Založ si blog

RTVS sa na to ešte „nepozrela“ alebo Opýtajte sa Dlugolinského

Ak do dnešného dňa som prípadne pochyboval o nevyhnutnosti odchodu generálneho riaditeľa RTVS Machaja, už si nemyslím, že by mal zotrvať na tomto poste. Svoju nespôsobilosť, podľa mňa, nepreukázal len vo vlastnej televízii, ale aktuálne na počudovanie v inej, komerčnej, t. j. TA3. Prečo generálny súhlasil s účasťou v konkurenčnom médiu, keď lúsknutím prsta sa mohol prezentovať v niečom podobnom, ako je formát Pozrime sa na to ?

Hostia na TA 3 debatovali o novom zákone, ktorý prijal parlament a podľa ktorého RTVS sa stáva minulosťou, pretože na svetlo sveta prichádza STVR a onedlho spolu s tým aj nové vedenie, bez Machaja. Na jednej strane stál Michelko zo SNS, oproti poslankyňa od progresívcov Jaurová, po jej pravej ruke spomínaný Machaj a okrem nich štvrtý do „mariáša“ Dlugolinský.

Prečo spomínam mariáš ? Relácia sa začala, plynuli minúty, už takmer pol hodina a divák stále počul len poslancov a riaditeľa. Najviac Jaurovú. Nič v zlom, ale jej hlasový prejav mnohým prekáža a trhá uši. Nič v zlom preto, že sa to dá odučiť, lepšie nacvičiť. Pokiaľ viem, jej manžel je učiteľ, či dokonca riaditeľ školy a je možné, že pani poslankyňa je trochu ovplyvnená istou „rodinnou“ profesionálnou deformáciou. Ospravedlňujem sa, ak sa mýlim.

To je však odbočenie a teda poďme k veci. Nebudem sa púšťať do zložitých a odborných pohľadov o verejnoprávnosti, pre bežného občana nezrozumiteľných, hoci moje desiatky rokov praxe v médiách by mohli byť dôvodom sa vyjadriť. Napokon, zákon je už prijatý, uvidíme.

Ak mnohí tvrdili a tvrdia, že ono vlastne išlo „len“ o osobu generálneho riaditeľa Machaja, ostaňme v tejto rovine. Okrem vyššie uvedeného v debate veľmi vyrušilo, keď moderátor musel vyšetrovať, kto má zapnutý mobil. Pán Machaj ho vytiahol a možno až minútu sa s ním hral. Mohlo ísť aj o komunikáciu s niekým ? Počas relácie ? Tak to už je priveľa. Keby to bolo na súde, sudca nespratníka pošle za dvere.

A k Havranovi a jeho pozoruhodnej a „nestrannej“ relácii. Od Machaja sme sa dozvedeli, že Večer s Havranom je čosi také vynikajúce, nepolitické, že to treba chváliť do neba. To, že Havran si vytrvalo pozýva len spriaznených ľudí, ktorí sa navzájom hladkajú a rozchádzajú ako najlepší kamaráti, zrejme aby uspali diváka, odchádzajúci šéf RTVS si nikdy nevšimol.

A habkal aj pri argumentoch Štefana Dlugolinského napr. o relácii Pečie celé Slovensko. Kým po odvysielaní každej z 12 epizód možno toto licencované dielo za dva milióny eur hodiť do koša, len také televízne pondelky za čias Dlugolinského sa dajú vysielať aj stokrát. Teda umelecká výroba programov na prvom mieste, stop zbytočnému vyhadzovaniu peňazí a až niekde ďaleko vzadu publicistika a debaty znechucujúce nedeľné obedy.

A zlatý klinec „pozerania“ sa na to ? Vo veci novej etickej komisie sa Dlugolinský, človek so štvrťstoročnou televíznou praxou, výborný režisér, ale aj dlhoročný predseda Slovenskej asociácie novinárov /SAN/ dostal do zaujímavej konfrontácie s Machajom. Otázka, prečo televízia nikdy nikoho nepozvala z veľkej a vlastne pomaly už jedinej relevantnej žurnalistickej organizácie, Machaja tak vyviedla z miery, že doslova a do písmena habkal. Vraj, to sa ťažko odpovedá na takú otázku.

