Založ si blog

Tlačovkové a iné táraniny alebo Kedy sa spamätáme

Začnem napohľad od veci. Spomínam si na súdny spor spred dvadsiatich rokov, dodnes neskončený, v ktorom zjavne unavený levický sudca zapisoval úplne všetko.

Právny zástupca žalovaného /dnes advokát/ podnikateľa z Nových Zámkov, inak aj právoplatne odsúdený syn, s literárnymi vlohmi, vytrvalo hovoril dopoludnia i popoludní, a potom aj na druhý deň. Išlo o to, či novinári ohovárali jeho otca, ktorý sa dodnes nezbavil podozrenia, že zašantročil miliardový podnik.

Približne v tom istom čase v Rakúsku sa rozhodovalo o tom, či vtedy desaťročná dievčina, ktorej vo Viedni zomrela mama, zjednodušene povedané, ostane naveky v susednom štáte, hoci je slovenskou občiankou a na Slovensku má po mame značný majetok. Bola to pozoruhodná sága s účasťou prešibaného Albánca ako biologického otca s dlhom na výživnom okolo 20 tisíc eur, nešťastných starých rodičov z Palárikova. A, chvalabohu, aj novinárov a nášho generálneho konzula SR v o Viedni p. Ilčíka. Výdatne pomohli. Vyhrali sme.

Čo bolo na veci pozoruhodné ? Kým u nás na súdoch sa často, s prepáčením, tára a sudcovia, česť výnimkám, hrajú túto hru s naťahovaním času na roky, vo Viedni sudca Koplinger /to meno si dobre pamätám/, dôrazne trval na tom, že keď účastník konania niečo povie, treba to dokázať. Inak je to naozaj len táranina. A išlo sa ako po masle.

Najjednoduchší príklad – ak žalobca povie, že strom je zelený a žalovaný, že žltý, bez jasného dôkazu jedného či druhého, to sudca „neberie“. V Rakúsku. U nás sa súdi 74-ročná dcéra s 96-ročnou matkou o tom, či v dome, kde stará pani býva už 70 rokov, dožije svoje dni alebo sa tam bude podnikať. Vo sfére pohrebníctva…

A čo tá dcéra ? Na tom istom súde má dcéru sudkyňu a zaťa sudcu. Mala by byť aspoň trošku právne podkutá. Možno aj je. Prečo tajiť ? Ide o Okresný súd Nové Zámky. A na pojednávaniach rozpráva aj o SNP, čo pri všetkej úcte k tejto dejinnej udalosti je to celkom od veci. Spis je hrubší ako ten po vlakovej nehode. A má už vyše sedem rokov. O pár dní, 12. septembra, po rozhodnutí Krajského súdu Nitra, sa začína odznova. Kto neverí, nech si overí aj s dôkazom. Ide o č. 18C/31/2021. Ten rok nie je preklep. Ono sa to začalo už v roku 2017.

Čo sa tým chce povedať ? To, čo sa deje na súdoch roky rokúce, sa utešene rozvíja aj v politike. Tlačovka strieda tlačovku a ak divák pozorne sleduje, čo sa tam hovorí, zisťuje už pri prvej vete, že napr. predseda SAS /ospravedlňujem sa, nepoznám jeho pôvodné povolanie/niečo povie a chýba tomu dôkaz.

Príklad ? S vážnou tvárou hovorí, že koalícia nechce, aby Slovensko bola bezpečná krajina. To si pán Grohling iba myslí, lebo to radi počúvajú jeho voliči alebo to má podložené nespochybniteľným dôkazom? Ono je to problém, či niekto niečo chce alebo nechce. Ktovie, aký vzťah má p. opozičný predseda k ženám, ale nemal by sa spoliehať, kedy žena chce alebo nechce. V istom prípade by to nebol iba priestupok.

