Založ si blog

Škaredé jahody na torte alebo Treba to zastaviť

Nebudem veľmi mudrovať. Jednak v tejto nebývalej horúčave sa človeku akosi nechce rozmýšľať a okrem toho možno na to ani nemám. Ak školení sudcovia majú problém pochopiť, prečo rozvod a svet nevie, prečo dva národy neďaleko od nás sa nevedia zmieriť, čo povedať o našej rozpoltenej spoločnosti, v ktorej žijeme, ak nemám sociologické vzdelanie ? A ani to by nestačilo.

Nech sa tým zaoberajú múdrejší a podkutejší. Jedno je isté, ak nezastavíme tie stále väčšie lavíny nenávisti, zle skončíme. Kto ponesie zodpovednosť ? Vláda, ktorá by mala uplatniť zákonné postupy v záujme poriadku a podľa mnohých to nerobí alebo opozícia, ktorá je schopná to hnať do krajnosti ?

Takže, bez mudrovania a filozofovania. Dnes sa na internete objavilo vyjadrenie istého herca. A najmenej tristo príspevkov komentujúcich jeho „opovážlivosť“ vysloviť názor. Medzi týmito stovkami ohlasov som nenašiel vlastne ani jeden, ktorý by herca pochválil. Naopak, neuveriteľné nadávky adresované na osobu umelca. Hádam najjemnejší a najpočetnejší výraz je slovko zmrd.

Slovenčina je naozaj bohatá na podobné výrazy. V akomsi slovníku som sa dočítal, že zmrd je typ bezcharakternej osobnosti. Inde sa tak označuje príliš sebavedomý človek posadnutý po kariérnom úspechu, ktorý rád tliacha, dáva zákerné údery zozadu, a pod.

Hoci toho nemenovaného herca nepoznám, pripúšťam, že niečo z uvedenej charakteristiky môže platiť. Ale zmrd ? To je jednoznačne urážka bez bližšieho zdôvodnenia a niet pochýb, že ak každá akcia vyvoláva reakciu, aj v tomto prípade postihnutý „zmrd“ to pravdepodobne nezabudne a tým „druhým“, ktorí si to myslia, to spočíta. A koleso sa bude ďalej krútiť.

V čom je problém ? Ak niekto trpezlivo dočítal tých spomenutých tristo ešte oveľa horších urážok, mohlo mu prísť na um, že v stredoveku by takého „zmrda“ upálili, v najhorších totalitných rokoch, keď prokurátoroval Urválek, by skončil na šibenici. A čo je horšie, tak ako vtedy, keď celá súdna sieň skandovala, že smrť zradcom, aj dnes pri prešpekulovanejšej propagande nie je potrebná podrobná charakteristika, stačí „zmrd“ a hotovo.

Ak má takto označený človek deti, čo si majú pomyslieť o svojom otcovi ? A čo si majú myslieť deti poslanca Blahu, ktorého vraj dnes takmer fyzicky napadli /podľa neho progresívci/ pri kočíkovaní najmladšieho potomka ? Dvom starším deťom nemožno závidieť ich zážitok. Toto chceme ?

A takto by sa dalo pokračovať. Súhlasím so zamyslením istého múdrejšieho pána, že dnešnú situáciu na Slovensku možno porovnávať s tým, ako to bolo v časoch nástupu Hitlera v moci. Ani nebolo treba až tak veľa námahy, aby sa inak vyspelý nemecký národ sfanatizoval až do krajnosti. A to ešte neboli sociálne siete.

Treba to zastaviť. Naozaj a možno za každú cenu. Údajné bomby v školách sú len škaredou a zosmradnutou jahodou na torte. Nemyslím si, že to nemá širšie súvislosti s tým, o čom sa hovorí v predchádzajúcich riadkoch. Jeden atentát sme ako tak prežili. Niečo podobné by mohlo byť zápalnou šnúrou s nedoziernymi následkami.

Páchateľa treba tvrdo potrestať. A detičkám, najmä prváčikom, sa treba ospravedlniť.

Aby hlúposť opäť nenadnášala alebo Už nie holubička, ale holubník

14.09.2024

Chcem sa zmieniť o Sobotných dialógoch vysielaných verejnoprávnym rozhlasom. Redaktor Baránek si pozval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a oproti nemu sedel podpredseda parlamentu Michal Šimečka. V blogu nikdy nemám problém sa kriticky vyjadriť bez výnimky ku každému. Svojho času som napr. uverejnil nie celkom lichotivý príspevok s titulkom Keď Šutaj nevie, čo chce [...]

Veronika, preboha, hamujte alebo Keby hlúposť nadnášala

09.09.2024

Hneď na úvod sa patrí naliať čistého vína. Ten titulok sa v prvej časti naozaj týka šéfky aktivitami mohutnej strany Za ľudí a poslankyne NR SR Veroniky Remišovej. Druhá časť rozhodne nie je adresná a len Pánboh vie, prečo pri písaní týchto riadkov prišiel na um geniálny Dietl, keď vložil Kopeckému do úst známu a dosahom všeobjímajúcu myšlienku. O hlúposti a [...]

Mali sme Gudiaka aj Šurana alebo Ešteže máme /dobrého/ prezidenta

08.09.2024

Po ére Jančkárovej a Makaru v nasledovanejšej politickej debatnej relácii O minút 12 sa s napätím čakalo, ako modifikovaná SRTV sa vysporiada s obsadením kresla moderátora. Hneď po prázdninách sa na obrazovke objavil redaktor Gudiak, lenže ohlasy divákov upozorňovali na markizácku minulosť a aj na jeho výkon sa zniesla spŕška kritiky. Túto poslednú nedeľu už Gudiaka [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

milanjan7

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 137
Celková čítanosť: 265572x
Priemerná čítanosť článkov: 1938x

Autor blogu

Kategórie