Založ si blog

Ideme si zvoliť prezidenta alebo to bude referendum o moci ?

Dnešná prvá „superdebata“ v RTVS v podaní dvoch finalistov nadchádzajúceho druhého kola volieb prezidenta síce nepriniesla veľa nového, čo by niekoho ohromilo, ale niečo predsa len stojí za zmienku. Kandidát Korčok nasledoval oponenta a tiež zablahoželal učiteľom k ich sviatku, ale nezabudol ani na Sonine meniny.

Pravdaže, po povinnej jazde sa očakávali odpovede na vážnejšie otázky, napr. o vzťahu budúceho prezidenta a vlády. V prípade Pellegriniho by to malo byť jasné, aspoň z pohľadu Korčoka, ktorý viackrát spomenul Stvoriteľa. Ak si niekto najprv myslel, že hovorí v kontexte s Veľkou nocou a ten Stvoriteľ je tam celkom hore, kdeže… ani omylom. Má to byť Fico, lebo to bol On, kto urobil Pellegriniho ako ministra, urobil ako predsedu vlády, urobil ako predsedu parlamentu. Nuž, urobil ako urobil, na diplomata s tridsaťročnou službou to nie je celkom náležité vyjadrenie.

Pellegrini ako tradične menej útočný sa nepýtal, hoci sa to núkalo, kto, kedy a ako „urobil“ Korčoka. Radšej sa venoval téme, ktorá je možno najdôležitejšia. Všimol si totiž a s ním aj státisíce rozhlasových poslucháčov a televíznych divákov, že jeho oponent prechádza pozoruhodnými vývojovými etapami. Najprv chcel byť rovnováhou a protiváhou vlády, neskôr už pripustil, že s Ficovým kabinetom prezident by mal spolupracovať a napokon to chvíľami vyzeralo, že by sa dokázal s Robertom dokonca aj bozkávať. Ak, pravda, nenájde lepší recept, ako Fica urobiť…

Vie sa, že každý kňaz, ak chce produkovať parádne kázne, sa nezaobíde bez tuším šiestich rokov vysokej školy, kde rétorika je conditio sine qua non, teda nevyhnutá podmienka. Rovnako netuším, či Korčok absolvoval moskovskú diplomatickú prípravu alebo je diplomatom – samoukom. V každom prípade, diplomatické finesy ovláda dokonale, veď na to mal podľa vlastných slov tridsať rokov ambasádorského života, a nie hocikde. A ide mu najmä zásada hovoriť a vyjednávať.

Len škoda, že ak mal Korčokovým trikom čeliť nediplomat Pellegrini, bolo treba šikovnú moderátorku. A to Karolína Lacová, pri všetkej úcte k žene, ani zďaleka nebola. Ešte veľa sa musia učiť v RTVS, ale aj v iných médiách, ako sa to má robiť. Lacová nezlyhala na celej čiare, no ďaleko od toho nemala. Ani od nadŕžania, možno len nevedomého. Určite nie jej zásluhou súboj skončil v podstate remízou.

Niečo k tomu predsa len treba dodať a možno len dúfať, že voliči na Slovensku aj bez nadchádzajúcich často iba rétorických cvičení sa dozvedia, resp. uvedomia si holú pravdu. Nechcem sa robiť múdrejším ako státisíce spoluobčanov a predpokladám, že na to prídu.

Aspoň naznačím, že je isté, že síce ide o voľbu hlavy štátu, ale v skutočnosti o referendum o moci, o reparát parlamentných volieb. Ak niekto namieta, poviem nasledovné – predstavme si, že vyhrá Pellegrini. Čo sa zmení ohľadom troch najvyšších ústavných činiteľov ? Namiesto Čaputovej bude Pellegrini a to by malo priniesť súzvuk, aj keď sa mýlia tí, ktorí pokladajú predsedu Hlas-u za „poslušného“ prezidenta. Len aby niekto nebol prekvapený. Ale bez Čaputovej to bude iné.

Pokiaľ by vyhral Korčok, o súzvuku na najvyšších poschodiach moci sa nám môže iba snívať. Nech si hovorí kto čo chce. Mimochodom, kto určuje finančnú situáciu a početný stav Kancelárie prezidenta SR – Korčok to asi nebude. A lietal by Korčok podobne ako Kiska vždy, keď si to zmyslí ? Kto podpisuje použitie vládnej letky ? A to sú len „prkotinky“.

Vládna koalícia potrebuje v budúcich rokoch nielen silnú pozíciu, ale psychologickú podporu obyvateľstva. Chuť do tvrdej roboty, aby vydržala tlak mimoriadne nepriateľsky naladenej opozície istenej aj svojím prezidentom. Aby neprevládol pocit, že ideme si nohy polámať, a čo z toho ?

Toto už naozaj preženiem, ale keď teoretické úvahy, tak aspoň ešte toto – čo keby tak štatistický úrad priniesol výsledky, že prišlo voliť len desať percent dôchodcov a z toho polovica volila proti vládnej koalícii a jej kandidátovi ? Ani sa neodvážim vysloviť kacírsku myšlienku, že čo keby sa „museli“ prehodnotiť trináste, či rodičovské dôchodky ? Pravdaže, fantazmagória.

A v prípade mladých ľudí, ktorí podľa Korčoka ufŕknu aj s kolobežkami, naozaj budú opatrenia, ktoré sa chystajú, ale pre koho ? Keď podľa Korčoka poutekajú ? A čo rómski spoluobčania ? Nevolí takmer nikto, veď načo ? Podpory aj tak budú. Len aby…

Tak alebo onak, voliť treba.

A ešte máme zrejme tri „superdebaty“. Asi s Kovačičom, Makarom, Jančkárovou a pod. Lepších nemáme…

Nielen pekná, aj múdra alebo Kam siahajú ministerke

23.04.2024

Ak je niečo na Slovensku veľmi záhadné, patrí sem určite hľadanie vysvetlenia, prečo sa niekto takmer okamžite stane predmetom slepej nenávisti. Pravdaže, mám na zreteli verejne činnú osobu. Najmä takú, ktorá si to nezaslúžila skutkami, ani verbálne, keďže na to ešte nemala čas. A je znenávidená, znosená pod čiernu zem. To je aj prípad pani Martiny Šimkovičovej. [...]

Nežný šepot ministra alebo Keď Šimečku lepšie počuť

21.04.2024

O manipulácii verejnej mienky sa toho hodne popísalo a ešte aj popíše. Na programe dňa nie sú náhodné spôsoby, ale výsledky vedeckých poznatkov. Ostaňme pri našej slovenskej realite a zistíme, že niekto sa spolieha na zníženú inteligenciu národa pod Tatrami a stačí málo. Napríklad, už neraz zazneli upozornenia, že moderátori v televíziách si dovoľujú viac ako je [...]

Žijeme v krajine, či v štáte alebo Ani Chmelára to nevzrušuje ?

20.04.2024

Pri všetkej úcte k Slovensku si musíme priznať, že to máme trochu popletené. Hovorí sa, že ide sa na Slovensko, ale už nie na Slovinsko, lež do Slovinska, nie na Írsko, ale do Írska, kdeže do Malty… Vraj týka sa to tradícií. V slovanských jazykoch to je často komplikované, Angličania si s tým ťažkú hlavu nerobia. Je tu však oveľa vážnejší problém. Onedlho [...]

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 160743x
Priemerná čítanosť článkov: 1960x

Autor blogu

Kategórie