Keď príde čas zúčtovania alebo Zaplatíme to my všetci

Prezidentský kandidát Donald Trump v Pensylvánii  štyridsať minút tancoval, potom varil, prezidentská kandidátka Kamala Harrisová sa čudovala a potom slávila svoje šesťdesiatiny. Aj takto to vyzerá v predvolebnej show kampani v USA.

Keď sa niekto opýta, či je na to dosť finančných prostriedkov,  nuž ako pliev. Trump je oveľa bohatší, ale ani Harrisovej nič nechýba, lebo priaznivci sa jej skladajú. Presnejšie, investujú.Či sa nám to páči alebo nie, vždy to napokon začína a končí pri peniazoch. O dva týždne budeme múdrejší. Do Bieleho domu napochoduje, s možnosťou nadýchnutia sa do januára 2025, len jeden. A bude sa účtovať. Bilancovať prípadné straty, ale aj  zisky.

Ak to bude Trump, do účtovníctva sa zahrnie aj vojna na Ukrajine. Ak neprestane platiť, že túto vojnu takmer „bleskovo“ skončí. Štedro rozdávané miliardy by zamrzli a ostali doma. Ak však ešte stále ukrajinský vodca  Zelenský si myslí, že Amerika rada len tak halabala rozdávala, najmä pre pekné oči,  a láskavý strýčko SAM sa bude permanentne hrať na bohatého Ježiška, hlboko sa mýli. Aj s ním aj  ostatní, ktorí na Ukrajinu sypú miliardy. Alebo aj všetky zbrane zo skladov ako milé darčeky, však pán exminister Naď ?

Takže, zúčtovanie. Vráťme sa k zásadnej otázke z úvodu, kto to všetko zaplatí. Vo vzťahu k americkým voľbách, to je ich vec. Ak na to majú, nech tancujú. Vo vzťahu k ostatnému svetu, ide o dve roviny. Keby malo dôjsť k najhoršiemu, totiž, že by to všetko už „letelo“ a nemal by kto to zastaviť, ostaňme pri tom nepríjemnom pomyslení. Je to desivé rozmýšľať o najhoršom, čo si ani nevieme predstaviť, aspoň takto – ak mnohí z nás sa nevedia rozhodnúť, či na predlžený víkend si zájdu do Álp alebo Vysokých Tatier, v lete do Chorvátska alebo Grécka či Talianska, či si kúpime auto s elektrinou alebo hybridom, či strechu nad hlavou zvládneme s hypotékou a zdravie nás nepoloží na lopatky, resp. zvládneme výchovu detí, toto všetko a ešte všeličo iné by zrazu nebolo.

Veď Hirošima s Nagasaki boli iba slabučkými predkrmami. Odpoveď v rámci tej prvej roviny je jednoznačná – zaplatíme to všetci. Možno jednorazovo a definitívne.

Nádej zomiera posledná. Skúsme sa pohybovať v druhej naznačenej rovine v situácii, ktorá by nebola ani jednorazovou a ani definitívnou platbou. Človeku sa nechce veriť, že pri uvedomení si nepredstaviteľného nebezpečenstva sa hoci len priemerný Američan nezamýšľa nad tým, ale veď  treba mi to, aby som zhorel, keď ten život je len jeden ? Obyčajný, ale dosť bohatý a často samopašný holandský alebo nemecký dôchodca by chcel zameniť bezstarostné chvíle všade tam, kde položí prst na mapu, keby na mape by už nemalo byť nič ?  Kto teda pomôže uhasiť ten horiaci knôt ?

Zvykneme si hovoriť o dvoch správach tak, že jedna je dobrá a druhá zlá.  Aj keď treba byť  ďaleko od toho, aby sme  Trumpa pokladali za ideálneho mierotvorcu, s tou Ukrajinou možno boduje a aj zaboduje. Inak, Nobelovu cenu mieru už dostali aj iní “lumeni“. Lenže, stále sa načim „furt“ pýtať, kto to napokon všetko zaplatí ? S podotázkou, či niekto vie povedať, kedy a komu  v predlhej  histórii Spojené štáty dali zbrane a vojenský materiál zadarmo ? A ďalej, vie sa, že Sovietsky zväz /nástupnícke Rusko/ a skamarátená Veľká Británia, ako aj ďalšie krajiny,  stihli zaplatiť do USA dlhy v rámci Zákona o pôžičke a prenájme z roku 1941 až v posledných rokoch?  Okrem iného aj zlatom ? Že išlo o obrovské miliardy ? Je pravda, že niečo odpustené bolo, ale ak sú informácie správne, Rusko ešte má doplatiť do roku 2030 asi sto miliónov dolárov. Čiže, nič nie je a nebude zadarmo.

