Založ si blog

Pápežovo najjasnejšie posolstvo alebo Kto chce mier, kto vojnu

Mnohí si ani nespomenú, že pápež František už v októbri 2022 predniesol mimoriadnu výzvu na okamžité prímerie na Ukrajine a využitie všetkých diplomatických prostriedkov na ukončenie vojny a odvrátenie jadrovej hrozby. Situáciu nazval nepredstaviteľnou a strašnou ranou ľudstva. Ak upozornil, že rana sa nezaceľuje, ale krváca stále viac a viac, nemýlil sa. Zelenského viackrát nabádal , aby sa zastavila „špirála smrti“ a aby sa rokovalo o mieri. Vyzval k tomu aj Putina.

A nemýlil sa ani prednedávnom, keď v kontexte s uvedeným hovoril o bielej zástave. Mnohí tomu nechceli rozumieť, iní si to svojsky vykladali a dokonca aj z okolia pápeža sa vyskytli pokusy o trápnu korekciu povedaného. Mierové posolstvo pontifika sa neprerušilo ani na minulé Vianoce, keď vyzval na ukončenie vojny, ďalšej rany, v Gaze, aj heslom „nie zbraniam“. A pokračuje aj pri príprave slávenia najväčšieho kresťanského sviatku, t. j. Veľkej noci.

Nehanbia sa mnohí politici, dokonca aj u nás, keď ani tomuto nechcú rozumieť ? Ani tomu, ako František dal do súvislosti vojnu a zbrane ? Do príčinnej súvislosti ? Slovami , že „aby sa povedalo nie vojne, je potrebné povedať nie zbraniam ?“

Vyjadruje sa k tomu od Macrona až po Bidena celá plejáda politikov sveta, ale nás musí predovšetkým zaujímať, ako to vidia aktuálni dvaja ľudia, ktorí onedlho budú ako hlavy štátu konať a hovoriť v našom mene. To jest kandidáti vo finále prezidentskej voľby Pellegrini a Korčok.

Je to nemilé, keď sa perom treba zhostiť hodnotenia oboch pánov. Nedá sa nič robiť, z tohto pohľadu – a ešte sa o tom zmienim aj pri Ukrajine – Korčoka by som nevolil. Vojna a zbrane k nemu akosi patria. Aj z pohľadu do jeho minulosti. Lenže, aj Pellegrini bude musieť jasne, ako sa len dá, definovať sám seba. A obaja najmä o tom, čo nám všetkým, celému ľudstvu pápež odkazuje aj slovami, že sa treba rázne postaviť úkladom zla a a nepohybovať sa v tieni zatajovania a pokrytectva.

Pápež síce nemá divízie, ako to vedel už Stalin, ale má obrovskú silu autority. Preto nezaškodí trochu kritiky do radov jeho podriadených, až po posledného kresťana, že Františkov hlas by mal znieť rovnako, ak nie viac, nahlas ako zvony na všetkých kostoloch. Aby bolo počuť rozmieňanie tohto najjasnejšieho posolstva aj v kázňach, či biskupských listoch. Deje sa to ? A čo „posol“, t. j. bývalý trnavský arcibiskup Bezák, keď sa podivne zaradil do zástupov jedného prezidentského kandidáta, ktorý asi nie je naladený na pápežské vlny ? A škoda spomínať kresťansko demokratickeho Majerského.

Vráťme sa ešte k Ukrajine. Ak niekomu nie je jasné, ako to všetko pápež myslel, aj v kontexte s tou bielou zástavou, pred pár dňami to všetko opäť dôrazne zopakoval. Každý by mal rozumieť. Nevyzýva, aby sa Ukrajina vzdala, ale žiada prímerie a odvahu na rokovanie. Rozumie tomu Korčok, rozumie tomu Pellegrini ? Už dnes /vo štvrtok 28. marca napoludnie/ v RTVS, majú príležitosť. A žiadne frázy, vykrúcačky !

V našej vrcholiacej prezidentskej voľbe by si všetci občania mali všímať na prvom mieste ponímanie základnej filozofie – mier alebo vojna. Presadzovať mier alebo pokračovať v zabíjaní, prepáčte, až do Aleluja, ako sa hovorí. Kresťania sa môžu modliť. Politici, najmä tí na najvyššej úrovni, môžu a musia rozhodovať.

A my, občania, túžiaci po živote a perspektívach našich detí a vnukov, musíme rozhodnúť vo voľbách o tom, komu dáme právo a povinnosť o tom rozhodovať.

Nesúhlasím, že sme volili srdcom v prvom kole a teraz budeme rozumom.

Bez srdca to ani tentoraz nepôjde….

Nielen pekná, aj múdra alebo Kam siahajú ministerke

23.04.2024

Ak je niečo na Slovensku veľmi záhadné, patrí sem určite hľadanie vysvetlenia, prečo sa niekto takmer okamžite stane predmetom slepej nenávisti. Pravdaže, mám na zreteli verejne činnú osobu. Najmä takú, ktorá si to nezaslúžila skutkami, ani verbálne, keďže na to ešte nemala čas. A je znenávidená, znosená pod čiernu zem. To je aj prípad pani Martiny Šimkovičovej. [...]

Nežný šepot ministra alebo Keď Šimečku lepšie počuť

21.04.2024

O manipulácii verejnej mienky sa toho hodne popísalo a ešte aj popíše. Na programe dňa nie sú náhodné spôsoby, ale výsledky vedeckých poznatkov. Ostaňme pri našej slovenskej realite a zistíme, že niekto sa spolieha na zníženú inteligenciu národa pod Tatrami a stačí málo. Napríklad, už neraz zazneli upozornenia, že moderátori v televíziách si dovoľujú viac ako je [...]

Žijeme v krajine, či v štáte alebo Ani Chmelára to nevzrušuje ?

20.04.2024

Pri všetkej úcte k Slovensku si musíme priznať, že to máme trochu popletené. Hovorí sa, že ide sa na Slovensko, ale už nie na Slovinsko, lež do Slovinska, nie na Írsko, ale do Írska, kdeže do Malty… Vraj týka sa to tradícií. V slovanských jazykoch to je často komplikované, Angličania si s tým ťažkú hlavu nerobia. Je tu však oveľa vážnejší problém. Onedlho [...]

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 160591x
Priemerná čítanosť článkov: 1958x

Autor blogu

Kategórie