Založ si blog

S „panensky čistou hlavou“ do finále alebo Len Fico vie, ale nepovie

Čo je úplne isté pred finále prezidentských volieb, ktoré vypukne na budúcu sobotu a posadí do paláca jedného z dvoch uchádzačov o post hlavy štátu ? Najmä to, že to bude Banskobystričan, potom aj to, že po dvoch takpovediac občianskych prezidentoch tentoraz uspeje „kariérny“ politik, čím neprejudikujem diplomata.

To prvé má najmä symbolický význam, veď Banská Bystrica sa zapísala do národných dejín najväčším vzopätím počas SNP, aj keď obaja rodáci si nemôžu pripisovať v tomto ohľade nejaké zásluhy. To druhé, totiž politická „kvalifikácia“ a s tým spojené skúsenosti môžu mať veľký význam v súčasných a budúcich turbulentných časoch. Aj keď ťažko porovnávať najmä zaoceánske prednosti diplomata Korčoka s tým, čo sa nalepilo na Pellegriniho v domácej politike.

O iné mi ide. O to, čo obaja kandidáti povedali alebo nepovedali pred prvým kolom. Korčok v sebe nezaprel diplomatický jazyk, Pellegrini tiež akoby váhal, kde patrí. Teraz prišiel čas, keď sa musí ukázať pravda v plnej nahote, keď azda len adolescentovi na elektrických kolobežkách stačí, čo doteraz verklíkoval ten – ktorý kandidát. Našťastie, skúšku ohňom a vodou ako v časoch inkvizície má ľudstvo za sebou a kandidát si môže hovoriť čo chce. Áno, ale keď sa ide niekto oženiť, tiež musí dobre zvážiť, či radšej diplomatku alebo političku…

Vyhral niekto prvé kolo ? Nevyhral, iba sa katapultoval do druhého kola. Práve teraz, keď sa začína odznova a naozaj od nuly, každý z oboch záujemcov by mal s panensky čistou hlavou jasne a otvorene povedať, čo doteraz neriekol a dať na pravú mieru vyrieknuté a často zaobalené. Nech vieme, čo nás čaká.

Začnem tým, kto vyjavil krátko po oznámení takmer istých výsledkov, že „tuším, že som vyhral „, čo síce vyznelo vtipne, ale bolo to neprezieravé od Korčoka, lebo nenačim sa chváliť úlovkom, keď ten medveď ešte veselo behá po lese. Od tej minúty nastala chvíľa, keď bolo treba s triezvou hlavou prezradiť, ako to vlastne je, keď ma volia povedzme progresívci, čo z ich „generálnej línie“ týkajúcej sa zjednodušene „zrušenia“ pohlaví, LGBTI a ďalších a ďalších „moderných“ výkrikov doby si kandidát osvojil alebo ešte osvojí.

Ak Korčoka majú voliť aj kresťania, nemali by od neho dostať jasnú odpoveď. ako to vlastne bude, ak k jeho okolí prevládnu silnejší a početnejší progresívci ? A nejde iba o kultúrno-etické a morálne otázky, ale aj o vojnu na Ukrajine, dodávky zbraní a absenciu slova mier. Je o čom rozprávať.

A čo Pellegrini ? Nebolo v predvolebnej kampani cítiť trochu vajatania o. i. aj v tom, čo sa deje za našimi hranicami ? Možno volební stratégovia to vyhodnotili po svojom a tlačili svojho „koňa“ do neutrálnejšej podoby, mimochodom dosť vzdialenej od myslenia Harabina a jeho voličov. Teraz ich však Pellegrini potrebuje a čo na to stratégovia ?

Podľa mňa platí pre oboch pretendentov jedno a to isté. Buď ostanú pri tej istej taktike a stratégii, veď ono sa to nejako skončí, alebo prejavia vrchol úcty k národu, príslušníkom iných národností a voličom v tom zmysle, že „vstúpia do manželstva“ najmä s čistou mysľou a kategoricky, nech to stojí, čo stojí.

Ak som, obrazne povedané, za 77 pohlaví, tak to poviem a nehľadám diplomatické kľučky. Ak som proti mieru na Ukrajine bez odchodu agresora, tak to vyslovím jasne a smelo aj s vedomím, že na Slovensku je veľmi veľa ľudí, ktorí si myslia, rovnako ako pontifik a najvyšší šéf kresťanov / demokratov/ , že nekonečné zabíjanie nie je cestou do neba. To si vsugerovali iba teroristi istého náboženského a ideologického zamerania, ktorým vštepili do vedomia, že čím viac nevercov zabijú, tých viac panien ich tam kdesi čaká.