V tom má veru pravdu. V SAN je 700 registrovaných členov, teda viac ako viaceré politické strany, nevynímajúc niektoré parlamentné subjekty. Prečo zlatý fond slovenskej žurnalistiky nemá šancu sa presadiť ? To by bolo na desať článkov, ale s prológom, že doteraz ani jedna vláda nedala SAN ani korunu…A jasne sa ukázalo, že Dlugolinský vie o televízii a všetkých súvislostiach viac ako vedel Mečiar, keď všetkých ohúril svojimi znalosťami a stal sa ministrom vnútra.

A už len záver – vraj celé leto budeme hľadať generálnych riaditeľov STVR. Najprv dočasného a potom definitívneho. A prečo chodiť ďaleko ? Ak niekto v reprezentatívnom obsadení pred kamerami jasne dominoval, bol to práve pán Dlugolinský. Nemáme veľa odborníkov jeho rangu. Mimochodom, aj po anglicky vie ďaleko lepšie ako pre mnohých málo dôveryhodný Calzona, ktorý bude dovtedy so všetkým spokojný, kým mu bude cinkať na účet desaťkrát viac ako priemernému občanovi SR.

Od televízie k futbalu a opačne ? Nepochybíme, keď sa budeme viac spoliehať na osvedčené vlastné sily a dáme bokom rôzne politikárčenia, podozrivé finančné vzťahy a prospechárstvo. Aj pri športe, aj televízii.

Nájde sa niekto, kto nesúhlasí ?

Zhovadilosť zhovadilých alebo Prečo toľká zloba v mediálnom priestore

18.06.2024

Ak administrátor nedajbože vymaže tento príspevok s ohľadom na neslušný titulok, budem to pokladať za nepriamy súhlas s tým, voči čomu ako bloger vytrvalo už dlho bojujem. Totiž, že o blogeroch, aj keď sa spravidla nepodpisujú občianskym menom a priezviskom, sa dá vystopovať všetko až po čísla topánok, anonymní komentátori pod príspevkami majú neoprávnenú výsadu. [...]

Prezident Pellegrini prišiel, videl – a zvíťazili sme !

17.06.2024

Kam to dnes pricestoval náš nový prezident Pellegrini ? Do Bruselu a teda do Belgicka ? Reprezentovať Slovensko pri rokovaniach o najdôležitejších funkciách v inštitúciách Európskej únie ? Je to tak a aj keď únia by mala fungovať na princípoch rovnosti, nik nepochybuje o tom, že tá rovnosť je iba platonická, napr. keď my máme pätnásť poslancov a iní aj mnohonásobne [...]

…a máme prezidenta alebo Kedy aj kardinála

15.06.2024

Pi príležitosti inaugurácie prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho mnohým občanom prišla na um myšlienka, prečo tak dlho po voľbách bolo treba čakať na výmenu v prezidentskom paláci. Viacerí komentátori to vysvetlili a zdá sa, že to viactýždňové obdobie je naozaj opodstatnené. Bez potreby ísť do podrobného zdôvodňovania azda si stačí suvedomiť, že nejde [...]

von der Leyen, Kallas, Costa

Členské štáty rozdelili v únii moc. Kto ju získal?

27.06.2024 23:31, aktualizované: 28.06.2024 00:38

Zástupcovia členských krajín Európskej únie sa na summite v Bruseli dohodli na rozdelení hlavných pozícií v rámci EÚ inštitúcií.

Ivan Korčok, prezidentské voľby, Mária Kolíková

Poslanci odvolali šéfov výborov Šipoša a Kolíkovú

27.06.2024 19:02

Návrhy na odvolanie podali koaliční poslanci. Oba návrhy podporilo 76 zo 79 hlasujúcich poslancov.

tibor gašpar

Novým podpredsedom Národnej rady SR bude Tibor Gašpar

27.06.2024 18:58

Post sa uvoľnil po odchode poslanca Blahu, ktorý sa funkcie vzdal po zvolení do Európskeho parlamentu.

internát, areál, Zobor

Dažďová smršť zatopila centrum mesta aj nemocnicu. Výťahy nefungovali, pacientov vynášali na poschodia ručne

27.06.2024 18:05

Mesto pod Zoborom ráta škody na státisíce eur. Novozámockú nemocnicu museli zatvoriť, operácie tam „stopli“. Hrozil jej dokonca energetický blackout.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 116
Celková čítanosť: 222764x
Priemerná čítanosť článkov: 1920x

Autor blogu

Kategórie