Založ si blog

Už len hrnce a varešky chýbajú

Pred niečo vyše päťdesiatimi rokmi zažilo latinskoamerické Chile bizarnú demonštráciu. Do ulíc hlavného mesta vyšli ženy z domácností a s pomocou hrncov a varešiek robili poriadny rámus. O tom potom, či mali alebo nemali dôvod protestovať proti socialistickému prezidentovi Allendemu. Po kuchynských potrebách prišli na rad pušky, delá, tanky, lietadlá. Prezident sa v paláci bránil so samopalom v ruke. Údajne spáchal samovraždu.

Čo nasledovalo ? Práve na štadióne, na ktorom československí futbalisti vo finále mali šancu zdolať famóznu Brazíliu a získané striebro z majstrovstiev sveta patrí medzi najväčšie úspechy nášho športu, sa konali krvavé orgie. Pinochetova armáda si na tomto mieste zriadila jeden z mnohých koncentračných táborov. Desaťtisíce mŕtvych a 200 tisíc tých, ktorí stihli ujsť, sú dodnes obrovskou traumou.

Spomínané udalosti predstavujú jeden z najkrvavejších duelov studenej vojny a natrvalo ovplyvnili dejiny Číľanov. Dlhoročná vláda Pinocheta, sprevádzaná krutosťami, dodnes rozdeľuje spoločnosť.

Uviesť, že sa to všetko začalo hrncami a vareškami, by bolo historicky nepresné, trochu zavádzajúce a nedôstojné. To by ma Eduard Chmelár roztrhal na franforce, ako sa hovorí. Avšak poukázať na to, že demonštrácie sa môžu vymknúť z rúk organizátorov i tých v pozadí, je namieste. Stačí pár provokatérov, ktorým sa podarí uviesť dav do zvláštnej psychózy a nešťastie je na svete. Takých prípadov bolo habadej.

Aj u nás sa demonštruje. To čo sa deje v parlamente a na uliciach je spojeným hrncom, pardon nádobou. Ak vláda tvrdí, že vďaka opozícii, ktorá akoby prevzala kontrolu nad zákonodarným zborom, sa odsúvajú nabok dôležitejšie problémy, nemožno nad tým mávnuť rukou. Fico nevylúčil, že „demonštrantov – poslancov uťahá k smrti denno-nočnými „šnúrami“, šéf parlamentu Pellegrini trochu cúvol. Už je prezidentským kandidátom a tak musí starostlivo merať, aby raz rezal.

A tí na ulici ? Akosi sa nám to od začiatku roku stala móda. Nemci hovoria o čísle 900 tisíc účastníkov, niečo kvôli vysokým počtom museli dokonca zakázať, lebo by sa do ulíc ani nevošli, u našich susedov Poliakov narátali jednorazovo 200 000 demonštrantov, čo našich cca 20 000 v Bratislave je len desatinka, niekde sú aj vodné delá a slzný plyn, pamätá sa na to aj Lipšic, keď bol ministrom.

Čo si má o tom všetkom myslieť občan ? Asi len to, že pravdu zrejme má Pellegrini, keď svoju kampaň stavia na pokoji, ale aj nemá, lebo nespokojnosť možno nejako prejaviť, hoci aj na ulici.

A tu je memento pre všetkých, ktorí majú sklony zneužiť demokraciou predpokladané formy odporu. Taká demonštrácia, kde sú desaťtisíce alebo státisíce ľudí, je zbraň s netušenými účinkami. Za istých okolností to má veľmi ďaleko od naťuknutého semaforu.

Takže, Šimečka, Sulík, Majerský, Matoviča ani neoslovujem, naozaj preberáte zodpovednosť , že neoklamete, resp. nezneužijete ľudí, že vaše niektoré prejavy cez čiaru a hecovanie o basách nemyslíte vážne, že ľuďom z narýchlo postavených tribún budete hovoriť len pravdu ?

Keď nebodaj prídu hrnce a varešky, už môže byť neskoro.

Mr. Fico má pravdu a vlastný názor alebo A čo za to ?

19.05.2024

Určite by nebolo dobré, keby v obrovskej záplave informácií, postojov, komentárov a vysvetlení o tragickej udalosti v Handlovej zapadlo to najpodstatnejšie – hrozba nespôsobilosti väčšiny z nás, pravdaže, najmä všetkých politikov, odhaliť úplnú pravdu o príčinách zločinu proti premiérovi, demokracii a Slovensku. A ďalej, je tu reálne nebezpečenstvo [...]

Robo Robovi ako človek človeku alebo „Umelci“ do kúta

18.05.2024

Keďže zo záhadného dôvodu sa stále neviem zaregistrovať pre komentovanie príspevkov na blogu Pravda, využívam túto možnosť ako bloger na aktuálnu a dôležitú výpoveď. Na inom mieste som chcel reagovať na tlačovú konferenciu ministra R. Kaliňáka z nemocnice v Banskej Bystrici, pripojiť sa k pozdravom p. premiérovi a niečo sa opýtať. Žiaľ, komentovanie je zakázané. [...]

Chcem Nobelovu cenu alebo Geniálne riešenie – kúzlo jednoduchosti

18.05.2024

Už len dúfať, že sa nenájde niekto, kto nepochopí účelovú preexponovanosť titulku v snahe, aby niečo, ako sa hovorí, naozaj zarezonovalo. Kým sa dostanem k podstate veci, dovoľte, vážení čitatelia, jedno zásadné vyhlásenie, na ktoré mám právo ako svojprávny občan, ako občan, ktorý spolurozhoduje o osudoch nášho štátu v demokratických voľbách. Ak sa po [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 99
Celková čítanosť: 188960x
Priemerná čítanosť článkov: 1909x

Autor blogu

Kategórie