Založ si blog

Radšej chytiť súpera za nos alebo Keď slušnejší nevyhráva

Pred rokmi sa stala nasledovná bizarná situácia : Mladý privatizér a tunelár, neskôr v inej veci právoplatne odsúdený výtržník a dnes advokát, stretol na spoločnom dvore svojho oveľa staršieho suseda, ktorý v privatizačnom boji ostal na vedľajšej koľaji. Mimochodom, nešlo o maličkosť, ale miliardový podnik.

A čo sa z toho vyvŕbilo ? Po slovnej výmene ten mladší zvyšoval agresivitu a bolo jasné, kto sa stane víťazom začínajúceho fyzického vyvrcholenia. Lenže, starší nelenil a chytil svojho zdatnejšieho súpera za niečo, čo sa ukázalo ako jeho slabina. Neuhádli ste, bol to nos. A držal a držal…

Toto sa ukázalo ako nečakaný, ale rozhodujúci novátorský prístup. Kohúti to vzdali. Lenže, aká bola dohra ? Obaja utekali na políciu a oznámili svoju verziu udalosti. Ten starší to popísal pravdivo, priznal aj nos, ten mladší rafinovane. Do protokolu zrejme po konzultáciách s rodinnou radou /mobily už fungovali/ uviedol, že bol nečakane a zákerne napadnutý starším susedom, ten ho po urážkach sácal, kopal, opľúval. Aj nos zabolel.

A kto to videl ? Ten starší si žiadnych svedkov nevšimol, ale mladší veru áno. Spomínanú akciu vraj s hrôzou sledoval z balkóna otec, brat, sestra, matka, frajerka a ešte aj teta, ktorá bola na návšteve. Už na prvý pohľad to bola skalopevná dôkazná situácia a policajti nemali problém rozhodnúť. Neposúdili to ako trestný čin, ale vec postúpili na priestupkové konanie. Orgán rozhodol, že vinník udalosti musí uhradiť finančný trest, tuším to bolo päťsto korún.

Ten, kto nemal svedkov, hanebne prehral. Zjavne nepoškodený súperov nos síce v danej chvíli odvrátil možný világoš, ale ešte dlho sa mu pripomínal. V podobne dlhého nosa od víťaza. Vždy, keď sa stretli. A s pasiou.

Keď teraz prejdem na dnešnú rozhlasovú reláciu Sobotné dialógy s pokusom o istý druh analógie, už vopred sa ospravedlňujem, lebo bez jasného označenia slušného a menej slušného účastníka dialógu pod taktovkou redaktorky Vargovej to nebude ono. Uvedenú klasifikáciu nech si urobí sám rozhlasový a televízny divák.

Ale predsa. Nie som si istý, ako si to všetko vie vyhodnotiť /a nielen v tomto konkrétnom prípade/ rozhlasový a televízny recipient. Skôr sa mi zdá, že na body vyhrá ten, kto doslova chŕli vety za vetami, často nezmysly a polopravdy, kto hovorí hlasnejšie, kto sa nedá zastaviť a ani redaktorka si netrúfa pribrzdiť agresívnejšieho spolubesedníka. Slovom, s fanfárami a dobrým pocitom odíde domov ten neslušnejší. Povedal by som, že takto to vyzerá takmer vo všetkých politických debatách. Malou výnimkou možno je Král na ťahu, ale uvidíme, ešte prídu horúce chvíle.

Aké je z toho poučenie ?

Vo verejných debatách navrhujem nepustiť politika k mikrofónu a pred kamery, ak vopred nepodpíše záväzok, že si bude ctiť a vážiť debatujúceho súpera, neurážať osobnými a podpásovými úletmi, rešpektovať moderátora, neskákať do reči, a pod. Inak, mikrofón sa vypne.

A ďalej, aby sa nestalo, ako toť naposledy, inak šikovnej redaktorke Anke Vargovej, že bez mihnutia oka a inej adekvátnej reakcie počúva politika, ktorý s prepáčením, vytrvalo hovoril a hovoril a, najmenej päť minút, žiaľ, aj výmysly, polopravdy, sem-tam klamstvá, dokonca aj urážky na adresu inak vyššie postaveného spolubesedníka.

A čo na to redaktorka – Anka ? Keď konečne skončil, uzavrela to, že vraj dobre. Ak to toto „dobre“ malo byť potvrdenie hovoreného autoritatívnou inštitúciou, ako je spojený rozhlas a televízia, ďakujem pekne. Navyše, keď reprezentantka Anka neposkytla možnosť tomu druhému, zjavne slušnejšiemu, sa brániť, ale prešla na úplne inú tému.

Aby to všetko napokon nebol všeobecný návod na dlhé nosy…

Mr. Fico má pravdu a vlastný názor alebo A čo za to ?

19.05.2024

Určite by nebolo dobré, keby v obrovskej záplave informácií, postojov, komentárov a vysvetlení o tragickej udalosti v Handlovej zapadlo to najpodstatnejšie – hrozba nespôsobilosti väčšiny z nás, pravdaže, najmä všetkých politikov, odhaliť úplnú pravdu o príčinách zločinu proti premiérovi, demokracii a Slovensku. A ďalej, je tu reálne nebezpečenstvo [...]

Robo Robovi ako človek človeku alebo „Umelci“ do kúta

18.05.2024

Keďže zo záhadného dôvodu sa stále neviem zaregistrovať pre komentovanie príspevkov na blogu Pravda, využívam túto možnosť ako bloger na aktuálnu a dôležitú výpoveď. Na inom mieste som chcel reagovať na tlačovú konferenciu ministra R. Kaliňáka z nemocnice v Banskej Bystrici, pripojiť sa k pozdravom p. premiérovi a niečo sa opýtať. Žiaľ, komentovanie je zakázané. [...]

Chcem Nobelovu cenu alebo Geniálne riešenie – kúzlo jednoduchosti

18.05.2024

Už len dúfať, že sa nenájde niekto, kto nepochopí účelovú preexponovanosť titulku v snahe, aby niečo, ako sa hovorí, naozaj zarezonovalo. Kým sa dostanem k podstate veci, dovoľte, vážení čitatelia, jedno zásadné vyhlásenie, na ktoré mám právo ako svojprávny občan, ako občan, ktorý spolurozhoduje o osudoch nášho štátu v demokratických voľbách. Ak sa po [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 99
Celková čítanosť: 188946x
Priemerná čítanosť článkov: 1909x

Autor blogu

Kategórie