Založ si blog

V Paríži o mieri ani len slovo alebo Zvíťazí bláznovstvo tých spoza bučka ?

Francúzske hlavné mesto po víkendovom summite ani len omylom nevstúpi do histórie ako Paríž – mesto mieru, mierových rokovaní a nádeje pre celé ľudstvo. Keď Robert Fico po návrate zo stretnutia takmer výlučne tých podporovateľov vojny deklaroval, že tam nepadlo ani jedno slovo o mieri na Ukrajine, normálnemu človeku zatrnulo. To naozaj ? Svet opäť len s výnimkami riadia blázni ?

Bežný občan s každodennými starosťami, u nás i inde, je odkázaný na to, aby tŕpol, k čomu to povedie. K celosvetovej katastrofe, ktorá vzbĺkne a už to nikto nezastaví ? A opäť ten Fico mal pravdu. Hovorilo sa nielen o dodávkach rakiet dlhého doletu, ale naozaj aj o vojakoch NATO na Ukrajine, hoci vraj v nepriamej forme, či ako.

Možno nám to objasní náš najvýznamnejší generál všetkých čias vo výslužbe Macko, ktorý už vylieza nielen z televíznych bedien, a aj z chladničiek, ako to vlastne je, keď Kyjev /Kyjiv/ tými raketami dosiahne Moskvu. Možno poopraví nemeckého kancelára. Ten si určite spomenul, ako blízko ruského hlavného mesta, na dostrel, už boli jeho krajania a ako sa to skončilo.

Olaf Scholz na rozdiel napr. od nebývalého českého bojovníka Fialu neprikývol na dodávku rakiet s dosahom na Moskvu. Scholz dokonca v novembri minulého roku vyhlásil, že plánuje rokovať s prezidentom Putinom. Takže, aspoň aké – také svetielko nádeje v tom vojnovom šialenstve.

Čudovať sa treba Macronovi. Na rozdiel od Ruska Francúzi tiež bojovali s Hitlerom, ale ten sa triumfálne dostal do Paríža, ešteže nezvalil Eiffelovku, keď sa na ňu zblízka pozeral. Historické skúsenosti, najmä tie neblahé, treba brať do úvahy. A Macron ? Zabudol na Napoleona? Žeby len mladícka nerozvážnosť ? Veď má oveľa staršiu a možno rozvážnejšiu manželku, prečo ho trochu neuzemní v jeho odvahe ? To je ale odvaha – možno vykrikujú jeho fanynky. Po francúzsky to znie aj – quel toupet !

Aj v detstve, keď som sa zamýšľal tak naivne, rojčivo o vojne, hovoril som si, že ľahko posielať na bojiská tisíce, ba státisíce vojakov, aby sa krágľovali. Že je to bláznovstvo hlupákov. Nestačilo by, keby si zmerali sily tí najodvážnejší z oboch znepriatelených strán, či už to boli králi, premiéri, najuvedomelejší poslanci, alebo vybraní z tých mocných ?

Fico má opäť pravdu. Ešteže ho máme. Treba dať tým hrdinom spoza bučka z posledných armádnych zásob samopaly, granáty, nejaké tie vesty a nech mašírujú na východnú Ukrajinu. Predstavte si takú zostavu – mladý Šimečka, ten by to zvládol aj peši, Dostála by viezli, ženská úderka z PS by to všetkým ukázala, pardon, nezabudnúť na Naďa, za chrbtom ako poháňača by mali Matoviča spolu so Sulíkom, aby bola bojová nálada. A generál Macko ? Ten by možno rád prerušil výslužbu a určil stratégiu. Podobne ako v tom dávnom vtipe o našich pltníkoch, ktorí – dozvediac sa o vypovedaní vojny Amerike – chceli napadnúť tie svine zboku.

Ale vážne – mierové rokovania sú jednoznačne najrozumnejším riešením a v histórii to spoznali aj najkrutejší diktátori, ak nechceli zgegnúť spolu so svojimi národmi na jatkách. Tí, ktorí to napr. nepochopili, odvisli po norimberskom procese. Až tak ďaleko to môže niekedy zájsť.

Istá pani susedka, ktorá je každý deň v kostole, či prší alebo svieti slnko, na to všetko hovorí, že treba sa nám modliť. Že by nám už iné neostávalo ?

Dobre, tak sa všetci modlime !

Otvorený list generálnemu riaditeľovi O2 alebo Hľadá sa právnik

07.07.2024

Vážený pán generálny riaditeľ spoločnosti O2 Slovakia, Einsteinova ul. 24, Bratislava, vzhľadom na márne pokusy domôcť sa spravodlivosti mimosúdnym spôsobom vyriešenia smutného prípadu poškodzovania zákazníka, dovoľte obrátiť sa na Vás touto formou. Ako vyplýva z listu od Vášho Centra služieb zákazníkom zo dňa 19. 03. 2024, Vaša spoločnosť dňa 12. 11. 2020 [...]

RTVS sa na to ešte „nepozrela“ alebo Opýtajte sa Dlugolinského

22.06.2024

Ak do dnešného dňa som prípadne pochyboval o nevyhnutnosti odchodu generálneho riaditeľa RTVS Machaja, už si nemyslím, že by mal zotrvať na tomto poste. Svoju nespôsobilosť, podľa mňa, nepreukázal len vo vlastnej televízii, ale aktuálne na počudovanie v inej, komerčnej, t. j. TA3. Prečo generálny súhlasil s účasťou v konkurenčnom médiu, keď lúsknutím prsta sa mohol [...]

Zhovadilosť zhovadilých alebo Prečo toľká zloba v mediálnom priestore

18.06.2024

Ak administrátor nedajbože vymaže tento príspevok s ohľadom na neslušný titulok, budem to pokladať za nepriamy súhlas s tým, voči čomu ako bloger vytrvalo už dlho bojujem. Totiž, že o blogeroch, aj keď sa spravidla nepodpisujú občianskym menom a priezviskom, sa dá vystopovať všetko až po čísla topánok, anonymní komentátori pod príspevkami majú neoprávnenú výsadu. [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 117
Celková čítanosť: 228875x
Priemerná čítanosť článkov: 1956x

Autor blogu

Kategórie