Preboha, treba sa spamätať. Tá lavína tlačoviek, ktorou nás obšťastňujú ľudia s dobrou „hubou“, zjavne ide od veci. Aj teraz pri ministrovi Suskovi. Ak sa v reťazcoch kradne, bude sa kradnúť, či minister bude taký alebo onaký. Poznám konkrétny prípad, že dôchodca si odtrhol hrozno zo strapca, chytili ho a z reťazca odišiel s reťazou, obrazne povedané. A bolo to za ministerky Kolíkovej. Nech si to reťazce a iné obchody lepšie strážia, veď majú na každom kroku kamery, esbeeskárov.

Takže, ešte raz. Netárajme. Spomenul som Grohlinga, pravdaže, nie je výnimkou. Poučme sa napr. od takého Chmelára, čo veta, to dôkaz. Inak je to všetko nanič.

Na súdoch i v politike.

Ľahko oklamať, ťažko presvedčiť alebo Aby sme sa nesprávali davovo

20.09.2024

V tomto skromnom príspevku sa chcem odraziť od myšlienky Marka Twaina, že „je veľmi ľahké oklamať ľudí, ale veľmi ťažké ich presvedčiť, že boli oklamaní“. U nás na Slovensku pravdepodobne ide práve o toto. Poctivé zamýšľanie nad uvedeným aspektom zrejme by mohlo byť predmetom /slušných/ polemík. Je totiž jasné, že národ už veľakrát bol oklamaný. A nebolo [...]

Mali sme všetko, nemáme nič alebo Nejde národu o existenciu ?

19.09.2024

Úprimnosť sa v tejto spoločnosti akosi nenosí. Malý príklad – trochu som sa naposledy v tomto blogu obul do publicistu Chmelára, ktorý nútene preveksloval nielen z postu poradcu, ale aj v názovej rovine do“nezávislých“ vôd. A tu ho máš – obul som sa len trochu a viacerí komentátori pod príspevkom ma obvinili, že len „trochu“ a hoci som sa [...]

Kde sa podel „ten“ Edo Chmelár alebo Nebodaj od mantinelu k mantinelu ?

18.09.2024

Z dávnejších čias, keď som paberkoval, teda zbieral skúsenosti ako mladý začínajúci novinár, mi utkvelo v pamäti poučenie, že neradno sa doťahovať s pomocou „svojich“novín s inými novinármi v iných novinách alebo redakciách. Hoci sa to občas stalo, platila akási gentlemanská dohoda. Či aj v dnešných časoch, nie som si istý a tak mi zaťažko padlo [...]

Russell Bentley

Donbaského kovboja z USA, ktorý bojoval za Rusov, mučili a zabili spolubojovníci. Vojakov čaká súd

20.09.2024 21:30, aktualizované: 22:02

Vojaci majú byť súdení kvôli rôznym obvineniam od prekračovania právomocí, cez užívanie fyzického násilia a mučenia a spôsobenie smrti nedbanlivosťou.

Election 2024 Trump

Zlyhania tajnej služby odhalené: Vyšetrovanie atentátu na Trumpa odkrylo pochybenia ochranky

20.09.2024 20:17

Zlyhanie Tajnej služby, ktorá poskytuje ochranu najvyšším ústavným činiteľom aj exprezidentom, je predmetom viacerých vyšetrovaní.

polícia podvodná zoo

Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo, okrádajú ľudí. Totálny hyenizmus, reaguje polícia

20.09.2024 18:36

Totálny hyenizmus. Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo v čase, keď tá skutočná čelí následkom ničivých záplav, uviedla polícia.

harrisová, trump

Predčasné voľby v USA odštartovali: Voliči troch štátov už rozhodujú, kto povedie Biely dom

20.09.2024 18:20, aktualizované: 19:14

Väčšina štátov americkej Únie umožňuje predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou, aby ľudia neprišli o možnosť voliť.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 273446x
Priemerná čítanosť článkov: 1939x

Autor blogu

Kategórie