Založ si blog

Palárikovské „rarity“ alebo Do kostola so vstupenkou ?

Palárikovo na juhu Slovenska v Novozámockom okrese je peknou obcou. Svojho času sa jej dostalo aj ocenenia v celoslovenskom meradle. Nečudo, že sa sem sťahujú aj Bratislavčania, lebo cenové relácie sú neporovnateľne priaznivejšie napríklad s takým Sencom a inými lokalitami bližšie k hlavnému mestu.

Začiatok príspevku možno označiť za dobrú správu. A čo tá horšia ? Ešte dnes ráno som netušil, že sa bude týkať miestneho nádherného anglického parku. Spolu s vynoveným kaštieľom v majetku podniku Štátne lesy je atrakciou a príjemným prostredím pre rodinné vychádzky. Nielen miestnych občanov, ale aj ľudí zo širokého okolia.

A kde je negatívum ? Na prvý pohľad sa nič zlé nedeje. Akási súkromná spoločnosť si park /s upravenými chodníkmi a trávnikmi/ prenajala na víkend, aby spolu s koňmi a ďalšími účinkujúcimi návštevníkom aj so zvukovou kulisou predviedla, aké to bolo pred vyše tristo rokmi. Keď Turci dobyli novozámockú pevnosť a okupovali okolie, teda aj Palárikovo, a to veru viac desiatok rokov.

Tá nemenovaná súkromná spoločnosť okupuje len park. Či sa po dvoch dňoch nájazdov koní a ozbrojených ľudí všetko dostane do pôvodného stavu, možno len dúfať. Z veľkých farebných plagátov propagujúcich nezvyčajné divadlo v prírode a chránenom parku sa dozviete všeličo, utajené však ostane, kto uvedený spektakl prevádzkuje, kedy presne, či ráno, na obed alebo večer a čo ľudí zvyčajne zaujíma, aká je cena. Na internete nájdete všeličo, ale uvedené akosi chýba.

Do parku sú dva vchody a východy. Pri oboch pokladniach zistíte, že pre dospelého to je 12 eur na jeden deň, dôchodcovia a mládež zaplatia 8 eur a pokiaľ ide o rodinku, až 35 eur. Kto by si chcel úchvatné predstavenie pozrieť ešte raz, z peňaženky vytiahne dvojnásobné sumy. Mnohých to odradí, ale horšie je niečo iné. Či to predvídal obecný úrad alebo majiteľ parku, nevedno, ale problémom sa stal príchod do rímskokatolíckeho kostola.

Hádky pri pokladniach sa spravidla skončili tak, že komu sa nepáči vstupné, má možnosť skoro dvojkilometrovej obchádzky po Poštovej ulici. Pre väčšinou starších veriacich a veriace to je viac ako nepríjemnosť. Presvedčil sa o tom aj novinár s platnými žurnalistickým preukazom. Údajný hlavný organizátor vyhlásil, že ide o súkromné podujatie a o tlačovom zákone odmietol debatovať. A keď novinár nevycáluje eurá, ďalej ani krok. A z čista jasna sa objavili bodygardi. Zrejme odhodlaní na všetko. Takže naozaj ani krok…

Ostali nezodpovedané otázky. Ak si obec chcela privyrobiť, prečo nie, veď ľudia potrebujú aj zábavu. Avšak sú aj takí obyvatelia, ktorým síce prekáža obrovský hluk ako v časoch tureckých či tatárskych nájazdov iba pár metrov od kostola, kde sa v nedeľu konajú tri sväté omše, ale toto by prežili. Handrkovať sa o vstupné, ak naozaj chcú iba do kostola obvyklou cestou, je už priveľa. Nemohla obec spolu s lesmi a zatiaľ utajeným organizátorom show ponúknuť kyvadlovú dopravu veriacim, veď nie každý má na taxík, ak sa chce na omši oddať Bohu ?

