Založ si blog

Ja som doktor, kto je viac alebo Všetci utekajme…

Už dávno som s takou nechuťou nepristupoval k napísaniu príspevku ako teraz. Venovať sa lekárom a ich platom vo chvíli, keď máte matku v nemocnici, asi nie je prezieravé. A keď to navyše možno vyznie ako „útok“ na mužov a ženy v bielych plášťoch, asi len ťažko sa to bude doma vysvetľovať.

Iba podotýkam, že doktorom a najmä sestričkám nič nezávidím. Pánboh im dopraj ešte viac. Ak však od politikov pri debatách o konsolidácii počúvam, že lekár zarába okolo päťtisíc eur, že si odpracuje svoje v nemocnici a potom uteká do svojej súkromnej ambulancie, zamyslím sa. Je to naozaj tak ? A je to málo, či dosť aj vzhľadom na celkovú situáciu, v ktorej sa nachádza štát a spoločnosť ?

Nie náhodou som na začiatku spomenul vlastnú matku. Dúfam, že pri odchode domov bude rovnako spokojná ako predtým a ani na um jej nepríde si myslieť, že menej sa o mňa starali, keď mám už tých požehnaných 96 rokov. Pritom teraz na 13. poschodí nemocnice, na oddelení geriatrie, to nie je jednoduché, aj keď prostredie je čisté, sestričky milé, primárka empatická.

Prečo tak zoširoka ? Problém je v tom, že ani sféra zdravotníctva sa nemôže vymykať z toho, ako spoločne žijeme a dýchame. V žiadnom prípade to nemôže ani len naznačovať, že my sme tí, ktorí vás držíme pod krkom, lebo vieme, že od nás závisíte, veď ide o život a zdravie a to je najvyššia hodnota. To by už bolo vydieranie.

Vo chvíli, keď som ťažký pacient alebo sa to týka môjho blízkeho príbuzného, dal by som všetko na svete, aby som vyzdravel. Lenže, medzi nami je veľa takých, ktorí cestou z nemocnice zamieria do kostola a veria, že keď sa dotknú kňazovho plášťa, vyzdravejú aj na duši. A tiež by mu dožičili možno aj trojnásobný plat. A keď sa z okresného mesta povezú vlakom, na um im nepríde úvaha, či má dosť rušňovodič, ktorý často v daždi, hmle a tme má v rukách nie jeden ľudský život, ale stovky. A dostatočne ho spoločnosť odmeňuje ?

Tu trochu odbočím. Kedysi dávno, s povolením ako novinár, som sedel v rozheganej kabíne strojvedúceho a po vjazde do stanice v Bernolákove som sa zapovedal, že nikdy viac, to radšej na ruské koleso, či ako sa to volá. A keď mi porozprával, ako hrôzou zatváral oči, keď jeho vlak zmietol akúsi dievčinu na koľajách, až mi prišlo zle.

A dalo by sa takto pokračovať aj pri mnohých iných povolaniach. Ak sa šéf Visolajský vyhráža, že lekári poutekajú, ak sa ich platy nezvýšia o povedzme o desať percent, ale len o tri, človeku sa chce povedať, nech idú. S vedomím, že práve ich sa netýka ťažký stav spoločnosti. Keď všetci poutekáme, koho budú liečiť ? Aj v Anglicku za vojny obetavo pracovali lekári i zdravotné sestry a predstavte si, aj kráľovná. Keby vtedy niekto natŕčal ruku, že dajte viac, asi by mu tú ruku rovno odtrhli.

A my nie sme tak trochu vo „vojnovom“ stave ? V každom prípade, neodmietajme námety na diskusiu. Nielen o lekároch…

Kto si to myslí okrem Plavákovej alebo Huliak sa nebojí ani medveďov

26.09.2024

Nech nasledujúce riadky nik z poslancov veľaváženej Národnej rady SR nevzťahuje na seba. Avšak ak niekto porovnáva zákonodarné procesy u nás s nacistickými Norimberskými zákonmi priamo alebo len marginálne, taký poslanec si kráľovský plat nezaslúži. Mám tentoraz na zreteli poslankyňu NR SR za Progresívne Slovensko Luciu Plavákovú. Nešlo len o toto vyjadrenie. Pozorne a [...]

Ako zefektívniť Svätoplukove prúty alebo Nájdu sa aspoň traja múdri „synovia“ ?

24.09.2024

Dosť pochybujem, že súčasná mladá generácia so slúchadlami na ušiach, mobilmi a perspektívou umelej inteligencie vôbec vie alebo aspoň čosi tuší o Svätoplukovi a jeho povestných prútoch. Podľa povesti staručký kráľ z čias Veľkej Moravy mal troch synov a názorne ich poučil, kedy budú neporaziteľní. Zväzok prútov nepolámali, po jednom to išlo hravo. Tí synovia sa [...]

Po konsolidačnej smršti aj mediálna alebo Načo nám treba novinárov

23.09.2024

Často sa aj na tomto blogu píše prešpekulovane, debaty v televízii sú neraz akademické a iba obmedzene zrozumiteľné značnej časti verejnosti. Preto nasledovné riadky budem koncipovať zjednodušene, na pohľad až detinsky. Lenže, položím hneď na úvod otázku – keby sa robil seriózny prieskum, koľko opýtaných by vedelo o novinárskej obci na Slovensku možno to [...]

Miloš Zeman

Ľavičiar a tolerantný ateista, milovník becherovky i autor svojráznych bonmotov. Miloš Zeman oslavuje 80

28.09.2024 08:00

Je jednou z najvýraznejších postáv českej ponovembrovej politiky.

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Zelenskyj: Vysvetlili sme Amerike každý bod Plánu víťazstva. Verí, že ho v USA pochopili

28.09.2024 07:00

"Pre Ukrajinu je dôležité, aby Amerika priamo pochopila Ukrajinu. A tak to aj je," povedal Zelenskyj po návšteve USA s Plánom víťazstva.

Kríza na Blízkom východe otriasa aj ratingom Izraela, Moody's mu ho zhoršila o dva stupne

28.09.2024 06:21

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Izraela o dva stupne na známku Baa1.

turecko

Staviteľa budovy, ktorá v Turecku spadla pri zemetrasení, odsúdili na 865 rokov

28.09.2024 06:10

Na 865 rokov odňatia slobody odsúdili v piatok v Turecku muža zodpovedného za stavbu budovy v meste Adana.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 146
Celková čítanosť: 285813x
Priemerná čítanosť článkov: 1958x

Autor blogu

Kategórie