Založ si blog

Kto koho odvolal alebo Prečo médiá ohlupujú

A máme za sebou odvolávanie podpredsedu parlamentu. Zatiaľ to nevyzerá tak, že by sa zatriasla zem, stačí veľká voda, ale to azda spolu nesúvisí. Skôr ide o to, čo sa o tom dozvedá verejnosť, ako o tom informujú médiá. Pri tej potope ťažko krivo obviňovať vládu, veď rovnaké, ba aj väčšie problémy majú susedné štáty.

Moji mladší kolegovia v žurnalistickej branži sa teraz na mňa nahnevajú. Pravdaže, česť výnimkám, nie každý by si zaslúžil skončiť vo vreci a v potoku. Ak totiž naši novinári vo veľkej väčšine zjavne tendenčne informujú a ešte viac tendenčne komentujú, zamýšľam sa nad tým, či dostávajú pokyny od chlebodarcov, čo je jedno vysvetlenie alebo sami sa predháňajú vo vymýšľaní často až zákerností.

Dal by sa o tom písať román. Zmienim sa o spomínanej aktualite z dneška. Nuž, áno, predseda strany a podpredseda parlamentu sa sťahuje z kancelárie. Skúsme sa pozrieť, ako túto udalosť predstavili skoro všetky médiá. Takmer jednomyseľne za verejnosť dozvedela, že Šimečku odvolala koalícia. Nie je skôr pravda, že na rováši to má Národná rada Slovenskej republiky ? A rovnako k pravde má blízko aj to, čo by sa mohlo vypichnúť v titulkoch, že Šimečku neodvolala opozícia.

Nuž áno, za abdikáciu hlasovala koalícia. Takmer ako jeden muž. Niekto povie, mali to nadiktované. No, traja boli mimo. Rozhodli sa slobodne. Z opozície nehlasoval nikto. Nie takmer, ale určite ako jeden muž a jedna žena. Nemali to náhodou tiež nadiktované ? Ale účinnejšie ? Ako v totalite ?

Otázky sú priliehavé, lebo pri tajnom hlasovaní ťažko niekoho kontrolovať, s výnimkou, že neprevezme hlasovací lístok. Ľudí zaujíma, ako to, že opozícia postupovala takto jednomyseľne a okázalo. To naozaj myslia celkom totožne ? Čím to je ? Boja sa, že sa nedostanú na kandidátku, ak nesplnia direktívu strany alebo úzkeho vedenia ? Alebo to zariadil Majerský, ktorého kresťanské DH má najbližšie k duchovnej sfére a k tomu, čo majú mať v hlavách ?

Slovom, ak otitulkujeme Slovensko, že to koalícia poslala Šimečku do obyčajnej poslaneckej lavice, je to len časť pravdy, lebo dnes i zajtra a do budúcnosti ostane faktom, že hlasoval parlament. To, že jeho časť sa „pozabudla“, nič nemení na tom, že aj o sto rokov, ak sa o to niekto bude zaujímať, bude úplne jedno, kto kde bol, keď sa hlasovalo.

Len perlička na okraj – vie sa, koľko poslancov – tuším sa to volalo snem -hlasovalo za vznik Slovenského štátu ? Malo ich byť sto. Lenže, vraj jeden nehlasoval. Údajne musel odbehnúť na WC. Neskôr sa cítil ako hrdina.

Aby som neuvádzal drobnosti až do polnoci, sú aj horšie veci. V rozhlase redaktor šíril o Ficovi, že útočí na Hlas, že poberá milióny zo štátnych dotácií, veľký priestor dostala supermúdra Remišová, že prídeme o všetky eurofondy a nebudú nemocnice, vlastne nič, že všetci zlodeji v reťazcoch už absolvovali testy o trestnej novele a rabujú, až sa práši, a pod.

