Založ si blog

Ako vykývať s hlavou /krajiny/ alebo Aspoň sa oddiali schizofrénia

V tom titulku malo byť „hlavou štátu“, lebo tak nejak je to v Ústave SR, ak sa nemýlim. Lenže, ani z úst prezidentky, či adjutanta exkolegu Strižinca som tuším nepočul hovoriť o Slovensku ako štáte, ale iba o krajine.

Pre poriadok, toto platí aj o ďalších a takmer drvivej väčšine politikov. Ako keby sa hanbili, že sme štát, možno s ohľadom na dakedajší štát, ktorý sa vraj nepatrí spomínať. Avšak, ak aj zaostalý kmeň v Afrike si zriadi štátne zriadenie a štát, prestane hovoriť o kmeni a pri hymne ruku nasmerujú na srdce. U nás podaktorí len preto, aby im neukradli peňaženku, hovoria zlomyseľníci.

Ale k podstate veci. Hlava štátu, nech mi je odpustené, sa jasne vyjadrila, že väčšinou v parlamente odhlasovaná novelizácia trestného zákona, jej je proti srsti až tak, že si, obrazne povedané, nohy poláme. Aby toto vládne a parlamentné čudo nikdy nevstúpilo do platnosti. Ak sa chvíľu budeme pohybovať v ústavnoprávnej rovine, pani Čaputová teraz naozaj nevystupuje z jej rámca.

Niečo môže, niečo nemusí. Môže zákon podpísať, ale naozaj nemusí. Ak sa chopí tej druhej možnosti, lex iuridica sa vráti do nazad do parlamentných lavíc, ale výsledok je vopred jasný.

Nevedno, či ona sama alebo perepúť jej poradcov /to v dobrom/ sa zamýšľali nad tým, ako vykývať s Ficom, jeho vládou a väčšinou v NR SR. V súvislosti s termínmi na Ústavnom súde SR jej podaktorí radia, aby hneď podpísala, čím sa zákon nevráti na nové prerokovanie. Prečo ? Jasne – hneď môže dať ústavnú sťažnosť a čas bude hrať v prospech paláca a všetkých, čo sú na tej istej vlnovej dĺžke.

Čertovo kopýtko je v tom, že ak prezidentka podpíše zákon a odbremení parlament, zároveň sa obráti na ústavný súd, ten to celé stihne zlikvidovať, mnohí vravia, že to bude prejav Čaputovej schizofrénie. A to už je vážne. Ako možno podpisom so zákonom súhlasiť a zároveň nesúhlasiť až tak, že z paláca to pofrčí rovno do Košíc ?

Všetci hovoria, že premiér Fico nie je veľký kamarát prezidentky, ale tu ju vlastne ako príslovečný gentleman celkom nezištne zbavil dilemy, a pomohol. Zákon nepodpísal, niet čo šifrovať a lifrovať na ústavný súd. Nie ľahko vypotený dokument sa ešte stále povaľuje kdesi na úrade vlády. Do paláca má teda ďalej ako na Severný pól, hoci je to len hen cez ulicu. Neprajníci Roberta hovoria, že to on sa pokúša vykývať s prezidentkou. Pravda je však taká, že ak hlava štátu koná v rámci ústavy, ani Fico nič neporušuje svojou dočasnou nečinnosťou pri práve a povinnosti podpísať.

V tomto prípade podľa mňa nikto s nikým nevykýval, čo našim vrcholovým politikom slúži ku cti. Hoci, ktovie, čo všetko majú v hlavách… Ak v politike sa poslednom čase niečo také odohralo, skôr si musí lámať hlavu Matovič, ktorému sa to drobí medzi prstami, ako tam pod Strečnom. Opúšťajú ho najmilší a najvernejší.

Na komentáre si počkáme, ale mne to pomohlo nájsť pointu tohto príspevku.

Dobre bude… Lenže pre koho ?

Ja som doktor, kto je viac alebo Všetci utekajme…

27.09.2024

Už dávno som s takou nechuťou nepristupoval k napísaniu príspevku ako teraz. Venovať sa lekárom a ich platom vo chvíli, keď máte matku v nemocnici, asi nie je prezieravé. A keď to navyše možno vyznie ako „útok“ na mužov a ženy v bielych plášťoch, asi len ťažko sa to bude doma vysvetľovať. Iba podotýkam, že doktorom a najmä sestričkám nič nezávidím. [...]

Kto si to myslí okrem Plavákovej alebo Huliak sa nebojí ani medveďov

26.09.2024

Nech nasledujúce riadky nik z poslancov veľaváženej Národnej rady SR nevzťahuje na seba. Avšak ak niekto porovnáva zákonodarné procesy u nás s nacistickými Norimberskými zákonmi priamo alebo len marginálne, taký poslanec si kráľovský plat nezaslúži. Mám tentoraz na zreteli poslankyňu NR SR za Progresívne Slovensko Luciu Plavákovú. Nešlo len o toto vyjadrenie. Pozorne a [...]

Ako zefektívniť Svätoplukove prúty alebo Nájdu sa aspoň traja múdri „synovia“ ?

24.09.2024

Dosť pochybujem, že súčasná mladá generácia so slúchadlami na ušiach, mobilmi a perspektívou umelej inteligencie vôbec vie alebo aspoň čosi tuší o Svätoplukovi a jeho povestných prútoch. Podľa povesti staručký kráľ z čias Veľkej Moravy mal troch synov a názorne ich poučil, kedy budú neporaziteľní. Zväzok prútov nepolámali, po jednom to išlo hravo. Tí synovia sa [...]

Miloš Zeman, Robert Fico

Zeman vítal gratulantov k svojej osemdesiatke, medzi prvými boli Fico s Kaliňákom

28.09.2024 16:14

Bývalý český prezident Miloš Zeman, ktorý bol ako v Česku prvý zvolený v priamej voľbe, oslavuje v sobotu 80 rokov.

Medveď hnedý

Medveď behá v parku v Trenčianskych Tepliciach, upozorňuje polícia

28.09.2024 15:46

"V miestnom parku v Trenčianskych Tepliciach bol oznámený výskyt medveďa hnedého, ktorý mal vybehnúť z lesa do potoka," uvádza polícia.

nádcha, chrípka, choroba, prechladnutie, vreckovky, covid, muž

Nemocnice a lekári sa pripravujú na chrípkovú sezónu, situáciu zhoršuje covid. Kde sa dá zaočkovať a ako kombinovať vakcíny?

28.09.2024 15:00

V októbri sa "oficiálne" začína chrípková sezóna, ale nárast prípadov respiračných ochorení lekári a nemocnici evidujú už od začiatku septembra

Andrej Danko

Tomáš: Danko bude útočiť na Hlas, kým nedostane funkciu. SNS tvrdí, že len kritizuje Tomášovu zlú legislatívu

28.09.2024 14:50

Erik Tomáš označil stupňujúce sa útoky SNS smerom k Hlasu za dôsledok urazenosti Andreja Danka, že nedostal post predsedu NR SR.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 145
Celková čítanosť: 284232x
Priemerná čítanosť článkov: 1960x

Autor blogu

Kategórie