Založ si blog

Ľahko oklamať, ťažko presvedčiť alebo Aby sme sa nesprávali davovo

V tomto skromnom príspevku sa chcem odraziť od myšlienky Marka Twaina, že „je veľmi ľahké oklamať ľudí, ale veľmi ťažké ich presvedčiť, že boli oklamaní“. U nás na Slovensku pravdepodobne ide práve o toto.

Poctivé zamýšľanie nad uvedeným aspektom zrejme by mohlo byť predmetom /slušných/ polemík. Je totiž jasné, že národ už veľakrát bol oklamaný. A nebolo to až také ťažké. Teraz ide o to, ako to urobiť, aby „masy“ zistili, že naozaj často podliehali klamstvu.

Slovensko vo štvrtok 19. septembra videlo reláciu na JOJ nazvanú Král na ťahu. Televízni diváci hlasovali o tom, kto vyhrá. Percentuálne to skončilo 80 ku 20. V prospech zástupcov koalície a v neprospech progresívcov. Teda debaklom.

O to ani tak nejde, aký bol konkrétny výsledok, aj keď niekto povie, že je hanebný pre opozíciu. I nezainteresovaný divák sa musel presvedčiť, že debatujúce progresívne špičky zatiaľ nemajú na to, aby to na úrovni zvládli a nebodaj vládli. Ako by to skončilo ? Prázdne frázy, naučené floskuly a fígle nestačia na to, aby ťahali ten „štátny a spoločenský voz“ v prítomnosti. A v budúcnosti ? Ktovie, či nás všetkých bude zdobiť férovosť.

Za progresívcov debatoval poslanec Dubéci a jeho poslanecká kolegyňa, ktorej meno som zabudol. Vďaka neuveriteľnej kadencii slov, čím prehlušovala všetko ostatné. Tu sa ukázalo, že oveľa jednoduchšie je zvolať na námestí napr. „To je ono“. A vláda, tras sa. Davová psychóza vie byť zákerná nielen na manifestácii, ale hoci aj v autobuse, keď jedinec zrazu nepozná sám seba.

Vecne debatovať je ťažko, opak býva smiešny. A tu je priestor okrem bežných blogerov aj pre novinársku obec. Tá si veru neužíva vysoký stupeň dôvery. Naopak. A tých tém je nepreberné množstvo. Napr. dnes som sa kdesi dočítal, že v rámci konsolidácie sa organizuje petícia proti tzv. rušeniu rodičovských dôchodkov. Jedni vravia, že už samotný tento typ dôchodku je nespravodlivý, lebo napr. obchádza rodičov, ktorí nemali deti, resp. deti nepracovali. Iní hovoria, že nespravodlivé bude zrušenie dôchodku, alebo jeho premena tzv. asignáciou.

Veď tí, ktorí vychovali deti, evidentne na to doplatili /aj keď to slovo je zjavne nenáležité/, nižšími dôchodkami.

A to je len jedna téma, ale týka sa státisícov občanov. Na vysvetlenie, ktorému by rozumel každý, stačí jedna tlačovka ? Kdeže. A čo keby sme práve v blogu Pravda rozprúdili vecnú polemiku ? O tejto a aj ďalších témach, ktoré sa týkajú vlastne nás všetkých. Ide totiž o to, že to sú oblasti, kde vždy bude pretrvávať rozpor. Ako na súde. Jedna strana vyhrá, druhá prehrá.

A prečo teda vecne nepolemizovať, ako by mali vyzerať debaty na verejnoprávnej úrovni ?

A čo robiť, aby jednooký kráľ neostal jediným „Králom“ medzi slepými ?

P. S. Toto nie je zle myslené voči moderátorovi JOJ Královi. Naopak, snaží sa.

Mali sme všetko, nemáme nič alebo Nejde národu o existenciu ?

19.09.2024

Úprimnosť sa v tejto spoločnosti akosi nenosí. Malý príklad – trochu som sa naposledy v tomto blogu obul do publicistu Chmelára, ktorý nútene preveksloval nielen z postu poradcu, ale aj v názovej rovine do“nezávislých“ vôd. A tu ho máš – obul som sa len trochu a viacerí komentátori pod príspevkom ma obvinili, že len „trochu“ a hoci som sa [...]

Kde sa podel „ten“ Edo Chmelár alebo Nebodaj od mantinelu k mantinelu ?

18.09.2024

Z dávnejších čias, keď som paberkoval, teda zbieral skúsenosti ako mladý začínajúci novinár, mi utkvelo v pamäti poučenie, že neradno sa doťahovať s pomocou „svojich“novín s inými novinármi v iných novinách alebo redakciách. Hoci sa to občas stalo, platila akási gentlemanská dohoda. Či aj v dnešných časoch, nie som si istý a tak mi zaťažko padlo [...]

Kto koho odvolal alebo Prečo médiá ohlupujú

17.09.2024

A máme za sebou odvolávanie podpredsedu parlamentu. Zatiaľ to nevyzerá tak, že by sa zatriasla zem, stačí veľká voda, ale to azda spolu nesúvisí. Skôr ide o to, čo sa o tom dozvedá verejnosť, ako o tom informujú médiá. Pri tej potope ťažko krivo obviňovať vládu, veď rovnaké, ba aj väčšie problémy majú susedné štáty. Moji mladší kolegovia v žurnalistickej [...]

Russell Bentley

Donbaského kovboja z USA, ktorý bojoval za Rusov, mučili a zabili spolubojovníci. Vojakov čaká súd

20.09.2024 21:30, aktualizované: 22:02

Vojaci majú byť súdení kvôli rôznym obvineniam od prekračovania právomocí, cez užívanie fyzického násilia a mučenia a spôsobenie smrti nedbanlivosťou.

Election 2024 Trump

Zlyhania tajnej služby odhalené: Vyšetrovanie atentátu na Trumpa odkrylo pochybenia ochranky

20.09.2024 20:17

Zlyhanie Tajnej služby, ktorá poskytuje ochranu najvyšším ústavným činiteľom aj exprezidentom, je predmetom viacerých vyšetrovaní.

polícia podvodná zoo

Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo, okrádajú ľudí. Totálny hyenizmus, reaguje polícia

20.09.2024 18:36

Totálny hyenizmus. Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo v čase, keď tá skutočná čelí následkom ničivých záplav, uviedla polícia.

harrisová, trump

Predčasné voľby v USA odštartovali: Voliči troch štátov už rozhodujú, kto povedie Biely dom

20.09.2024 18:20, aktualizované: 19:14

Väčšina štátov americkej Únie umožňuje predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou, aby ľudia neprišli o možnosť voliť.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 273517x
Priemerná čítanosť článkov: 1940x

Autor blogu

Kategórie