Založ si blog

Ako začať od seba alebo Byť premiérom – ani za nič na svete !

Vo svojom najbližšom okolí sa stretávam s myšlienkou, že pri posudzovaní a komentovaní javov, napríklad aj zločinného atentátu na premiéra vlády Slovenskej republiky, najprv treba začať od seba. Inými slovami, ak niekomu hovorím o tom, aby nebolo tak, ako už bolo a ťažko nás to poznačilo, a ako treba všeličo zmeniť, mal by som v rámci toho začínania od seba zmeniť sa aj ja sám.

Nuž dobre, stručne, ale nie od veci. Pred nejakým časom som sa ocitával v kancelárii predsedu vlády, dnes už nebohého pána Milana Čiča. Ako odborný poradca. Mal som tú česť bližšie poznať výnimočného človeka. Bližšie preto, lebo na katedre, kde bol predtým profesorom, som pôsobil ako vedecká pomocná sila. Mám teda pouvoir tvrdiť, že takú skvelú osobnosť, nielen dôstojného výzoru, ale aj správania, som nikdy predtým nepoznal a už sa mi to zrejme nepodarí.

Presvedčil som sa, že funkcia premiéra je obrovská záťaž. Zaslúži si mimoriadnu úctu každý človek, ktorý to prijme a robí to poctivo, na úkor straty súkromia a rizika, že pri atomizácii spoločnosti, existencii rôznorodých mocenských záujmov a úskalí straníckej často prešibanosti a falošnosti, nebude pochopený. Nevyhovie každému, ale nútené „čaro“ demokracie je v tom, že to je síce „ono“, ale nič lepšie sa nevymyslelo.

O súčasnom premiérovi Robertovi Ficovi viem menej, lebo zblízka som nemal možnosť nasávať dojmy, ale z najrozličnejších zdrojov viem, že ide najmä o dobrého, lepšie povedané, dobráckeho človeka. Či je to jeho prednosť alebo slabosť v politike, pri hľadaní odpovede ťažko rátať s najširšou zhodou.

Možno som trochu odbočil od pôvodného zámeru, ale chcel som, aby to celé vyústilo do záveru, ktorý už nikdy nezmením, že premiérom by som nechcel byť ani za nič na svete. Aby sa človek v tejto pozície nedožil takpovediac celospoločenskej vďaky a uznania, to je jasné.

Aby však po ľudskej bytosti v jednej z najvyšších štátnických funkcií sa strieľalo ako po zajacovi, nech každý prepáči, ale hanba nielen strelcovi, prípadným ďalším nepriamym zúčastneným na inak hrdelnom zločine, mám na mysli aj prípadných podnecovateľov, tak to pŕŕ. Hanba nám všetkým, že sme tomu nezabránili. Že sme dopustili poníženie, aj štátu, v ktorom všetci žijeme. A opäť nemám na mysli len ochrankára, či ochrankárov. To nič nehovorí o príčine. Tú treba pomenovať.

Nie som si istý, či každý chápe význam a symbol vrcholového politika premiérskeho rangu. Či sa vie, že premiér patrí medzi troch štátnikov, ktorí napr. nesmú spolu letieť v jednom lietadle. Určite nie z dôvodu, že sa možno majú menej radi, a tak podobne. Hádam naozaj nie je potrebné pokračovať.

A odrazu tu máme aj nemáme prezidentku a prezidenta /nech mi obaja prepáčia/, nemáme riadne zvoleného predsedu najvyššieho zákonodarného orgánu/aj keď stolička neostala celkom osirelá/, a najvyššia výkonná moc v podobe predsedu vlády je aspoň načas veľmi ochromená, aj keď príslušné mechanizmy fungujú.

Z toho vyplýva , že keby, nedajbože, sa napĺňal nejaký diabolský plán prevzatia moci alebo plán v réžii nejakých tajomných síl zvonka, nič „lepšieho“ sa im nemohlo podariť. Že by toto zosnoval vo svojej hlave básničkár a aj SBS-kár či kamenár z Levíc, celkom sám, bodaj by. Tá iná možnosť je oveľa hrozivejšia.

A už len dokončenie toho „sám od seba“. Vidím to tak, že to nie je zlá myšlienka, ale celospoločenská efektívnosť laikov je zrejme až na konci, ak najmä zabudneme na pravidelné demokratické voľby a psiu povinnosť ich rešpektovať. O tom treba poučovať koho ? No, radšej nemenujem. O stupienok vyššie je odbornosť a najvyššie úlohy prináležia politikom.

A tam treba začínať od seba.

Nie je to až také zložité, ak upustíme už od únavného mudrovania. Až sa začneme zakuckávať, ako ten komentár v hokejovom zápase, keď dal priechod nekontrolovateľným emóciám a trval na tom, že „dáme ten góla“. Nuž, nedali sme.

Prosím vládu, aby vládla, parlament, aby zasadal a prijímal zákony. Nečakajme, kým pán premiér Robert Fico sa vráti s obnovenými silami do Bratislavy na úrad, zvoľme bez meškania predsedu parlamentu, nechajme generálnu prokuratúru, aby to spolu s vyšetrovacími tímami objasnila tak od podlahy… Bez milosti. Inak je to stratené.

Slovom, ja som už od seba začal….Každé ráno úporne rozmýšľam, ako sa zmením.

Lenže, buď každý alebo nikto. Podľa postavenia a napokon aj platu.

Otvorený list generálnemu riaditeľovi O2 alebo Hľadá sa právnik

07.07.2024

Vážený pán generálny riaditeľ spoločnosti O2 Slovakia, Einsteinova ul. 24, Bratislava, vzhľadom na márne pokusy domôcť sa spravodlivosti mimosúdnym spôsobom vyriešenia smutného prípadu poškodzovania zákazníka, dovoľte obrátiť sa na Vás touto formou. Ako vyplýva z listu od Vášho Centra služieb zákazníkom zo dňa 19. 03. 2024, Vaša spoločnosť dňa 12. 11. 2020 [...]

RTVS sa na to ešte „nepozrela“ alebo Opýtajte sa Dlugolinského

22.06.2024

Ak do dnešného dňa som prípadne pochyboval o nevyhnutnosti odchodu generálneho riaditeľa RTVS Machaja, už si nemyslím, že by mal zotrvať na tomto poste. Svoju nespôsobilosť, podľa mňa, nepreukázal len vo vlastnej televízii, ale aktuálne na počudovanie v inej, komerčnej, t. j. TA3. Prečo generálny súhlasil s účasťou v konkurenčnom médiu, keď lúsknutím prsta sa mohol [...]

Zhovadilosť zhovadilých alebo Prečo toľká zloba v mediálnom priestore

18.06.2024

Ak administrátor nedajbože vymaže tento príspevok s ohľadom na neslušný titulok, budem to pokladať za nepriamy súhlas s tým, voči čomu ako bloger vytrvalo už dlho bojujem. Totiž, že o blogeroch, aj keď sa spravidla nepodpisujú občianskym menom a priezviskom, sa dá vystopovať všetko až po čísla topánok, anonymní komentátori pod príspevkami majú neoprávnenú výsadu. [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 117
Celková čítanosť: 228887x
Priemerná čítanosť článkov: 1956x

Autor blogu

Kategórie