A tu sme pri koreni veci. Na Ukrajinu a Zelenskému sa sypú miliardy dolárov. Zatiaľ. Čo z toho sú dary a čo pôžičky, nech vyčíslia múdrejší. Spomenuli aspoň raz tento aspekt naši opozičníci, ktorí tak úprimne podporujú Ukrajinu, že by nás hoci aj vyzliekli ? Aspoň slovkom sa zamysleli, aký to bude konečný účet a či náhodou nie sme aj ručitelia ? Mimochodom, ak niektorí strašia, že Rusi obsadia celú Ukrajinu a zastavia sa až kdesi pri Michalovciach, to má byť čo ? Celé ruské generácie túžia možno naveky  splácať ukrajinské dlhy ? Alebo Moskve ide len o to, že práve v Michalovciach sa teraz hrá dobrý hokej ?

Ale vážne. Keď to bude treba splatiť, kto to teda  bude ? Ešte raz, kto sa /možno/ zaručil za ukrajinské /najmä Zelenského/ dlhy ? Nie aj my ? A ani o tom nevieme ? V Čechách  už začínajú s triezvosťou,  ani generál Pavel už nenesie tak vysoko vojnovú pochodeň. Alebo sa niekto spolieha na to, že Ukrajina má závideniahodné prírodné bohatstvo a vlastne už tretinu černozeme nevlastní, ale aj ten zvyšok stojí za to ? Neplatia stále snahy rozparcelovať Rusko a keď to nejde, tak aspoň Ukrajinu ?

A stále tá neodbytná otázka – a kto to všetko napokon zaplatí ? Zelenský má síce obrovský majetok, ale to veru stačiť nebude..

Administrátor blogu Pravda – a kde sú moje eurá ?

24.10.2024

Hneď v úvode tohto nanajvýš seriózneho príspevku, ktorý na vyváženie a oživenie v sále vhodne zapadne do príliš vážnych a ponurých tém, sa alibisticky vyhováram. To nie ja, to manželka. Chce vedieť, kde a v ktorej ponožke potuteľne skrývam tie veľké počty eur vyplácaných za aktivity v tomto blogu. Pod predchádzajúcim označením exnovinár to bolo tisíce [...]

V Nových Zámkoch je to iné ? alebo O peniaze ide „až“ na prvom mieste…

23.10.2024

Najlepšia je osobná skúsenosť alebo poznatok týkajúci sa blízkych príbuzných. Ak čítame hororové správy o odchode tisícov lekárov a zatváraní nemocníc už od začiatku budúceho roka, zimomriavky majú rodeo. A tá skúsenosť ? Dvakrát po sebe hospitalizovali moju matku v Nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch a aj keď pacientka je vo [...]

Radšej pučče ako zbrane alebo Kde máme /niekedy/ rozum ?

17.10.2024

To pozoruhodné slovo v titulku je napísané vo fonetickej podobe, správne má byť pucce, čo sú pagáče z riedkeho kysnutého cesta, do ktorého sa zamiešajú rôzne druhy restovanej zeleniny. Viem to vďaka mojej dobrej známej Deniske, inak šéfredaktorke výborného časopisu Jednota a jej úvodníka s titulkom Namiesto predjedla. Pozorný čitateľ zrejme už uhádol, že sa hovorí o [...]

gaza

Hizballáh vyzval vyše 20 izraelských osád na evakuáciu. WAFA: Pri útoku v Gaze bolo zabitých najmenej 30 ľudí

26.10.2024 21:49

Izrael naopak uvoľnil niektoré bezpečnostné obmedzenia pre obyvateľov oblastí na severe Izraela.

Gruzínsko, voľby, Európa, EÚ, Ukrajina

V Gruzínsku po sčítaní 70 percent okrskov vedie vládnuca strana. Exit poll naznačil víťazstvo opozície

26.10.2024 18:36, aktualizované: 20:15

Exit poll naznačil víťazstvo prozápadných strán.

únos

Tragédia v Mexiku: Pri nehode autobusu zomrelo najmenej 24 ľudí

26.10.2024 18:21

Pri nehode autobusu v centrálnom Mexiku zahynulo najmenej 24 ľudí a ďalších päť ľudí bolo zranených.

Policajný potápač

Dráma na Dunaji: Polícia vytiahla muža, ktorý skočil do rieky. Napriek snahe sa ho nepodarilo oživiť

26.10.2024 17:45, aktualizované: 18:29

Polícia prehľadávala nábrežie a hladinu rieky, záchranným zložkám sa osobu podarilo vytiahnuť z vody a začali ju oživovať.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 154
Celková čítanosť: 303236x
Priemerná čítanosť článkov: 1969x

Autor blogu

Kategórie