Založ si blog

Po starej vojenskej ceste alebo Nevypije si, hlava sa mu krúti

Po dlhšom čase som znova zablúdil do gemerskej obce Rejdová. Z predošlej návštevy som si zapamätal najmä výborné bryndzové halušky u dobrých známych. S dedinou do tisíc obyvateľov sa v mojich spomienkach spájajú nezabudnuteľné zážitky z dakedajšej turistickej cesty po republikách bývalého ZSSR. Išlo odmenu pre najlepších družstevníkov a družstevníčky.

Toto rozprávanie skôr vo veselom tóne je reakciou na pretrvávajúcu blbú náladu v spoločnosti. Politika už poriadne otravuje. Ešte aj Taraba včera nachytal vždy múdru Remišovú pri trápnom incidente. Naši predkovia tomu hovorili, že ak sa ľudia správajú ako Bundáši, už len havkanie im chýba. Keď to takto pôjde ďalej, možno aj to sa naučíme. A nemuselo by.

Jeden letný deň, už sa presne nepamätám, ktorého to bolo roku, sme v Gruzínsku sedeli v autobuse domácej proveniencie, s obrovským volantom a motorom vzadu. Trasa – z hlavného mesta Tbilisi do mesta s vtedajším názvom Ordžonikidze. „Len“ čosi okolo 120 kilometrov, ale to „len“ naozaj musí byť s úvodzovkami. Cesta po tzv. starej vojenskej gruzínskej ceste bola všetkým, len nie nevinným dobrodružstvom. Ruský cár dal cestu postaviť s jasným účelom vysoko v kaukazských horách, aby skrátil putovanie do Zakaukazka, a keď tesali do skál, ešte netušili o autobusoch a nákladných autách.

Keď sa stretli takéto „približovadlá“, jeden trpezlivo čakal, kým druhý vycúva do vytesaných výklenkov. Znervózňovať sa nebolo náležité, stačilo sa pozrieť dolu do priepastí, kde spočívali rozbité osobné i nákladné auta a aj vraky autobusov.

Šofér Gurami stihol poinformovať, že najkrajšia krajina sveta je Gruzínsko, pravda, aj o Slovakii to počul, svet vie, kde majú najlepší koňak, kam sa hrabe ten arménsky, ale Arméni to ešte nevedia. Tie prekáračky a vzájomné uťahovanie si dvoch kaukazských národov je povestné.

Smiech však rýchlo prešiel tohto bodrého mládenca za volantom. Už na začiatku cesty, keď motor vzadu najprv akoby zakašľal, potom tam čosi strelilo, a zhasol. Gurami behal okolo impotentného vozidla, zalamoval rukami, spínal ich k nebu, zrejme vzýval spoločného kresťanského Boha.

A pravdepodobne si aj zanadával. Možno aj preto, že vzácnych a drahých bratov a sestry zo Slovenska mal dopraviť do spomínaného mesta na druhom konci tej náročnej cesty do večera a k večeri. O telefónoch ani chýru a situácia sa ukazovala ako zložitá a ťažko riešiteľná. Či hrozil iba vyhadzov z práce alebo aj nebodaj stranícky trest, ostalo utajené.

Situácia tak ako rýchlo vypukla, sa promtne zmenila k lepšiemu. Rejdovčania, podaktorí aj traktoristi, si vykasali rukávy a ten potvorský motor o polhodinku bežal ešte lepšie ako predtým. Bolo jasné, že ten zachránený vodič to len tak nenechá. Stihla sa aj malá prestávka. Či sa tá záhradná reštaurácia nazývala Pasanauri alebo Ananuri, už vyprchalo z pamäte. Kaukazan pozval chlapov na upevňovanie družby. Pravdaže, koňačiky boli na stole a pripíjalo sa na Brežneva, Husáka, priateľstvo, pekné ženy, šťastný návrat a opakovane na družbu

Tých pohárikov bolo teda asi šesť. Dosť na to, aby Gurami nás učil spievať po gruzínsky a my jeho po slovensky. On s tým obrovským volantom, my dosť zarazení pri pohľade na tie nešťastia v priepastiach. Nikdy som nepochopil, ako je možné, že sme sa nevzbúrili a nezamkli odvážneho Gruzínca kdesi do pivnice.

Dorazili sme šťastne. Ráno v hoteli, keď sa Gurami prišiel rozlúčiť, otázka znela, ako mohol šoférovať s tými koňakmi v sebe. Ten hurónsky veselý smiech sa nedá zabudnúť. Vraj, nikomu to neprezraďte, ale ja keď si nevypijem, na tých zákrutách sa mi krúti hlava. Nuž, spánombohom, len či v Gruzínsku tiež ako u nás teraz majú nejaké problémy s premlčaním.

Ešte jedna pozoruhodná udalosť, ktorá mala dohru dlho po návrate domov. Vo vtedajšom Leningrade, ako je dobre známe, majú na rozdiel od Rejdovej krásne metro. Teda, presnejšie, v Rejdovej žiadne. Naučiť návštevníkov z Gemera, ako správne vojsť do metra, nebolo jednoduché, lebo pokus bol len jeden.

Chyba znamenala, že turniket vás s hrmotom šľahol pod kolenami, takými prekríženými prekážkami. Takže, päťkopejková minca v pravej ruke, treba vsunúť do správneho otvoru a bez meškania ísť. Na počudovanie, hrdinsky prešli všetci Rejdovčania. Nebolo to teda až také zložité. Okrem jednej dojičky so širokými sukňami, ktorá mincu držala, ale zrejme bola ľaváčka. Zasunula do susedného otvoru. Hrmot prebudil hádam všetkých cestujúcich.

Postihnutá sa veľmi začudovala, ale nenechala to len tak. Nahlas zvrieskla, že čo je, šak som dala ! Aj po rokoch vraj v obci si na ňu najmä chlapi ukazovali prstom, že ahá, to je tá, čo v metre dala.

No povedzte, nebolo kedysi veselšie ?

…a máme prezidenta alebo Kedy aj kardinála

15.06.2024

Pi príležitosti inaugurácie prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho mnohým občanom prišla na um myšlienka, prečo tak dlho po voľbách bolo treba čakať na výmenu v prezidentskom paláci. Viacerí komentátori to vysvetlili a zdá sa, že to viactýždňové obdobie je naozaj opodstatnené. Bez potreby ísť do podrobného zdôvodňovania azda si stačí suvedomiť, že nejde [...]

Osobnosti európskeho formátu alebo Poďme bojovať, porážať ?

10.06.2024

Novinári to majú dnes ťažké. Sú, ako sa hovorí, chudáci s mašľou. Mali by písať a hovoriť pravdu a nič nezatajovať. Nie je to ľahké. Bez potrebnej istoty sú aj na pohľad pevne zakotvení matadori ako Dibáková, Dírer či Kovačič, lenže ani ostatní. Ak majú pracovný pomer. Ono sa už nechodí každý pondelok na jeden ústredný výbor, kde dostávali [...]

Smer uspel aj bez Fica a kampane alebo S Ficom ešte silnejší

10.06.2024

Ako sa dalo očakávať, po voľbách sa vyrojilo množstvo analytikov, najmä tých, ktorí sa už dlho pred voľbami jasne zaradili na jednu stranu vnútropolitického súboja. Tých druhých je menej, dominuje politológ Chmelár a zopár jednotlivcov na sociálnych sieťach. Aký je hlavný poznatok ? Smer SSD uspel aj bez premiéra a kampane, čo bolo ovplyvnené tragickou udalosťou v [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 214549x
Priemerná čítanosť článkov: 1899x

Autor blogu

Kategórie