Keby to bol jeden problém alebo miestna rarita Palárikova… Pripravuje sa petičná akcia proti svojvoľnému zneužívaniu širokej Hlavnej ulice od spomínaného kostola až po starý cintorín. Zakukleným motorkárom už namerali aj vyše sto kilometrovú rýchlosť, čo najmä v čase nočného pokoja nepridáva na bezpečnosti a zdravotnom stave. Motorkárov striedajú postpubertálni jedinci istého pôvodu na mercedesoch a bavorákoch. Jeden už zdemoloval dvere garáže vedľa starého cintorína. Vyššie promile alkoholu a ešte čohosi je len nechutnou šľahačkou na pokazenej torte.

Stále sa to týka úvodu, t.j. aj toho kostola a veriacich. Okrem hrajúcich sa maloletých detí sú práve veriaci najviac ohrození tými odvážnymi „pretekármi“. Ešte jedna rarita – už sú v dedine dva obyčajné bicykle s primontovaným motorom. Možno z práčky, bez výfuku. Alebo to je dáky raketový vynález? Rapoce to odušu. Čaká sa len na tragédiu ?

A stačilo by málo. Inšpirovať sa okresným mestom Nové Zámky, kde ustanovili zníženú rýchlosť 20 km za hodinu v obytných zónach.

Uvidíme…

Svetový poriadok pod psa alebo Odkukali to odo mňa ?

08.09.2024

Najprv upresnenie pojmov. Čiže, skratka CIA znamená Central Intelligence Agency a po slovensky to je Ústredná spravodajská služba Spojených štátov /USA/. Niečo ako kedysi u nás ŠTB alebo teraz SIS. Čiže, tajná služba. Šéfovia v Amerike si včera sadli s britskými a inými kolegami a uverejnili správu, že svetový poriadok je ohrozený spôsobom nevídaným od čias studenej [...]

Šurany a Bánov príkladom alebo Ako na Rely Monte Meder

07.09.2024

Niekto si povie, načo sa venovať lokálnym problémom, keď tých celospoločenských je nadostač. Jedna z najväčších investícií, ktorou má byť fabrika na výrobu elektrobatérií v blízkosti mesta Šurany a obce Bánov, sa dá chápať lokálne či regionálne, ale v skutočnosti to má oveľa širšie dimenzie. Ide totiž o to, čo s tým, ak miestne záujmy sa „bijú“ s [...]

Treba vypnúť internet a emaily alebo Pokoj s tebou, aj v parlamente

06.09.2024

Po správach z dnešného rána, že školy sú opäť v „bombovej“ pohotovosti a dokonca kresťanské heslo o pokoji a bratskej láske tiež dostalo na frak, keď policajti so psami prehľadávali z toho istého dôvodu košickú katedrálu, každému človeku muselo zatrnúť. A do toho vzápätí prišlo tak trochu /pochopiteľne/ bezradné vyjadrenie premiéra Roberta Fica po [...]

bombová hrozba, polícia, letisko janíkovce, nitra

Ďalší poplach pre bombovú hrozbu. Tentokrát musela polícia prehľadať letisko v Nitre

08.09.2024 10:18

Polícia varuje každého, aby sa takéhoto konania nedopúšťal, pretože trestný čin nezostane bez trestu.

tajfún jagi čína

Tajfún Jagi zoslabol na tropickú cyklónu, nebezpečenstvo však trvá ďalej

08.09.2024 09:48

Cyklón na severe Vietnamu, v častiach Číny a na Filipínach napáchal rozsiahle škody, zomreli desiatky ľudí.

izrael, hizballáh

Hizballáh v odvete vypustil rakety na sever Izraela, zranených nehlásia

08.09.2024 08:52

Išlo o odvetu za izraelský útok na juhu Libanonu, pri ktorom podľa úradov zahynuli traja libanonskí zdravotníci a ďalší dvaja sa zranili.

Edmundo González, Venezuela

Venezuelský opozičný kandidát González odletel do Španielska, chce tam azyl

08.09.2024 07:52

Venezuelský opozičný kandidát na prezidenta Edmundo González Urrutia, ktorý podľa opozície i niektorých krajín vyhral júlové voľby nad Nicolásom Madurou, opustil krajinu a odcestoval do Španielska, kde žiada o politický azyl.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 134
Celková čítanosť: 257576x
Priemerná čítanosť článkov: 1922x

Autor blogu

Kategórie