Teda, úplne jednoducho, my občania chceme bezpodmienečne vedieť, ako to myslia predbežne dvaja vyvolení. Nech nás nepodceňujú a nespoliehajú sa na to, že u nás nie je v porovnaní s počtom voličov dostatok politológov, ktorí všetko vedia. A možno treba aj dostatok odvahy. Ak je jeden z kandidátov útočný /napríklad s tým psom a taškou/, druhý nemôže byť len slušný a korektný, lebo ľudia to vnímajú ako slabosť.

A na záver – dnes som počul v rozhlase úvahu istej známej osobnosti, expolitika, ktorí tvrdí, že všetko u nás vie iba Fico. Len zatiaľ to nepovedal. Aj tu si treba urobiť poriadok. Tak koho vlastne chce naša slávna koalícia za prezidenta ? Koho chce Danko ? Opozícia to vie, azda s výnimkou Matoviča, lebo do jeho mozgu vidí iba Pánboh a aj to nie je isté.

A keď sme pri Igorovi. Volal mi priateľ, ktorý účinkoval v okrskovej volebnej komisii jedného okresného mesta. Ono sa vraj nerobí podobná štatistika, ale voliť neprišiel ani jeden Róm.

Tak toto radšej nekomentujem.

Zasúťažme si o „bradatý“ súdny spor alebo Ešte sa toho dožiť

14.05.2024

Ak si pozriete číslo „živej“ spisovej značky na Okresnom súde v Leviciach, t. j. 14C/5/2004, hádam každému musí byť jasné, že ide o „bradatý“ súdny spor. Aj keď autor týchto riadkov nemá informácie o rekordných dĺžkach civilných súdnych konaní na Slovensku, tých bisťubohu dvadsať rokov sa od hanby nemusí krčiť kdesi v kúte. Keďže ide stále [...]

Ako to pučalo v RTVS alebo Tromfy do rúk koalície

13.05.2024

Predpokladám, že dobrému je všetko dobré a zlému opačne. Platí to aj o zaujímavých nuansách v prípade jazykových zvláštností. Vedel by o tom rozprávať aj László zo Susedov, keď vyznáva najhlbšie city svojej Ildikó. Naši alebo maďarskí predkovia to neustriehli, lebo to nežné vyznanie lásky v slovenčine „trochu“ inak vyznieva v maďarčine. No nič v zlom. [...]

Nápad za milión pre NR SR /2/ alebo Nerozmazávať, radšej sa modliť ?

12.05.2024

Ak vo včerajšom príspevku som otvorene poukázal na nízku krčmovú úroveň niektorých poslancov NR SR /pardon, ospravedlňujem sa väčšine krčmárov a poslancov/, veru som netušil, že narazím na odpor aj vo svojom blízkom okolí. Vraj, načo nosiť odpad z celej dediny do domácnosti, obrazne povedané, prečo verne a verejne publikovať najhorší slovník ústavného činiteľa, [...]

Ide o pravdu, Erik Tomáš

Tomáš v Ide o pravdu: Kandidáta na šéfa Hlasu by mal vybrať "otec - zakladateľ' Pellegrini. Peniaze z II. piliera nikomu nevezmeme

15.05.2024 11:00

Otázka voľby predsedu NR SR nie je témou dňa, čaká sa na výsledky eurovolieb, uviedol Erik Tomáš (Hlas).

Matúš Šutaj Eštok

Rezortu vnútra hrozí pokuta 100-tisíc eur za postup v prípade „čurillovcov"

15.05.2024 10:47

Minister Šutaj Eštok pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom podal dokonca trestné oznámenie.

Russia Ukraine War Murals Photo Gallery

Vykúpi sa časť Ukrajincov z odchodu na front? Bývalý veliteľ slávneho pluku vystríha, že vojna by bola len pre chudobných

15.05.2024 10:00

Obrovská mobilizácia, ktorá sa chystá na Ukrajine, si vyžiada veľa peňazí. Na platy vojakov však štát nemôže dať ani jeden dolár z medzinárodnej pomoci.

Most v bratislavskej Vrakuni

Bratislavu čaká skúška trpezlivosti. Frekventovaný most, ktorým denne prejde 20-tisíc áut, budú opravovať a uzavrú

15.05.2024 10:00

Rekonštrukcia jedného z mostov nad Malým Dunajom výrazne ovplyvní dopravu.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 93
Celková čítanosť: 178831x
Priemerná čítanosť článkov: 1923x

Autor blogu

Kategórie