Ešte jedna poznámka na okraj. Vyliahlo sa nám množstvo novinárov, ktorí robia hanbu. Existuje Slovenská asociácia novinárov /SAN/ s vyše tisíckou členov, ktorí by vedeli priložiť ruku k dielu a ukázať, ako sa to má robiť, lenže, ako ? Za desiatky rokov od štátu ani cent, kdeže sa porovnať s tancovaním istej hviezdy ? Ale nejde o to, skôr sa treba pýtať, prečo ani jedna vláda nesiaha do osvedčených zdrojov a občanov otravujú žurnalistické nedorobky ? Najmä vo verejnoprávnych inštitúciách ?

Ak SAN čoskoro zriadi Etickú komisiu, sľubujem si od toho veľa. Je načase zabrániť, aby sme sa v žurnalistickej oblasti vracali do stredoveku, keď prezentovanie pravdy, napr. na upálenie bosorky stačilo hodiť ju nahú do veľkej vane a hurá, tá pravda sa ukázala. Ak sa utopila, bosorkou nebola. Ak nie, pozorní Koniáši rozhodli a čochvíĺa aj tak bolo po nej.

A v čom sa to podobá dnešku ? Keď sa ľuďom rafinovane, vytrvalo a dlhodobo vtĺka čosi do hlavy, aj keď len po troške, nečaká nás nič dobré.

Niečo naozaj treba robiť.

Mali sme všetko, nemáme nič alebo Nejde národu o existenciu ?

19.09.2024

Úprimnosť sa v tejto spoločnosti akosi nenosí. Malý príklad – trochu som sa naposledy v tomto blogu obul do publicistu Chmelára, ktorý nútene preveksloval nielen z postu poradcu, ale aj v názovej rovine do“nezávislých“ vôd. A tu ho máš – obul som sa len trochu a viacerí komentátori pod príspevkom ma obvinili, že len „trochu“ a hoci som sa [...]

Kde sa podel „ten“ Edo Chmelár alebo Nebodaj od mantinelu k mantinelu ?

18.09.2024

Z dávnejších čias, keď som paberkoval, teda zbieral skúsenosti ako mladý začínajúci novinár, mi utkvelo v pamäti poučenie, že neradno sa doťahovať s pomocou „svojich“novín s inými novinármi v iných novinách alebo redakciách. Hoci sa to občas stalo, platila akási gentlemanská dohoda. Či aj v dnešných časoch, nie som si istý a tak mi zaťažko padlo [...]

Aby hlúposť opäť nenadnášala alebo Už nie holubička, ale holubník

14.09.2024

Chcem sa zmieniť o Sobotných dialógoch vysielaných verejnoprávnym rozhlasom. Redaktor Baránek si pozval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a oproti nemu sedel podpredseda parlamentu Michal Šimečka. V blogu nikdy nemám problém sa kriticky vyjadriť bez výnimky ku každému. Svojho času som napr. uverejnil nie celkom lichotivý príspevok s titulkom Keď Šutaj nevie, čo chce [...]

Fluffy

Thajčanku v dome napadol masívny pytón: Zo smrteľného zovretia sa dostala po dvoch hodinách

19.09.2024 17:39

Vo chvíľach, keď pripravovala večeru vo svojom dome, pocítila ostrú bolesť v stehne a keď sa pozrela dolu, zbadala, ako sa jej zmocňuje veľký had.

Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, izraelskí civilisti

Izrael predložil nový rámec pre dohodu o rukojemníkoch a prímerí v Pásme Gazy

19.09.2024 17:18

Podľa navrhovaného plánu by malo dôjsť aj k prepusteniu palestínskych väzňov uväznených v Izraeli či demilitarizácii Pásma Gazy.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Výbuchy pagerov sú pre nás tvrdou ranou, je to vyhlásenie vojny, vyhlásil šéf Hizballáhu

19.09.2024 17:15

Podľa Nasralláha zvýšil Hizballáh svoju bojovú pohotovosť.

Záchranársky vrtuľník

Na škole v Kráľovskom Chlmci sa po páde z okna vážne zranil chlapec. Vrtuľníkom ho previezli do Košíc

19.09.2024 17:11

Potvrdili to záchranári, polícia aj primátor mesta Karol Pataky.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 271756x
Priemerná čítanosť článkov: 1941x

Autor blogu

Kategórie