobilmi a perspektívou umelej inteligencie vôbec vie alebo aspoň čosi tuší o Svätoplukovi a jeho povestných prútoch. Podľa povesti staručký kráľ z čias Veľkej Moravy mal troch synov a názorne ich poučil, kedy budú neporaziteľní. Zväzok prútov nepolámali, po jednom to išlo hravo. Tí synovia sa [...]

Kde zmizlo 25 miliárd alebo To sme naozaj úplne všetci ohlúpli ?

22.09.2024

Nevylučujem, že kvôli trochu agresívnejšiemu, ale naliehavému titulku ma administrátor blogu vymaže. Na ospravedlnenie, mám na mysli aj seba, rodinu, priateľov, známych i neznámych, ktorých by som nikdy nechcel uraziť. Aktualitou, ktorej sa chcem na tomto priestore venovať, je ostatná debata predsedu Slovenskej národnej strany /SNS/ Andreja Danka a podpredsedu Progresívneho [...]

Ľahko oklamať, ťažko presvedčiť alebo Aby sme sa nesprávali davovo

20.09.2024

V tomto skromnom príspevku sa chcem odraziť od myšlienky Marka Twaina, že „je veľmi ľahké oklamať ľudí, ale veľmi ťažké ich presvedčiť, že boli oklamaní“. U nás na Slovensku pravdepodobne ide práve o toto. Poctivé zamýšľanie nad uvedeným aspektom zrejme by mohlo byť predmetom /slušných/ polemík. Je totiž jasné, že národ už veľakrát bol oklamaný. A nebolo [...]

Michelko

Michelko pripustil, že činnosť Dolinkovej na rezorte zdravotníctva musí zhodnotiť Hlas a premiér

24.09.2024 20:20

Poslanec z SNS vyjadril nespokojnosť so súčasným stavom ministerstva zdravotníctva pod vedením ministerky Dolinkovej.

Libanon, Izrael, raketový útok

Libanon nesmie byť ďalšia Gaza, varujú politici

24.09.2024 19:30

Izrael zatiaľ nerozhodol o pozemnej ofenzíve proti Libanonu, útočí len zo vzduchu. Znamená to šancu na mier?

šimkovičová

Ministerka kultúry Šimkovičová možno porušila zákon, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu

24.09.2024 19:28

Šimkovičová vystupovala ako štatutárka Slovenského národného divadla. Nadácia má v úmysle obrátiť sa na prokuratúru.

andrej danko

Danko: Ak to pomôže situácii v koalícii, nemusím byť ani podpredseda parlamentu

24.09.2024 19:05

Šéf národniarov deklaruje, že SNS je jednotná a nerozbije vládu. Odmieta obvinenia Hlasu, že jeho strana destabilizuje koalíciu.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 144
Celková čítanosť: 280352x
Priemerná čítanosť článkov: 1947x

Autor blogu

Kategórie